24.01.2017

Transportbarometer: meer vracht in de wintertijd

Voor het eerst meer vracht dan laadruimte voor TimoCom in K4/2016

(1)

Erkrath, 09-01-2017 – De TimoCom transportbarometer laat voor het vierde kwartaal een vracht-/laadruimteverhouding van 53:47 zien. Dat is een kleine sensatie, want TimoCom haalde met dit resultaat voor het eerst een vrachtoverschot in de wintertijd! Eén ding staat dus vast: de Europese transportmarkt was allesbehalve bevroren.

Het derde kwartaal werd afgesloten met een vrachtaandeel van 61%: het hoogste percentage dit kwartaal en zelfs dit jaar! We kunnen nu al één ding verklappen: in de daaropvolgende maanden werd dit hoge vrachtvolume niet meer gehaald. Toch was er in het vierde kwartaal meer vracht dan ooit tevoren. In alle drie de maanden werd de 50% gehaald en de vracht-/laadruimteverhouding van het vorige (succesvolle) kwartaal van 2016 bleef in zicht.

 

Vrachtoverschot in het hele vierde kwartaal

Marcel Frings, de woordvoerder van TimoCom, voorspelde in het kwartaalverslag van de transportbarometer voor kwartaal drie van 2016 al een gouden herfst. Aan de recente cijfers is te zien dat hij het bij het juiste eind had. Zo bedroeg de aangeboden vracht in oktober 2016 59% tegenover 41% beschikbare laadruimte.

 

Het was interessant om te zien of er in november net als in de voorgaande jaren een sterke daling te zien zou zijn. Dat was eerst ook het geval, maar dankzij de goede herfst bedroeg het vrachtaandeel in november 2016 nog altijd 50%. En dat is een bijzonder interessante ontwikkeling: dat is maar liefst twaalf procent meer vracht dan in 2014 en 2015. Waren we afgelopen jaar actiever en zijn we eerder onze kerstcadeaus gaan kopen? Dat is mogelijk. Maar ook in december werd er veel geconsumeerd.

 

November 2016 was al een goede maand, maar het vrachtvolume liep nog verder op in de kerstmaand december en kwam uiteindelijk uit op 51%. Frings legde uit wat de redenen waren voor het goede vierde kwartaal van 2016: “Er lag aan het einde van het jaar geen sneeuw en de vrachten konden hierdoor zonder weersproblemen worden vervoerd. Bovendien kwamen de lopende arbeidsprocessen niet stil te liggen omdat de meeste feestdagen in het weekend vielen.”

 

Positieve vooruitzichten voor 2017

2016 is ondanks het zeer onrustige begin een goed jaar geweest: vanaf het begin van de lente lag het vrachtaandeel in elk kwartaal hoger dan de vrije laadruimte. De vracht-/laadruimteverhouding bedroeg over het hele jaar genomen 48:52 en lag daarmee dichter bij de theoretisch optimale verhouding dan het resultaat van 2015 (46:54).

 

Maar hoe zal de economie en logistieke branche zich gaan ontwikkelen in het nieuwe jaar? Frings is heel optimistisch: “Naar verwachting wordt ook 2017 een jaar van groei. Maar er zal dit jaar op politiek vlak veel gebeuren. Zo worden er dit jaar verkiezingen gehouden in Nederland, Frankrijk en Duitsland en de algemene politieke ontwikkeling blijft een punt van zorg. We moeten dus afwachten of dit grote invloed zal hebben op de economische activiteiten.”

 

Meer informatie over TimoCom en/of de transportbarometer vindt u op www.timocom.nl.

Persbericht downloaden
top