23.02.2020

TIMOCOM-transportbarometer: Duitsland kwakkelt, Italië is uitschieter

Economische dip in heel Europa: daling van in totaal 8,3 procent in het boekjaar 2019

(1)

Erkrath, 11-02-2020 – De Italiaanse logistieke medewerkers hebben afgelopen jaar van aanzienlijke groei kunnen profiteren: “Voor Italië zagen we een toename van 16 procent meer vrachten vergeleken met een jaar eerder”, zegt Tilman Fecke, Business Analyst bij TIMOCOM. En dat is helemaal tegen de trend in. Want de jaarlijkse evaluatie van de TIMOCOM-transportbarometer die net is afgerond, is allesbehalve positief. In 2019 was er een daling van 8,3 procent in vrachtaanbiedingen in Europa over de nationale grenzen in vergelijking met het voorgaande jaar.  2018 eindigde nog met een plus van 5 procent tegenover 2017.

De zwakkere economie heeft afgelopen jaar gevolgen gehad voor de logistieke sector. Dit resultaat wordt weerspiegeld in het jaaroverzicht van de Transportbarometer van TIMOCOM. In 2019 zag de industrie in Europa een daling van het vrachtaanbod met 8,3 procent in vergelijking met 2018


Met de transportbarometer analyseert het IT-bedrijf TIMOCOM sinds 2009 de ontwikkeling in vraag en aanbod van transport in de smart apps Vrachten en Laadruimte die in het Smart Logistics System zijn geïntegreerd. De meer dan 130.000 gebruikers genereren op deze manier elke dag tot 750.000 internationale vracht- en laadruimteaanbiedingen. Het systeem helpt de meer dan 43.000 klanten van TIMOCOM hun logistieke doelen slim, veilig en eenvoudig te bereiken.

 

Maar deze kortetermijnontwikkeling heeft uiteindelijk geen invloed gehad op de algemene trend: zo liep het aantal vrachten van Duitsland over de landsgrenzen afgelopen jaar in vergelijking met een jaar eerder met 12 procent terug. “De economische stagnatie heeft grote gevolgen voor Duitsland als sterk exportland. Dat is duidelijk te zien aan de sterke daling in vergelijking met de algemene Europese ontwikkeling”, zegt Gunnar Gburek, woordvoerder van TIMOCOM, over deze ontwikkeling. En: “Of de negatieve trend dit jaar doorzet, blijft afwachten, maar onwaarschijnlijk is het niet”, sluit Gburek af.

 

Ook het aantal exporten van Duitsland naar Groot-Brittannië steeg in het vierde kwartaal van 2019 met circa 11 procent in vergelijking met het derde kwartaal. Business Analyst Fecke zegt hierover: “Ook uit het besluit om de brexit met drie maanden tot eind januari 2020 uit te stellen, kan de conclusie worden opgemaakt dat de toename te maken heeft met de politieke ontwikkeling.”

 

De groei van de Italiaanse transportbranche is volgens expert Fecke te danken aan de gestegen vraag naar consumptiegoederen. “Het is volgens ons heel realistisch om te denken dat handelsbeschermende factoren de export van producten uit Italië een impuls hebben gegeven. Dat zijn bijvoorbeeld de brexit of de invoerrechten van de VS op Chinese producten”, legt Tilman Fecke uit. Een indicator daarvoor is dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU over het algemeen grote gevolgen heeft voor de transportbranche in Europa. Zo steeg in de 44 Europese landen die in de transportbarometer worden geanalyseerd het aantal vrachtaanbiedingen voor vrachten naar het Verenigd Koninkrijk van kwartaal 3 tot kwartaal 4 van 2019 met 15 procent.


TIMOCOM GmbH is een middelgroot FreightTech-bedrijf. De IT- en dataspecialist helpt zijn klanten met slimme, veilige en eenvoudige oplossingen om hun logistieke doelen te behalen. Er maken maar liefst 43.000 gecontroleerde bedrijven gebruik van dit systeem en ze plaatsen samen tot wel 750.000 internationale vracht- en laadruimteaanbiedingen per dag. Over TIMOCOM
Meer informatie over TIMOCOM vindt u op www.timocom.nl.
 

Persbericht downloaden
top