skip navigation
22.07.2019

TIMOCOM: Gevolgen van economische teruggang te merken in transportbranche

Vooral sterke exportlanden in Europa getroffen

Erkrath, 22 juli 2019 – Duitsland, Frankrijk en de Benelux-landen worden momenteel het sterkst getroffen door de wereldwijde economische teruggang. Dit laten de actuele cijfers van de transportbarometer van TIMOCOM zien, waarmee het IT-bedrijf elk kwartaal de ontwikkeling in vraag en aanbod van transport op de grootste vrachtbeurs van Europa bijhoudt.

“Door het protectionistische economische beleid van de Amerikaanse regering wordt de wereldwijde handel belemmerd, waardoor de hoeveelheid geëxporteerde producten weer daalt”, zegt David Moog, Business Analyst bij TIMOCOM.
delen op ...

Zo is het percentage van vrachten die via TIMOCOM op de markt worden aangeboden, van begin april tot eind juni 2019 gedaald met 20 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. “Door het protectionistische economische beleid van de Amerikaanse regering wordt de wereldwijde handel belemmerd, waardoor de hoeveelheid geëxporteerde producten weer daalt. Duitsland, Frankrijk en de Benelux-landen worden momenteel het sterkst getroffen door de wereldwijde economische teruggang”, zegt David Moog, bedrijfsanalist bij TIMOCOM.

In totaal zijn via de 'Smart App Vrachten', waar bedrijven hun transportaanbiedingen op de vrachtbeurs kunnen plaatsen en afhandelen, in het tweede kwartaal in totaal 21.817.710 aanbiedingen geplaatst. Hetzelfde kwartaal van vorig jaar waren dit nog 27.565.605 aanbiedingen. “Er worden vooral minder industriële en kapitaalgoederen vervoerd, onder andere uit de toeleveringsindustrie”, laat Moog weten. 

Ook de aanstaande Brexit laat steeds duidelijkere sporen na. “Nadat de hoeveelheid getransporteerde goederen naar Groot-Brittannië door het verhogen van de voorraden in het eerste kwartaal aanzienlijk was gestegen, zakt dit nu in”, vertelt Moog. Zo is de hoeveelheid geëxporteerde producten vanuit Europa naar Groot-Brittannië in het tweede kwartaal in vergelijking met het vorige kwartaal van 2019 gedaald met 56%, laat TIMOCOM weten.

Bij de exportontwikkeling in Zuid-Europa is van deze trend zeker geen sprake. Italië, Spanje, Portugal en Griekenland hebben met een groei van 21% van april tot juni veel meer goederen naar andere landen in Europa getransporteerd dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Moog: “Het groente- en fruitseizoen is in deze landen momenteel op zijn hoogtepunt.”

Met de transportbarometer analyseert het IT-bedrijf elk kwartaal de ontwikkeling in vraag en aanbod van transport op de vrachtbeurs die in het Smart Logistics System van TIMOCOM is geïntegreerd. Met ruim 130.000 gebruikers en tot wel 750.000 internationale laadruimte- en vrachtaanbiedingen per dag is het bedrijf het grootste digitale systeem voor het vrachtvervoer over de weg in Europa.

 

top