23.05.2019

Wachten is iets van gisteren: TIMOCOM en Cargoclix maken korte metten met wachttijden op laad- en losplaatsen

TIMOCOM en Cargoclix presenteren een samenwerkingsproject op de transport logistics 2019 (4 tot 7 juni) in München

Erkrath, 24 april 2019 – Geen wachttijden meer bij laad- en losplaatsen: dat is het ambitieuze plan van de samenwerking tussen TIMOCOM en Cargoclix. Door de samenvoeging van telematicagegevens en tijdslotbeheer willen beide IT-ondernemingen de bekende wachttijdproblemen bij goederenin- en -uitgangen oplossen en een nieuwe branchestandaard zetten.

Wachten is iets van gisteren: TIMOCOM en Cargoclix maken korte metten met wachttijden op laad- en losplaatsen

Het tijdslotbeheer "SLOT" van Cargoclix en de GPS-gegevens van TIMOCOM stellen klanten in staat een flexibel laad- en losbeheer op te stellen. Via de voortdurende vergelijking van positiegegevens met de geboekte levertijdslot kunnen ondernemingen uit de industrie en de handel de "Estimated Time of Arrival" (ETA) exact berekenen en laten controleren of de vrachtwagen de laad- en losplaats tijdig bereikt of dat een andere leverancier voorrang kan krijgen.

Zo functioneert het dynamische tijdslotbeheer aan laad- en losplaatsen


In de praktijk geeft de transportdienstverlener hiervoor zijn GPS-gegevens vrij. Deze worden regelmatig vergeleken met de positiegegevens van de vrachtwagen en de daaruit berekende werkelijke aankomsttijd wordt naar de laad- en losplaatsbeheerder gestuurd. De beheerder kan met de gegevens in realtime rekenen en plannen. De precieze prognose verkort de wachttijden van de vrachtwagenchauffeurs en heft ze in het ideale geval op.

"Door de groei van wegvervoer vrezen velen dat het fileprobleem bij laad- en losplaatsen alleen maar erger wordt. Maar wachttijden bij laden en lossen hoeven er nu niet meer te zijn. Door de samenvoeging van dynamische gegevens kunnen processen voor laad- en losplaatsbeheerders en transporteurs aanzienlijk efficiënter en flexibeler vormgegeven worden. "Zero wachttijd" is vooral een zaak van technologie," zegt prof. dr. Victor Meier, adviserend partner bij Cargoclix.

"We ondersteunen vrijwel alle telematicadienstverleners van onze klanten via de bijbehorende systeeminterfaces," legt Andrea Di Domizio uit, Solutions Manager bij TIMOCOM. Daarmee is TIMOCOM een optimale synergiepartner voor Cargoclix: TIMOCOM levert de GPS-gegevens en Cargoclix zorgt met SLOT voor een verbeterd tijdslotbeheer. De soevereiniteit van de gegevens blijft onaangetast omdat de gegevens uitsluitend voor de aankomstberekening worden opgeroepen.

"Het veilig delen van gegevens met het oog op betere transparantie in de leveringsketen zal zich steeds verder ontwikkelen." Daarvan is Di Domizio overtuigd. "Telefoongesprekken en e-mails vallen weg, ondernemingen kunnen beter plannen en vrachtwagenchauffeurs hoeven minder lang te wachten." Veel gerenommeerde bedrijven uit de branche gebruiken de SLOT-oplossing al: iedere opdrachtnemer moet zich via SLOT bij de laad- en losplaats melden.

De wachttijden zijn volgens de chauffeurs de afgelopen vijf jaar duidelijk langer geworden, stelt het Duitse Bundesamt für Güterverkehr (Bondsagentschap voor vrachtverkeer) in zijn laatste marktevaluatie vast. Zo willen alle partijen korte metten maken met de wachttijden: de chauffeurs wensen beter georganiseerde processen, de laad- en losplaatsbeheerders willen bindende informatie.

"Bij onze nieuwe inrichting van het Smart Logistics-systeem hoort ook het koppelen van systemen om gezamenlijke klanten belangrijke informatie op het juiste tijdstip te bieden," zegt Andrea Di Domizio. "We zijn verheugd samen met Cargoclix een oplossing aan te bieden die binnenkort zeker tot de standaard gaat horen en het dagelijkse werk zal vergemakkelijken."

De nieuwe oplossing tegen wachttijden bij laad- en losplekken presenteren TIMOCOM (hal A5, stand 317/418) en Cargoclix (hal A3, stand 315/416) op de transport logistic 2019 in München (4 tot 7 juni).

Meer informatie over TIMOCOM vindt u op www.timocom.nl.

Persbericht downloaden
top