20.10.2017

Vrachtvolume bovengemiddeld hoog in het 3e kwartaal

Transportbarometer: TimoCom boekt nog hoger vrachtniveau

(1)

Erkrath, 6.10.2017 – De TimoCom Transportbarometer toont aan dat de vrachten ook in het derde kwartaal de laadruimcapaciteiten overstegen. De vracht-/laadruimteverhouding was gemiddeld 71:29. Het vrachtniveau is in de zomermaanden juli, augustus en september in totaal nog meer gestegen. Maar hoe kan dit fenomeen op de Europese transportmarkt worden verklaard?

Nadat het tweede kwartaal al met het hoogste vrachtaandeel was afgesloten, zette deze trend bij TimoCom, de aanbieder van het grootste transportplatform van Europa, in het derde kwartaal van 2017 door. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek exporteerde Duitsland alleen al in juli acht procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Beide indicatoren wijzen op een steeds sterkere en groeiende economie, waarvan de transportsector ook profiteert. Als gevolg is steeds meer vrije capaciteit nodig, maar die is momenteel schaars.

 

Meer vrachten in de zomer

Juli vertoonde een minimale dalende trend ten opzichte van juni; van 76 procent vrachtaandeel naar 71 procent. Als je van een optimale vracht-laadruimteverhouding van 50:50 uitgaat, was het vrachtvolume in deze maand echter nog steeds duidelijk hoger. Vergeleken met de vorige jaren lag het vrachtaandeel dit jaar ook op een aanzienlijk hoger niveau (2015: 51% en 2016: 54%). De mooie zomermaanden zorgen vaak voor een stijging van de vraag. Maar ook in het algemeen is het de tendens dat door de economische groei enorm veel opdrachtgevers in Europa op zoek zijn naar geschikte laadruimte.

 

In augustus was de vracht-/laadruimteverhouding 65:35. De vrachten daalden dus met 6 procentpunt ten opzichte van de maand ervoor, maar de vrachtaandelen waren nog steeds duidelijk hoger dan de beschikbare laadruimtes. Ook ten opzichte van de afgelopen jaren was duidelijk meer vracht beschikbaar (2015: 45% en 2016: 51%). Volgens de conjunctuurbarometer van het Duitse economische instituut lag de index met 106 punten in augustus weer aanzienlijk boven de 100-puntengrens. De conjunctuurbarometer geeft daarmee aan dat de Duitse economie hard groeit en dat het niveau nog hoger is dan in het tweede kwartaal.

 

Net als mei was september verrassend met een nieuw hoogste vrachtaandeel van 78 procent, wat het startschot betekende voor een gouden herfst. Daardoor was het vrachtaandeel ook aanzienlijk hoger dan in de vorige jaren (2015: 52% en 2016: 61%). Gunnar Gburek, de woordvoerder van TimoCom, noemt mogelijke oorzaken: "De conjunctuurcijfers waren op veel plekken in Europa optimistisch. Het was vakantietijd, de mensen hebben veel gereisd en gaven dus ook meer uit. Daar had de transportbranche profijt van, maar tegelijkertijd werd nog sterker duidelijk dat er een tekort aan chauffeurs is."

 

Vrachtrijke vooruitzichten tot het einde van het jaar

Gburek ziet het vierde kwartaal positief tegemoet, maar wijst ook op een ontwikkeling op de transportmarkt waar aandacht aan besteed moet worden: "Voor de transportdienstverleners is het hoge vrachtvolume een voordeel. Zij hebben nu meer speelruimte om redelijke prijzen in rekening te brengen. Alles wijst momenteel op een sterke groei van de economie, maar de branche moet de daaruit resulterende stijging van het werkvolume wel aankunnen, omdat anders het tempo daalt."

 

Op basis daarvan gaat men er bij TimoCom van uit dat de transportbarometer nog steeds een discrepantie tussen vrachten en beschikbare laadruimte zal laten zien.

 

Meer informatie over TimoCom en de transportbarometer vindt u op www.timocom.nl.

 

Persbericht downloaden
top