Logistieke kennis 16.03.2021
4

Meer ruimte voor deelname:

hoe vrouwen actief aan de verandering van de logistieke sector bijdragen

Christina Thurner, lid van de directie van LOXXES, over vrouwen in de logistiek

Meer ruimte voor deelname: hoe vrouwen actief aan de verandering van de logistieke sector bijdragen

Een vrouwelijke leidinggevende in de logistieke sector die door mannen wordt gedomineerd? Welke positieve veranderingen zijn hier al te zien – en op welk punt blijven we als maatschappij nog achter? Daar kan ik uit eigen ervaring over vertellen als leidinggevende bij het traditionele bedrijf LOXXESS. Mijn eigen weg naar de logistiek was vanwege ons logistieke familiebedrijf aan de ene kant heel voor de hand liggend. Aan de andere kant moest ik me hier eerst van bewust worden. Eerst wilde ik psychologie studeren of naar de kunstacademie gaan, maar uiteindelijk koos ik toch voor een studie bedrijfskunde. Hier deed ik veel economische kennis in de meest uiteenlopende deelgebieden op, die ik later in het bedrijf van mijn ouders in de praktijk kon brengen.

Mannen hebben een beter netwerk, vrouwen zijn dubbel belast

Van mannen wordt gezegd dat ze er beter in zijn netwerken op te bouwen om verder te komen in hun carrière. Vrouwen moeten zich deze vaardigheid ook eigen maken en elkaar een handje helpen. Daarnaast ervaren vrouwen die carrière willen maken vaak een dubbele belasting omdat er een groot tekort aan voor- en naschoolse opvang, kinderdagverblijven, huiswerkbegeleiding en ander openbaar aanbod is. Tijdens de coronacrisis is gebleken dat de traditionele rolverdelingen hardnekkiger zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Het zijn vaak de werkende vrouwen die de kinderen van school halen en het huishouden doen. En: de uren die aan het werk worden besteed, worden nog altijd meer gewicht gegeven dan de tijd en inspanning die wordt geleverd voor het gezin, thuisonderwijs of de verzorging van familieleden. Daar komt nog bij dat deels nog de mindset overheerst dat de werktijd niet op basis van kwaliteit, maar kwantiteit wordt gemeten. Zo wordt er soms nog heel precies op gelet wie de werkplek het eerst verlaat. Voor de leidinggevende naar huis gaan, geldt als taboe. Daarbij is uit onderzoek, bijvoorbeeld het onderzoek van de Hans-Böckler-stichting, gebleken dat kortere werktijden de productiviteit kunnen verhogen. Als moeder van twee kinderen weet ik als geen ander in wat voor spagaat we vaak verkeren. Als corona iets goeds heeft opgeleverd, is het wel dat wij Duitsers eindelijk wat meer ontspannen zijn geworden als tijdens een videocall een kind door het beeld rent.

Achterhaalde rolverdeling en strijd tussen de seksen

Ik hoop dat de achterhaalde rolverdeling in de maatschappij verder in twijfel wordt getrokken en onder de loep wordt genomen. Want vrouwen kunnen

net zo goed leidinggeven als mannen – en ook net zo slecht. Maar voordat we tot dit inzicht komen, moet er aan de ene kant meer openheid komen in de randvoorwaarden en aan de andere kant zie ik ook bij ons vrouwen ruimte voor verbetering. Het gaat er niet om zelf een plek in een veronderstelde mannenwereld te vergaren, maar de weg vrij te maken, zodat andere vrouwen het makkelijker hebben. Te leren hoe bij onderhandelingen het onderste uit de kan wordt gehaald en concessies worden gedaan, hoort er ook bij.

Met of zonder quotum – het belangrijkste is dat er een verandering plaatsvindt

Er is momenteel weer veel discussie over of het vrouwenquotum een nuttig instrument is. En dat is ook goed. Ik ben van mening dat het verder steeds belangrijker wordt dat niet alleen de kanten quotum en gelijkheid worden belicht. Wij letten er als werkgever steeds meer op dat de kansen en veelzijdigheid van de logistiek als bedrijfstak wordt gecommuniceerd – het is nog steeds de op twee na grootste economische sector in Duitsland met 3,3 miljoen werkplekken.

Zelfreflectie als eerste stap naar succes

Er is dus nog een hoop werk te verrichten. Bij LOXXESS proberen we er nu al alles aan te doen om gezinsvriendelijk werken mogelijk te maken – en met succes. We voeren uit wat uit onderzoek hiernaar is gebleken: gemengde teams werken efficiënter en zijn productiever. Hoe kunnen we hier als maatschappij en bedrijf stappen zetten? Naar onszelf kijken en het eigen gedrag onder de loep nemen is een eerste belangrijke stap.

Over de auteur:

Christina Thurner is lid van de directie van het logistieke bedrijf LOXXESS AG met hoofdkantoor in Tegernsee dat ze samen met haar broer, dr. Claus-Peter Amberger, leidt. Ze hebben sinds 2010 allebei 74,8 procent van de LOXXESS-aandelen in handen die ze van hun vader Peter Amberger hebben gekregen. Thurner heeft in Zwitserland economie met als specialisatie logistiek gestudeerd. Ze stapte in 2010 in het familiebedrijf. Ze is bij LOXXESS AG verantwoordelijk voor lean management / kwaliteit, strategie, innovatie en  en marketing. De 40-jarige is sinds 2016 verder bij de nieuwe profilering van de snelleveringsdienst trans-o-flex betrokken. Christina Thurner is bestuurslid van de Bundesvereinigung Logistik e.V. (BVL = de grootste logistieke branchevereniging in Duitsland) en is lid van de adviesraad van het initiatief 'De Wirtschaftsmacher'.

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top