skip navigation

Het transportlexicon

Lexiconvermeldingen

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Logistiek 4.0

Met logistiek 4.0 worden de modernste logistieke activiteiten bedoeld, zoals connectiviteit, digitalisering en cloud computing. Hiermee bestaat het werk van een logistieke medewerker niet meer alleen, zoals vroeger, uit transport. Deze medewerker moet de logistiek in de hele toeleveringsketen ook in goede banen leiden, ook functieoverschrijdend en bedrijfsoverkoepelend.

De term
Logistiek 4.0 is voortgekomen uit de term industrie 4.0, die voor het eerst in 2011 op de beurs IAA Nutzfahrzeuge in Hannover te horen was. We bevinden ons nu in de vierde industriële revolutie. De eerste industriële revolutie draaide om het gebruik van stroomkracht, de tweede om het gebruik van elektrische energie en de introductie van de lopende band. De derde industriële resolutie, ook wel de digitale revolutie genoemd, werd ingezet met de automatisering van de productie en het gebruik van elektronica zoals programmeerbare besturingen.

Deze trend wordt met logistiek 4.0 voorgezet, maar nu wordt hier ook moderne informatie- en communicatietechnologie bij gebruikt. Door intelligente systemen digitaal aan elkaar te koppelen, kunnen mensen, machines, installaties, logistieke systemen en producten direct met elkaar communiceren. Als de logistiek zo vroeg mogelijk in de supplychain wordt geïntegreerd, kan de just-in-timeproductie worden geoptimaliseerd. Aan de andere kant hopen de transporteurs op deze manier beter te kunnen plannen, hun wagenpark nog beter te kunnen benutten en de wachttijden bij de laadplaatsen te verkorten.

Altijd up-to-date

Hier kunt u zich aanmelden voor de gratis nieuwsbrief.

Aanmelden

Alle met '*' gemarkeerde velden zijn verplicht in te vullen.

Door uw registratie te versturen, gaat u automatisch akkoord met onze richtlijnen inzake gegevensbescherming.

Aanmelding voor de nieuwsbrief:


Uw persoonlijke gegevens (e-mailadres, naam en voornaam) worden voor het sturen van informatie door TIMOCOM GmbH naar de database van SC-Networks GmbH (bevoegde rechterlijke instantie: Kantongerecht München, registratienummer: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2 in 82319 Starnberg doorgegeven. SC-Networks GmbH is onderworpen aan de Duitse wet op de gegevensbescherming (Bundesdatenschutzgesetz) en de instructies van TIMOCOM GmbH.

top