skip navigation
Transportmarkt 24.12.2020
3 min.

Logistiek zonder stress

Tips voor expediteurs en transporteurs om beter met stress om te kunnen gaan.

Tips voor expediteurs en transporteurs om beter met stress om te kunnen gaan.

Het is een illusie: logistiek zonder stress. Voor vrachtvervoerders en expediteurs is het werk vrijwel altijd een race tegen de klok. En vooral in traditioneel drukke tijden, zoals de periode voor kerst, neemt de tijdsdruk in de logistiek toe. In dit blogartikel leggen we uit welke factoren in de logistiek tot stress kunnen leiden en geven we tips over hoe hiermee kan worden omgegaan – of hoe stress in het beste geval zelfs kan worden voorkomen.

Waar komt stress vandaan?

Een versnelde hartslag, gespannen spieren (vooral bij de nek en schouders), hoofd- en rugpijn, sneller prikkelbaar zijn en concentratieproblemen zijn typische symptomen van stress. Iemand die gestrest is, kan zich veel slechter concentreren en is gevoeliger voor prikkels van buitenaf.

In een onderzoek van het Bundesanstalt für Straßenwesen (het Duitse instituut voor wegonderzoek wordt aangegeven dat stress maar zelden wordt veroorzaakt door 'grote gebeurtenissen' zoals een ongeval en veel vaker ontstaat door kleinere, alledaagse factoren. Voor vrachtwagenchauffeurs en expediteurs gaat het meestal om de dagelijkse tijdsdruk, file, lawaai, wachttijden bij het laden en lossen of andere verkeersdeelnemers. Disponenten krijgen bij de planning en organisatie van het transportproces te maken met verschillende onzekere factoren: de coördinatie van het wagenpark en het opstellen, verwerken en beheren van de transportaanvragen. Juist in traditioneel drukke tijden nemen veel van deze stressfactoren toe.

Voorzorgsmaatregelen tegen stress

Sommige oorzaken van stress kunnen niet worden weggenomen, maar er zijn zeker mogelijkheden om beter met stress om te kunnen gaan. Wij hebben tips voor u op een rijtje gezet, zodat u beter gewapend bent tegen de hectiek van alledag.

Pauzes goed gebruiken

Ontspanningsoefeningen die tijdens rusttijden, in de file en zelfs tijdens het rijden kunnen worden uitgevoerd, helpen om stress tegen te gaan. Na lang zitten tijdens de rit is het de moeite waard om pauzes voor een wandeling en rek- en strekoefeningen te gebruiken. En ook tijdens onvrijwillige pauzes, zoals bij files of wachttijden bij het laden en lossen, kan stress worden voorkomen door gewoon de schouders en het hoofd los te maken en diep in- en uit te ademen.

Er zijn makkelijke oefeningen om de rug, schouders en bovenarmen sterker te maken. Chauffeurs kunnen bijvoorbeeld het stuur met beide handen vastpakken en hun handen 5 seconden lang uit elkaar trekken. Zorg ervoor dat de ruggengraat daarbij recht is en de borst uitgestrekt. In staande positie kunnen verder de hals- en nekspieren worden getraind: leg beide handen op het achterhoofd en duw de ellebogen enkele

seconden lang naar achteren. De beenspieren kunnen worden losgemaakt en versterkt door de hakken op de ladder van de vrachtwagen te zetten en het bovenlichaam een paar seconden lang naar voren te buigen.

Evenwichtig eten

Vooral voor vrachtwagenchauffeurs is het enorm belangrijk om gezond te eten. Het gevolg van vaak stoppen langs de snelweg: eenzijdig eten. De gezondheid kan hieronder leiden en chauffeurs krijgen ook sneller last van stress.

Datzelfde geldt ook voor logistieke medewerkers die niet de weg op hoeven. Ook zij moeten gezond en evenwichtig eten. Verse groente en fruit, volkoren producten en producten met een verlaagd vetgehalte geven voortdurend energie en bevatten belangrijke vitamines. Te veel koolhydraten zorgen wel voor een betere concentratie, maar het insulineoverschot door de producten met wit meel en suiker leidt al snel tot onbedwingbare trek en vermoeidheid. Als drank zijn water en ongezoete thee de beste keuzes. Dranken met suiker, zoals cola en energiedrankjes (en ook te veel koffie), geven een kortstondige energieboost, maar daardoor wordt de vermoeidheid alleen maar uitgesteld en vaak verergerd.

