13.12.2022
6

Rij op twee stroken: lege ritten voorkomen met spotmarkt en contractbusiness

Spot market and Tenders

Nederland heeft een probleem: bijna 45 procent van de vrachtwagenritten binnen het land waren in 2021 leeg.

Waarom? Software voor gebruiksoptimaliserings bestaat immers al lang. TIMOCOM lanceerde de vrachtbeurs 25 jaar geleden. Tegenwoordig is het een marktplaats die opdrachtnemers en opdrachtgevers digitaal met elkaar verbindt. Wij laten u zien hoe u optimaal gebruik kunt maken van de verbinding en op welke eventualiteiten onze marktplaats u te allen tijde kan voorbereiden.

U wilt uw capaciteit optimaliseren en de mogelijkheden op de TIMOCOM marktplaats leren kennen?


Voor dagelijkse zaken: capaciteitsoptimalisering met de TIMOCOM vrachtbeurs

  • De chauffeur meldt zich ziek.
  • Eigenlijk is geen dag hetzelfde.
  • U hebt op korte termijn nog laadruimte ter beschikking.
  • U moet een eenmalige rit toewijzen.
  • Uw voertuig moet naar de werkplaats en u zoekt een vervangingsvoertuig.

De oplossing voor alle voorbeelden: de TIMOCOM vrachtbeursook bekend als de "spotmarkt".

Vrachtbemiddeling voor opdrachtgevers

Voor expediteurs of verzenders in een productie- of handelsbedrijf geldt een eenvoudige regel: adverteer uw vracht en zoek tegelijkertijd naar beschikbare laadruimte. Als u slechts één van de functies gebruikt, kunt u nog sneller een geschikte opdrachtpartner vinden. Wilt u niet heen en weer springen tussen verschillende schermen om niets te missen? Activeer de meldingen en blijf automatisch op de hoogte van relevante wijzigingen.

Eigen vloot: zekerheid of kwetsbaarheid?

Vooral bedrijven met een eigen vloot denken graag dat ze veilig zijn bij het vervoer van hun goederen. Een kritische vraag: Bent u echt in staat om te reageren op knelpunten, waar en wanneer dan ook? Kijk eens naar de voorbeelden hierboven. Als het antwoord op de vraag minstens één keer "nee" is, moet u een vrachtbeurs gebruiken.

De spotmarkt voor opdrachtnemers

Komt u uit de transportsector of werkt u als tussenpersoon voor een expeditiebedrijf? Dan is de TIMOCOM vrachtbeurs net zo relevant voor u als voor de opdrachtgevers. U wilt niet leeg rijden of helemaal zonder opdrachten zitten. Het aanbieden van uw laadruimte parallel aan het zoeken naar vracht is een manier om op korte termijn de aandacht van opdrachtpartners te trekken. Met tot 1 miljoen internationale laadruimte- en vrachtaanbiedingen per dag is de kans op opdrachten op korte termijn zeer groot.

Transporteur als opdrachtgever: geen angst voor rolwisseling

Last but not least kunnen vrachtoverschotten vervoerders in de situatie brengen dat zij voor hun part een transportdienstverlener moeten zoeken. Regelmatige samenwerking met wisselende of nieuwe transportpartners is ook een mogelijke reden. U kunt uitval en knelpunten opvangen via de vracht-en laadruimtebeurs.

Voor langetermijnplanning: Aanbestedingen via TIMOCOM

Het gebrek aan planningszekerheid als gevolg van de coronapandemie, economische sancties en milieurampen heeft duidelijk zijn sporen nagelaten in de logistieke sector. Onlangs wees ook het ratingbureau Creditreform op het stijgende wanbetalingspercentagevan een voorspelde 1,45 procent tegen medio 2023. Momenteel is dit slechts 1,06 procent. Tegelijkertijd constateert TIMOCOM een toenemende belangstelling voor aanbestedingen in het voorjaar en de zomer van 2022. Dit geldt zowel voor de aanbestedende bedrijven als voor de deelnemende opdrachtnemers:

This is an embedded image


Wat zouden de redenen kunnen zijn?

