“De opslagbeurs van TIMOCOM was echt een buitenkans voor ons”

Hoe een expediteur uit Beieren met één muisklik een nieuw magazijn vond

“De meeste mensen die niet uit de regio komen en niks met de branche te maken hebben, wisten niet eens dat we een haven hebben”, zegt Oliver Möhring, procuratiehouder en disponent bij Gematrans in Neurenberg, de op één na grootste stad van Beieren. “Daarbij wordt onze haven hier als het overslagcentrum en logistiek centrum voor heel Zuid-Duitsland gezien. We hadden dus geen betere locatie voor ons bedrijf kunnen kiezen.” Gematrans is op een bedrijventerrein in de Rotterdamer Straße te vinden. Het is een expediebedrijf dat is gespecialiseerd in goederenverkeer van en naar Scandinavië dat in 1984 met opslagfaciliteiten en transporten binnen Duitsland is begonnen.

In 1999 kwam de focus van het expeditiebedrijf met de huidige directeur, Jochen Rößler, op Scandinavië te liggen. Hij was eerder werkzaam op de afdeling Scandinavië en heeft deze afdeling bij Gematrans opgebouwd. “Ja, en daarna hebben we hier de bal aan het rollen gebracht”, zegt Rößler. Wat met drie eigen voertuigen en zes onderaannemers in Scandinavië begon, is uitgegroeid tot 30 eigen en externe vrachtwagens. “En we hebben momenteel 25 medewerkers in dienst”, vult Rößler aan.

Zonder magazijn, maar niet ten einde raad

Gematrans had van begin af aan het geluk dat het direct op locatie ook het magazijn van een zakenpartner kon gebruiken. Maar vanwege structurele wijzigingen was het niet meer mogelijk om daar een eigen magazijn te beheren. Er moest op de korte termijn een oplossing worden gevonden. “Omdat we al bijna 20 jaar klant van TIMOCOM zijn, was onze eerste gedachte: laten we daar eens kijken.” Möhring had allereerst niet verwacht in het Smart Logistics System een eigen opslagbeurs te vinden. “Dat we de beurs ontdekt hebben, was puur toeval – en voor ons echt een buitenkans.”

Want voor Gematrans bleken via de webgebaseerde opslagbeurs van TIMOCOM veel opslagruimtes rondom Neurenberg in aanmerking te komen. Er waren veel aanbiedingen en de aanvragen konden snel worden geplaatst. Möhring: “Het aanbod in de opslagbeurs was heel goed en overzichtelijk gepresenteerd. Er waren veel advertenties en verschillende mogelijkheden om specifieker te zoeken, zodat we ook echt konden vinden waar we naar op zoek waren”. En dat was geen toeval. Want hoe groter en omvangrijker het aanbod in een opslagbeurs is, des te groter de kansen worden om in een opslagbeurs geschikte aanbieders te vinden. De opslagbeurs van TIMOCOM heeft met afstand het grootste netwerk van verschillende opslagruimtes en opslagtypes in Europa. De gebruikers van het systeem hebben automatisch toegang tot de opslagbeurs en kunnen zo meer dan 7.000 aanbieders van magazijnruimte in 44 Europese landen vinden.

Snelle hulp ondanks specifieke vereisten

“We kregen al snel reacties binnen en hoefden maar met een paar bedrijven contact op te nemen. Binnen een week hadden we ons nieuwe magazijn gevonden, en dat terwijl we specifieke vereisten hadden” zegt Möhring. Deze specifieke vereisten maakten het voor Gematrans niet makkelijk om een vervangende ruimte te vinden. Een van zijn klanten moest regelmatig zijn eigen medewerkers het magazijn in sturen om goederen van de opgeslagen pallets te halen. En het was ook dit aspect dat voor de meeste aangevraagde bedrijven een struikelblok vormde. Ze wilden geen extern personeel in hun magazijnen hebben. Maar het expeditiebedrijf Maierl, de nieuwe zakenpartner van Gematrans, had daar geen enkel probleem mee. “Als een klant een specifieke eis heeft, kijken we altijd eerst wat mogelijk is en zeggen niet meteen af,” verklaart Mark-Oliver Maierl, directeur van het expeditiebedrijf. Christian Stark, procuratiehouder bij het expeditiebedrijf Maierl, vult aan: “We hebben tot nu toe nog aan de meeste wensen van de klanten kunnen voldoen.” Zo ook aan de wensen van Gematrans. We werken pas vanaf dit jaar samen, maar de samenwerking wordt op basis van de positieve ervaringen al verder uitgebouwd. Het expeditiebedrijf Gematrans zal voortaan al zijn magazijnactiviteiten via de opslagruimte en logistieke ruimte van de expediteur Maierl laten verlopen. “En dat doen we over 30 jaar hopelijk nog steeds”, lacht Möhring.

Meer over het voordeel en de functies van een opslagbeurs leest u in ons servicebericht.

top