20.01.2015

Europese transportmarkt biedt een wisselvallig beeld

TimoCom transportbarometer staat in het 4de kwartaal onder het niveau van het voorafgaande jaar

(1)

Düsseldorf 22.12-2014 – Same procedure as every year – toepasselijker laat zich de jaarbalans van de TimoCom transportbarometer nauwelijks samenvatten. Maar uit een 1:1 vergelijking met het jaar 2013 blijkt: Het vrachtaandeel op de pan-Europese transportmarkt blijft in het 4de kwartaal conjunctureel bepaald benedengemiddeld staan bij 45:55.

Grosso modo komen de ontwikkelingen overeen met de prognoses van een geringe afzwakking in kwartaalrapport nr. 3 / 2014. Na een sterke septembermaand met een verhouding van 54:46, daalden de waarden voor oktober weliswaar net zoals in de jaren 2012 en 2013, maar bleven met 48:52 toch nog redelijk stabiel. „De transportmaand november zakt vervolgens met een vracht-laadruimteverhouding van 38:62 nog een stuk verder in dan verwacht“, aldus Marcel Frings, Chief Representative van TimoCom. Maar kijken we naar de pan-Europese markt, liep de barometer in december gelukkig weer omhoog. „Volgens onze inschatting hoeft er ook in de kerstmaand en dus aan het einde van het 4de kwartaal niet op een vrachtoverschot te worden gerekend“, meent Frings. Men een aandeel van 45 procent staat de TimoCom transportbarometer dus op hetzelfde niveau als in 2012, maar bereikt deze niet de waarden van 2013, toen 52 procent. Het jaar 2014 eindigt aldus met 7 procent meer laadruimtaanbiedingen dan het jaar daarvoor. Dat komt qua tendens ook overeen met de ervaring van de TimoCom-clientèle. Want door het lichte capaciteitsoverschot konden alle transporten volgens planning worden uitgevoerd.

Daarmee geeft het 4de kwartaal van 2014 ongeveer dezelfde countdown als de afgelopen drie jaar te zien. De maanden oktober, november en december bieden een beeld dat wordt gekenmerkt door flinke marktschommelingen, die in de terugblik ook over het gehele jaar waarneembaar is. Dit op-en-neer patroon hebben we in 2012 al eerder gezien. Wanneer we kijken naar het verloop van de kalenderweken van dit jaar en vergelijken we die met de waarden van twee jaar geleden, zullen we toch wel van een dip  aan het begin van 2015 moeten uitgaan. Dat is voor de jaarwisseling niets ongewoons, maar betekent wel een daling van het vrachtaandeel naar 30 tot 35 procent“, waarmee Frings de vergelijking trekt met de start van het jaar 2013 op de Europese markt.   

Ondanks de nodige turbulenties heeft Frings voor het jaar 2015 een aantal goede voornemens. „Wij hebben ruim negen procent meer vraag dan een jaar geleden. Dat wijst erop dat de Europese marktsituatie zich in Europa al met al positief ontwikkelt“, stelt Frings resumerend.

Meer informatie over TimoCom en de transportbarometer vindt u op www.timocom.nl.

 

Persbericht downloaden
top