Marc Kohlsdorfer, Team Lead Key Account & Strategic Account Management bij TIMOCOM, vermoedt dat het verlies van eerdere zakenpartners hiervoor een reden zou kunnen zijn. "De bedrijven zoeken enerzijds nieuwe partners voor hun terugkerende transporten , maar anderzijds ook voor langetermijncontracten . De pandemie, de oorlog in Oekraïne - bedrijven moesten op korte termijn reageren op de meest uiteenlopende veranderingen en niet alle bedrijven hebben deze periode overleefd. Het is mogelijk dat sommige bedrijven hun strategie aanpassen als gevolg van deze turbulente tijden en nu steeds meer de voorkeur geven aan permanente zakelijke partnerschappen."

Bovendien mag redelijkerwijs worden aangenomen dat de betrokkenen in de toeleveringsketens de huidige ontwikkelingen hebben afgewacht. Het gevolg, zo zei hij, was de anticyclische herplanning op het gebied van contractactiviteiten die tijdens de zomermaanden op de TIMOCOM marktplaats zichtbaar werd.

Contractbusiness als oplossing voor lage waterstanden?

Op lange termijn moet ook een oplossing worden gevonden voor het transport via de binnenvaart, dat door de lage waterstand in de rivieren sterk gehinderd wordt. De roep om over te schakelen op het spoor klinkt al lang, maar de uitbreiding van de infrastructuur blijft duidelijk achter bij de ontwikkelingen. Momenteel is het enige alternatief het  goederenvervoer over de weg, dat reeds zijn capaciteitsgrenzen bereikt.

  • U zou het vervoer van uw goederen kunnen verplaatsen van het water naar de weg?
  • Heeft u de mogelijkheid om goederen met binnenschepen te vervoeren?

Dan moet u de mogelijkheid van transportaanbestedingen voor uzelf overwegen en er idealiter rekening mee houden in de planning voor het komende boekjaar. Op die manier beschikt u over een mogelijkheid om de lagere laadcapaciteit van schepen althans gedeeltelijk en bindend te compenseren. Transportbedrijven die in de buurt van grote binnenhavens zijn gevestigd, kunnen omgekeerd op zoek gaan naar vaste klanten voor de zomer- en vroege herfstmaanden.

Kort uitgelegd: inschrijven en bieden op de TIMOCOM marktplaats

Als klant hebt u twee opties: U kunt de toepassing aanbestedingen gebruiken om een transportcontract aan te besteden of om voertuigen te zoeken die u vervolgens in een specifiek operationeel gebied kunt inplannen. In het eerste geval ontvangt u biedingen van de bieders op basis van de prijs per transport. Wat de exploitatiegebieden betreft, bieden de inschrijvers ofwel per exploitatie ofwel per kilometer.

Stap voor stap wordt u begeleid: aanbestedings- en contractduur, betalingsmodaliteiten, voertuigvereisten, relaties, bijzondere opmerkingen en ontvangersgroepen. De structuur is intuïtief ontworpen, tussentijds opslaan en voorbeeld weergeven zijn mogelijk.

Voor bieders is de procedure gebaseerd op het zoeken naar vracht: U kunt filtercriteria instellen om geschikte aanbestedingen te laten weergeven. U kunt deze zien in de resultatenlijst. Daarnaast ontvangt u aanbestedingen waarvoor u specifiek bent uitgenodigd, afzonderlijk weergegeven. U kunt uw bod direct indienen of routes en kosten berekenen met een directe link naar de applicatie. Natuurlijk kunnen biedingen ook worden ingetrokken en vragen worden gesteld als er iets onduidelijk is.

De keuze van de partner ligt bij de aanbesteder, die na afloop van de aanbesteding contact opneemt met de dienstverlener als deze belangstelling heeft.

Aanbevolen: parallel gebruik van de spotmarkt en aanbestedingen

Team "Spotmarkt" of team "Contracten" - wat heeft uw voorkeur?

We zullen u iets vertellen: U hoeft dit "of, of" spelletje helemaal niet te spelen. Gebruik de vrachtbeurs- en aanbestedingstoepassingen tegelijkertijd en houd een maximum aan opties open voor alle situaties. Omdat toeleveringsketens zeer gevoelig zijn voor verstoringen. Niet in de laatste plaats door uitdagingen van economische aard, maar ook door onvoorziene gebeurtenissen, zoals pandemieën, stormen of rampen. Het maakt niet uit of het voor de korte of lange termijn is: Met behulp van de TIMOCOM marktplaats kunt u storingen en knelpunten overbruggen of zelfs helemaal opvangen.


U wilt uw gebruik optimaliseren en de mogelijkheden op de TIMOCOM marktplaats leren kennen?

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top