Slapen – het beste middel tegen vermoeidheid

De meest effectieve manier om vermoeidheid en stress tegen te gaan, is om als gezonde volwassene minimaal 6 uur te slapen. Volgens een onderzoek van het Bundesanstalt Verkehr (het Duitse instituut voor verkeer) wordt 20 tot 30 procent van alle verkeersongevallen door vermoeidheid veroorzaakt.En uit een onderzoek van de AAA Foundation for Traffic Safety blijkt dat het gevaar voor ongevallen na slechts 2 uur minder slaap verdubbelt.Korte pauzes met een powernap (20 minuten) kunnen al helpen tegen vermoeidheid.

Iemand die maar moeilijk in slaap valt, kan baat hebben bij een vaste slaaproutine. Het lichaam zet zichzelf dan na verloop van tijd automatisch in de slaapstand.

Technologie tegen stress

Van vrachtwagenchauffeurs wordt meestal veel concentratievermogen verwacht. Vermoeide en gestreste chauffeurs kunnen zich slechter concentreren en situaties op de weg daardoor verkeerd inschatten. Maar ook supply chain managers hebben een koel hoofd en een vooruitziende

blik nodig om ritten optimaal te kunnen plannen. Maar er zijn digitale hulpmiddelen die al bij het plannen van het transport voor minder stress zorgen.

 

Route- en wagenparkbeheer

In het goederenvervoer over de weg is vooral een goede planning van de ritten heel belangrijk. Maar door files kunnen de routeplanning van transportbedrijven of de laad- of lostijden van de verlader niet meer worden gehaald, wat bij iedereen tot stress leidt. De toepassing Routes & kosten in het Smart Logistics System van TIMOCOM heeft een groot voordeel wat de routeplanning betreft. Want als de routeberekening optimaal is, kan er langer worden gepauzeerd en dus ontspannen en hebben chauffeurs minder tijdsdruk, de grootste oorzaak van stress. Door de samenwerking met Cargoclix kunnen gps-gegevens worden gebruikt om de verwachte aankomsttijd bij de laad- of losplaats door te geven. Het laden en lossen van de vrachtwagen kan zo beter worden getimed en onnodige wachttijden kunnen daardoor worden verkort. Dat zorgt ook bij het laad- en losbeheer voor ontspanning.

 

 

Transparant transport

TIMOCOM biedt de mogelijkheid om in de toepassing Tracking voertuiggegevens voor geselecteerde partners vrij te geven. Dat zorgt bij de chauffeur voor minder stress, want onderweg hoeft hij minder met de klant te communiceren. Er hoeft niet meer te worden nagevraagd waar de goederen blijven. En ook bij de expediteur en disponent zorgt dit voor minder stress, want zij weten waar het voertuig met de lading zich bevindt en kunnen de routes en het wagenpark vervolgens optimaal plannen. De gegevens over de geschatte aankomsttijd kunnen dan naar de klant of opdrachtgever worden doorgestuurd, zodat deze weet wanneer zijn goederen op de bestemming aankomen.

In elk beroep kan er sprake zijn van stress. Dan kunnen de juiste oefeningen en een goede organisatie uitstekende voorzorgsmaatregelen zijn. Niet alles is te voorspellen, maar door een goede planning kan wel al veel schelen. Digitale oplossingen zoals het Smart Logistics System van TIMOCOM helpen vrachtvervoerders, expediteurs en opdrachtgevers hun werk veel efficiënter te coördineren.

Lees meer over de toepassing Routes & kosten als ook u graag makkelijker routes wilt kunnen plannen.

Meer planningszekerheid krijgen

Meer interessante artikelen:

Transportbarometer laat meer dan 10 miljoen vrachten zien

De zeven meest gestelde vragen over incasso in de logistiek

Digitaal geleverd: laad- en losbeheer, eCMR en POD van de toekomst

Nieuwsbrief aanmelden

Alle met '*' gemarkeerde velden zijn verplicht in te vullen.

Door uw registratie te versturen, gaat u automatisch akkoord met onze richtlijnen inzake gegevensbescherming.

Aanmelding voor de nieuwsbrief:


Uw persoonlijke gegevens (e-mailadres, naam en voornaam) worden voor het sturen van informatie door TIMOCOM GmbH naar de database van SC-Networks GmbH (bevoegde rechterlijke instantie: Kantongerecht München, registratienummer: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2 in 82319 Starnberg doorgegeven. SC-Networks GmbH is onderworpen aan de Duitse wet op de gegevensbescherming (Bundesdatenschutzgesetz) en de instructies van TIMOCOM GmbH.

top