17.04.2013

Transportbranche na de winterchaos weer een beetje op temperatuur

TimoCom-transportbarometer wijst eind eerste kwartaal weer op stijging vrachtvolume

(2)

Düsseldorf, 17-04-2013. Langzaam begint alles weer te draaien. Zowel de paasdagen als de stijgende temperaturen lijken de Europese transportmarkt aan het eind van het eerste kwartaal weer nieuw leven te hebben ingeblazen. Na een kalm jaarbegin met teruglopend vrachtvolume in de eerste twee maanden sloeg de wijzer van de Timocom-transportbarometer in maart alweer duidelijk uit naar meer vracht.

De positieve economische trend uit het laatste kwartaal van 2012 zette vooralsnog niet door. Wanneer we naar de vracht en laadruimte-verhouding (48:52) in december kijken, is de start van het nieuwe jaar met een vrachtaandeel van 46 procent alleszins matig te noemen - maar liefst 12 procentpunten lager, en dat in een tijdsbestek van slechts één maand“, aldus Frings. Deze teruggang weerspiegelt duidelijk de behoorlijke ijzige stemming van deze winter, het wegvervoer was ook nog niet echt uit zijn winterslaap ontwaakt. Maar vorig jaar lag het vrachtaandeel toen met 31 procent zelfs nog een stuk lager dan 2013, wat neerkomt op 5 volle procentpunten.

Des te heviger zakte in februari van dit jaar het vrachtaandeel door de vloer. Deze maand werd in tal van Europese landen gekenmerkt door een maar niet aflatende sneeuwellende. Lag de vracht - laadruimte-verhouding vorig jaar bij 32:68, de wintermaand liet dit jaar een vrachtaandeel van nog maar 29 procent zien! Wat neerkomt op 3 procentpunten beneden de waarde van afgelopen jaar. Op de Europese transportmarkt is dus nog steeds sprake van een overaanbod van vervoerscapaciteit ten opzichte van te vervoeren lading.

Deze winterse komkommertijd duurde tot midden februari. Door de paasdrukte en de langzaam verbeterende weersomstandigheden in Zuid-Europa gaf de transportbarometer bij het sluiten van het eerste kwartaal 2013 eind maart al weer een verhouding van 35:65 an. Ondanks deze stijging bleef het vrachtaandeel toch nog achter bij het niveau van vorig jaar, toen werd een vracht-laadruimteverhouding van 44:56 in de boeken bijgeschreven. Over de laatste drie jaar beschouwd werd het eerste kwartaal telkens gekenmerkt door een januarimaand met een typische winterdip, meestal gevolgd door een kwakkelperiode in januari en vervolgens weer een opleving in het voorjaar.


Trend voor de komende maanden

Chief Representative Marcel Frings schat de conjunctuurvooruitzichten positief in: „Terugblikkend op de afgelopen jaren ga ik uit van een vergelijkbaar steile opleving, zeker de komende weken. De transportbarometer geeft momenteel een vrachtaandeel van 39 procent aan. Het jaar is in het vrachtsegment goed van start gaan in vergelijking met 2012, maar de markt is vervolgens nog verder ingezakt dan in 2011. Ik ga ervan uit dat de voorjaarsopleving met opklimmende temperaturen en het einde van de winterpauze in de bouw een positieve uitwerking op de transportbusiness zullen hebben. Vele hobbytuiniers staan te trappelen om na een lange periode van afzien eindelijk weer eens tuinaarde te kopen en de tuin in te duiken.“

Persbericht downloaden
top