08.07.2015

Transportbarometer: Drie maanden lang een vrachtoverschot in K2

Vrachtaandeel op de transportmarkt op hoogste stand sinds 2012

(1)

Erkrath, 08.07.2015 –In het 2de kwartaal van 2015 is de TimoCom transportbarometer eindelijk weer gestaag omhoog geklommen. Met een vracht/laadruimte-verhouding van 54:46 werden de cijfers van de goede jaarstart op indrukwekkende wijze bevestigd. De oorzaken van deze positieve ontwikkeling zijn divers:

 

De grondsteen voor een 2de kwartaal boordevol met vracht werd al in april gelegd. In de startmaand steeg het vrachtaandeel op de Europese transportmarkt met bijna 13 procentpunten naar 53% vergeleken met het jaar daarvoor. Die stijging viel, vanwege de paasdagen en de daarmee gepaard gaande 4-daagse week, op zich wel te verwachten. Maar de hoogte van de stijging is opmerkelijk. Evenals de ontwikkeling van de TimoCom transportbarometers in de periode daarna.

Spoorstaking zorgt voor volle orderboeken

De maand mei schakelt bij het vrachtaanbod nog een tandje bij. Met een vracht/laadruimte-verhouding van 59:41 stond de TimoCom-transportbarometer ruim 14 procentpunten boven de waarde van de voorafgaande jaar (48:52). Maar liefst 10,6% meer vrachtorders zorgden voor een jubelstemming onder de aanbieders van laadruimte. De bloeimaand mei staat vanwege de vele vrije dagen in heel Europa garant voor (boorde)volle orderboeken, maar dit jaar heeft Marcel Frings, Chief Representative van TimoCom, nog een andere mogelijke verklaring voor de katapultachtige opleving. „In de maand mei vonden er er in Duitsland kort na elkaar twee grote stakingen plaats bij de goederentak van het spoor. Dat leidde ertoe dat benodigde spoorcapaciteiten stil kwamen te liggen en de vrachtwagen moest inspringen. Bij de transporten binnen Duitsland wees de TimoCom-transportbarometer dagenlang een vracht/laadruimte-verhouding van 85:15 aan. Van deze spoorstakingen profiteerde transportdienstverleners uit heel Europa, die naar Duitsland trokken om de behoefte te dekken.“

 

In juni normaliseerde de situatie vervolgens weer. Net als de afgelopen vier jaar stabiliseert het beeld in de laatste kwartaalmaand vervolgens weer op een evenwichtig niveau. Uiteindelijk wees de TimoCom-transportbarometer een vracht/laadruimte-verhouding van 50:50 aan en luidde daar de zomer mee in.

 

Ook voor het volgende kwartaal rekent Marcel Frings op een ontwikkeling zonder grote verrassingen. „We gaan ervan uit dat juli, augustus en september niet zullen afwijken van de afgelopen jaren. Aan het begin van het 3de kwartaal zal het vrachtaandeel op de transportmarkt iets teruglopen. Dat aandeel daalt dan in augustus nog een treetje lager – ik ga ervan uit dat het minimum zo rond de 45% vracht zal liggen. Vanaf september trekt de business dan weer aan en overstijgt het vrachtaanbod de capaciteiten op de markt.“

 

Meer informatie over TimoCom en de transportbarometer vindt u op www.timocom.nl.

Persbericht downloaden
top