21.08.2020

Transparantie: de efficiëntie-booster voor de logistiek

Hoe transparantie in logistieke processen tot meer efficiëntie leidt

Transparantie in de transportketen biedt veel voordelen

Ressources beter plannen, datums nauwkeuriger synchroniseren, capaciteiten optimaal benutten: hoe transparantie in logistieke processen tot meer efficiëntie leidt

Wat vroeger als een kijkje in de glazen bol werd gezien, is nu digitale realiteit. Wie vandaag wilt zien wat de toekomst – of de volgende opdracht – brengt, maakt gebruik van moderne IT-oplossingen. Uit alle data die IT via een systeem van verschillende toepassingen bundelt, kunt u binnen enkele seconden antwoorden op belangrijke zakelijke vragen vinden: Welke transportdienstverlener komt voor de huidige opdracht in aanmerking? Hoe ziet het optimale verzendingstraject eruit? Hoeveel levert de opdracht onder de streep op?

Transparantie heeft veel voordelen: van meer efficiëntie tot betere planbaarheid. Wie vandaag wil zien wat de toekomst – of de volgende opdracht – brengt, maakt gebruik van moderne IT-oplossingen.

Hoe meer data er beschikbaar is voor de planning en uitvoering van een opdracht, hoe scherper wordt het beeld dat als een mozaïek uit allerlei verschillende transportrelevante informatie bestaat. Supply Chain Visibility noemen bedrijven de gewenste toestand om complexe toeleveringsketens voortdurend in de gaten te houden en zo direct te kunnen reageren op gebeurtenissen langs het verzendingstraject.

Klanten verwachten betrouwbaarheid en kwalitatieve informatie

Transparantie maakt dat mogelijk. Vroeger maakte men zich zorgen dat ze hun medewerkers te slim zouden maken of dat ze het gezag over hun gegevens zouden verliezen als ze te transparant zouden omgaan met transportrelevante informatie in de expeditie en logistiek, maar die instelling is ondertussen veranderd. De digitalisering heeft zowel privé als zakelijk nieuwe feiten geschapen. Maar ook nieuwe verwachtingen: klanten eisen tegenwoordig de hoogste mate van betrouwbaarheid en kwalitatieve informatie van hun dienstverleners. Ook de samenwerking van de deelnemende spelers in de supply chain vereist een minimaal niveau van transparantie, dat wordt bereikt wanneer gegevens systeemoverkoepelend gebruikt kunnen worden en met zakenpartners gedeeld kunnen worden.

 

De samenwerking met zakenpartners vereenvoudigen

Met het voortschrijdende tempo van de digitalisering komt het besef dat alleen wie gegevens deelt, deze gegevens beter kan benutten – en daarmee een hogere gegevenskwaliteit en meer handelingsvrijheid kan winnen. Zo biedt de transparantie in de transportketen veel voordelen die in het dagelijks leven hun vruchten afwerpen.

Een mogelijkheid voor meer transparantie in transport- en logistiekprocessen levert TIMOCOM met zijn Smart Logistics System. Dit neutrale systeem functioneert als een efficiëntiebooster, waarmee talrijke stappen in de transportketen geoptimaliseerd kunnen worden. Gebruikers hebben via koppelingen toegang tot verschillende toepassingen, die het eigen transportmanagementsysteem (TMS) met het Smart Logistics System verbinden. Dit zorgt niet alleen voor meer transparantie bij de dagelijkse gang van zaken, maar maakt ook de samenwerking met zakenpartners een stuk gemakkelijker.

 

De voordelen:

  • Geschikte transportaanbiedingen en -capaciteiten kunnen snel worden gevonden tussen de talrijke opties
  • Opdrachten met verschillende dienstverleners en partners kunnen zonder papieren rompslomp worden afgehandeld
  • Verwachte aankomsttijden van zendingen (estimated time of arrival) kunnen aan de hand van relevante informatieparameters worden berekend
  • Oponthoud bij de laadplatforms kan door een overkoepelende tijdvenster controle worden vermeden
  • Voertuigen kunnen optimaal worden benut
  • Veel beheertaken komen te vervallen, omdat de meervoudige opstelling van transportbegeleidende informatie niet meer nodig is en de gegevens eenvoudig aan de transportpartners ter beschikking gesteld kunnen worden
  • Fouten die door mediaverstoringen of door handmatige opstelling van gegevens kunnen ontstaan, worden vermeden
  • Er is minder opdrachtbeheer nodig, omdat veel processen van de opdrachtverstrekking tot de documentatie vergaand gedigitaliseerd zijn
  • Realtime-informatie maakt een ver vooruitkijkende planning en sturing van de transportketen mogelijk

 

Zoals gezegd: voor transparantie is geen glazen bol nodig. Alleen een computer. En toegang tot het Smart Logistics System.

 

 

Dit vindt u misschien ook wel interessant:

 

Uitdagingen en mogelijkheden van de digitalisering van de supply chain

https://www.timocom.de/blog/herausforderungen-digitalisierung-supply-chain

 

Deze trends gaan de toekomst van de transportbranche veranderen

https://www.timocom.de/blog/trends-logistik-transportbranche-2020-2021

 

In sneltreinvaart naar de toekomst: Hoe Corona de digitalisering stimuleert

https://www.timocom.de/blog/wie-corona-die-digitalisierung-antreibt

Persbericht downloaden
top