24.04.2017

Goed begin van het jaar voor TimoCom

Transportbarometer in het eerste kwartaal: volle vracht vooruit naar de lente

(1)

Erkrath, 24-04-2017 – De Europese transportmarkt kende in vergelijking met begin vorig jaar een sterke start, daarover bestaat geen twijfel als er naar de huidige cijfers van de TimoCom transportbarometer wordt gekeken. De verhouding van vrachtaanbod tot beschikbare laadruimte bedroeg in het eerste kwartaal 43:57. Zelfs de klassieke daling van het aantal vrachten in februari veranderde aan het einde van het eerste kwartaal maar weinig aan de positieve vracht-/laadruimteverhouding op de transportbarometer.

De Europese transportbranche kende een aanzienlijk actievere start in vergelijking met de zwakke start van 2016 (30:70). Afgelopen jaar werd uiteindelijk goed afgesloten en de resultaten waren ook de eerste drie maanden van 2017 goed.

Transportmarkt houdt in februari stand

In januari kwam het vrachtaanbod met 44 procent maar 7 procent lager uit dan de altijd vrachtrijke maand december. Gunnar Gburek, de woordvoerder van TimoCom, legt uit waarom het jaar voor de Europese transportbranche onder andere zo'n goede start kende: “Door de extreem lage waterstand in de rivieren werden veel goederen over de weg vervoerd. Verder hoefden er door de zachte weersomstandigheden zonder hinder door winterweer geen ritten te worden uitgesteld of geschrapt.”

 

Ook dit jaar bleek februari weer een zwakke maand te zijn. Het vrachtaanbod liep deze maand volgens de verwachtingen sterk terug. Zo bedroeg de aangeboden vracht in het midden van het kwartaal 39 procent tegenover 61 procent vrije laadruimte. Dat deze maand minder dagen heeft dan de andere maanden, was niet zo goed te merken als in 2016 (21%) en ook in februari beïnvloedde het zachte weer de transportactiviteiten.

 

De Europese transportmarkt bloeide onder de eerste zonnestralen op. In maart kon er dus weer meer van A naar B worden vervoerd. De lente brak aan en door het mooie weer gingen de mensen weer naar buiten, wat tot een toename van het transportaanbod leidde. De transportbarometer steeg met 8 procent naar een vrachtaanbod van 47 procent en daarmee werd maart onder de streep de beste maand van het kwartaal.

 

Vrachtrijke lente in zicht

Met de lente in zicht kunnen we ons gaan afvragen welke kant het zal opgaan met de transportbranche. “Ik ga ervan uit dat de vrije dagen voor de feestdagen zeker ook terug te zien zijn aan de economische gegevens in vergelijking met die van vorig jaar. De paasdagen staan ook weer voor de deur en dat zal leiden tot meer consumptie en dus meer vrachten. Tot nu toe was er nog niks te merken van de moeilijke omstandigheden door de economische en politieke onzekerheid. Het blijft spannend om te zien of dit de ontwikkeling van de Europese transportmarkt zal beïnvloeden”, zegt Gburek. 

 

Er is dus nog niet zeker wat er gaat gebeuren, maar bij TimoCom gaan we ervan uit dat in april, mei en juni weer meer transportopdrachten op het TimoCom transportplatform worden geplaatst en er daardoor weer meer vrachtaanbod dan vrije laadruimte zal zijn op de markt.

 

Meer informatie over TimoCom en/of de transportbarometer vindt u op www.timocom.nl.

Persbericht downloaden
top