20.07.2017

Extreem hoog vrachtvolume in het tweede kwartaal

Transportbarometer: hoogste vrachtvolume ooit voor TimoCom

(1)

Erkrath, 12-07-2017 – De TimoCom transportbarometer laat voor het tweede kwartaal een vracht-/laadruimteverhouding van 70:30 zien. Het uitzonderlijk hoge vrachtoverschot bleef in alle drie de lentemaanden constant, maar wat waren de oorzaken voor het hoge vrachtvolume op de Europese transportmarkt?

 

TimoCom, de aanbieder van het grootste transportplatform van Europa, bereikte na de al drukke start van het jaar in het tweede kwartaal het hoogste vrachtaanbod in de geschiedenis van de transportbarometer. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek exporteerde Duitsland alleen al in mei 14,1 procent meer dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. Deze snelle economische ontwikkeling was bepalend voor het hoge vrachtoverschot en zorgde ervoor dat er in heel Europa bovengemiddeld veel vraag was naar laadruimte.

 

Gouden tijden voor transport en logistiek

In april steeg de transportbarometer van een theoretisch gezien haast optimale verhouding naar een vrachtaanbod van 68 procent. Tijdens de paasdagen en paasvakantie steeg de consumptie en dat zorgt nog steeds voor een stijging van de vraag. Maar ook in het algemeen is het de tendens dat door de economische groei enorm veel opdrachtgevers in Europa op zoek zijn naar geschikte laadruimte.

 

Door de feestdagen waren de weken korter en moesten op gewone werkdagen meer vrachten worden getransporteerd. Zo bedroeg de vracht-/laadruimteverhouding in mei 70:30. De belangrijkste reden voor het hoge vrachtaanbod waren de hoge exportcijfers in Duitsland.  “Dat klinkt positief voor expediteurs en transporteurs, maar voor de economische ontwikkeling is deze tendens eerder negatief. Als deze trend verder versterkt en bedrijven niet meer bij de klant kunnen leveren waar hij om vraagt, kan de groei ook snel weer afzwakken”, waarschuwt Gunnar Gburek, de woordvoerder van TimoCom.

 

Juni was met 71 procent vrachtvolume de meest vrachtrijke maand die de transportbarometer ooit heeft laten zien. Volgens de conjunctuurbarometer van het Duitse economische instituut lag de index met 104 punten aanzienlijk boven de 100-puntengrens. De conjunctuurbarometer geeft daarmee aan dat de Duitse economie hard groeit.

 

Vrachtrijke vooruitzichten voor het derde kwartaal

In Duitsland hoopt iedereen dat de economie op dit hoge niveau kan blijven produceren en handelen. Daarvoor moet er echter wel voldoende laadruimte beschikbaar zijn. De Duitse Minister van Verkeer heeft erkend dat dit een probleem is en heeft de ontwikkeling van de infrastructuur hieraan aangepast. “Dat is de beste oplossing, want anders zouden de vele wegwerkzaamheden weer zorgen voor langere transporttijden en daarmee voor minder beschikbaarheid. De nieuwe regeling voor de wekelijkse rusttijd lijkt verder contraproductief te werken: als transporteurs de lange rusttijd niet meer in de vrachtwagen mogen doorbrengen, gaan vooral buitenlandse chauffeurs in het weekend naar huis en aan het begin van de week kunnen ze daardoor pas veel later beginnen”, aldus Gburek.

 

Bij TimoCom gaan we ervan uit dat er voorlopig nog geen evenwicht in zicht is en het vrachtaanbod ook in het volgende kwartaal weer veel hoger zal uitkomen dan de beschikbare laadruimte.

 

Meer informatie over TimoCom en de transportbarometer vindt u op www.timocom.nl.

Persbericht downloaden
top