04.05.2016

Van transport naar logistiek 4.0

Branche wapent zich voor de toekomst

(4)

Erkrath, 25.04.2016 – Er was veel media-aandacht toen begin april zes konvooien met vrachtwagens vrijwel geautomatiseerd door Europa reden. Met de European Platooning Challenge werd daarbij duidelijk in welke richting de transportbranche en logistieke sector zich ontwikkelen en wat er nu al allemaal mogelijk is. Want het woord 'koppelen' is de sleutel tot meer efficiëntie en concurrentie in de logistiek.

Het zijn visies voor de toekomst van de logistieke sector: vrachtwagens die op korte afstand in de luwte van de eerste vrachtwagen rijden, automatisch reageren op andere weggebruikers en tijdens het rijden al de verwachte aankomsttijd bij het laadperron bijwerken of de vervoersdocumenten digitaal versturen. Met de European Platooning Challenge werd de volgende stap gezet in de richting van de toekomst van de logistieke sector bij voertuigfabrikanten.

Maar ook bedrijven in andere branches zijn bezig met innovatie om niet achter te blijven en 'koppelen' is ook voor hun het sleutelwoord. Maar het wordt pas echt spannend om te zien wat er gaat gebeuren als bedrijven uit verschillende branches met elkaar gaan samenwerken. Want alleen als deze bedrijven hun krachten bundelen, wordt alles eruit gehaald wat erin zit.

 

Voertuigen beter benutten

In het kader van de European Platooning Challenge kwamen ook de onderwerpen als 'het benutten van vrachtwagencapaciteiten' en 'het vermijden van lege ritten' aan bod. Op de 'Campus Connectivity' in Düsseldorf liet voertuigfabrikant Daimler zien welke kansen en mogelijkheden er liggen voor transportbedrijven. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun telematicadiensten en beschikbaarheidssoftware koppelen aan een vrachtbeurs. Als er in de toekomst dan nog een intelligentere vrachtwagen wordt ontwikkeld die kan communiceren met de vrachtbeurs, zal dit leiden tot optimale efficiëntie en rendabiliteit.

 

TimoCom, het grootste transportplatform van Europa, is nu al voorbereid op deze toekomst. Er missen alleen nog vrachtwagens die aan elkaar zijn gekoppeld en overal kunnen worden ingezet. Er zijn op dit moment meer dan 180 telematicadiensten direct aan TimoCom gekoppeld. Binnen het transportplatform is de trackingoplossing dan weer verbonden met de vrachtbeurs en het aanbestedingsplatform. Transportbedrijven en logistieke bedrijven kunnen TimoCom bovendien via een interface direct verbinden met hun eigen beschikbaarheidssoftware.

 

De toekomst is al begonnen

Voor de werkzaamheden betekent deze koppeling dat bijvoorbeeld de verzender een relatie in zijn beschikbaarheidssoftware kan invoeren en met behulp van de trackingsoplossing van TimoCom precies weet wanneer de vrachtwagen bij de losplaats is. Via de zoekfunctie kan hij dan in de buurt een passende vracht voor de terugweg vinden. Als bij dit proces intelligente en gekoppelde vrachtwagens kunnen worden ingezet, is het denkbaar dat ze automatisch met het transportplatform en de geïntegreerde telematica kunnen communiceren en de verzender met de actuele informatie passende retourvrachten kan inplannen.

 

De European Platooning Challenge heeft de transportbranche en logistieke sector nieuwe impulsen gegeven in de richting van logistiek 4.0. Enkele bedrijven lopen op dit punt al voorop wat betreft innovatie, maar vooral het koppelen van dingen en samenwerking van alle partijen in de transportbranche zal zorgen voor nog meer rendabiliteit en efficiëntie.

Persbericht downloaden
top