20.03.2018

Verhalen van vrouwen uit de logistiek: Marita Saarres-Lakso uit Finland

TimoCom-interview met Marita Saarres-Lakso, de directeur en expediteur van Ibertrans uit Finland

(3)

Erkrath, 22-03-2018 – De directrice Marita Saarres-Lakso is met haar transportbedrijf Ibertrans 'The Strongest in Finland' en verovert het Iberisch schiereiland. Waarom Zuid- en Noord-Europa niet zonder haar bedrijf kunnen en wat de titel betekent, verraden we in het exclusieve TimoCom-interview.

Mevrouw Saarres-Lakso, waar staat uw bedrijf voor?

“In 1992 zijn we begonnen met het vervoeren van groente en fruit vanuit Spanje. Nu verzorgen we de import en export van veel andere levensmiddelen, gekoeld en verwarmd transport en het vervoer van farmaceutische en kwetsbare goederen. We zijn gespecialiseerd in transporten op het Iberisch schiereiland en het vervoeren van vrachten naar Finland. We zijn met ons bedrijf in een heel groot gebied in deze specifieke branche actief. Mijn collega Marjatta Oinonen helpt me hierbij. Zonder Ibertrans zou het zowel in het zuiden als bij ons in het noorden duidelijk aan iets ontbreken.”

Hoe bent u in de transportbranche terechtgekomen?
“Dat is makkelijk te verklaren: ik heb namelijk een opleiding tot expediteur gevolgd. Ik heb jarenlang met veel plezier voor een groot transportbedrijf gewerkt. Maar nu heb ik mijn eigen bedrijf. Ik heb een niche gevonden die ik met mijn logistieke kennis volledig kan bedienen. De vraag naar groente en fruit en ook naar farmaceutische producten blijft sinds de oprichting van mijn bedrijf stijgen. Ik ben er ontzettend trots op dat we dit jaar alweer ons 25-jarig bestaan kunnen vieren en trouwe klanten hebben die veel waardering hebben voor wat we doen.”

Wat is de grootste uitdaging in de transportbranche?

“Betrouwbare partners vinden. Het is verder pas mogelijk klanten te krijgen en ze vooral te behouden als je een goed netwerk hebt. Je leert aan te voelen wat de juiste prijs-kwaliteitverhouding is. Ook leer je goederen altijd op tijd te leveren, wat er ook gebeurt op de weg en hoeveel files er ook zijn.”

Wat betekent de titel 'The Strongest in Finland'?

“Keurmerken en certificaten zijn tegenwoordig doorslaggevend voor een goed bedrijfsimago. Eén daarvan is 'The Strongest in Finland' en het is Ibertrans gelukt dit keurmerk te krijgen. Het is zichtbaar bewijs voor de kredietwaardigheid van een bedrijf. Het zegt iets over de betrouwbaarheid van het bedrijf en dat het bedrijf genoeg financiële draagkracht heeft. Slechts 12 procent van de Finse bedrijven mag dit keurmerk voeren. Ook vorig jaar hebben we weer het hoogste niveau van kredietwaardigheid gehaald. Het komt maar heel zelden voor dat een bedrijf jaren achter elkaar dit niveau haalt.”

Zouden er meer vrouwen topposities moeten bekleden in de logistieke sector?

“Ik denk dat de kracht van vrouwen vooral is dat ze veel dingen goed kunnen aanvoelen. Zo kunnen ze veel beter inspelen op de wensen van de klant. Door aandachtig te luisteren en niet door hier en daar wat op te vangen, kunnen ze betere oplossingen voor alle betrokkenen vinden. Als een vrouw dan ook nog een toppositie bekleedt, moet dat een zeker een voordeel zijn voor het bedrijf. Er is nog een lange weg te gaan voordat mannen en vrouwen echt gelijk zullen worden behandeld. Maar ik denk dat we al ver zijn gekomen. Finland viert 100 jaar onafhankelijkheid. Dit onderwerp heeft zeker ook betrekking op de toenemende onafhankelijkheid van vrouwen.”

 

Hoe ziet u de toekomst van uw bedrijf?

“De digitale veranderingen hebben ons al veel gebracht. We kunnen overeenkomsten, facturen en andere informatie elektronisch versturen en ontvangen. Ook smartphones maken ons dagelijks werk makkelijker. Via het mobiele netwerk kunnen we zelfs de status van de levering opvragen. Dat betekent dat de processen steeds makkelijker worden. Wat niet is veranderd, is de vraag naar vervoer. Dat is de beste garantie voor Ibertrans om ook de komende 25 jaar succesvol te zijn.”

 

Meer informatie over TimoCom vindt u op www.timocom.nl.

Persbericht downloaden
top