09.03.2023
5

Hoe kan geïntegreerde logistiek oplossingen bieden in de vrachtensector?

Geïntegreerde logistiek

Vrachtauto met wereldbol

Met geïntegreerde logistiek naar een steeds digitalere toekomst

We leven in het digitale tijdperk. De nieuwe technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en hebben niet alleen ons dagelijks leven, maar ook ons werk ingrijpend veranderd. Ook de transport- en distributiesector zijn compleet veranderd door de innovaties van kunstmatige intelligentie (AI). Het is geen toeval dat we nu meer dan ooit over geïntegreerde logistiek horen. Maar wat is het eigenlijk?

Wat betekent geïntegreerde logistiek?

Integrated logistics of geïntegreerde logistiek maakt onderdeel uit van supply chain management en houdt in dat er nieuwe technologieën worden gebruikt in de productieketen. Alles is met elkaar verbonden, overzichtelijk en middelenbesparend. Zo kunnen zwakke plekken en verstorende factoren in het proces en de supply chain snel worden ontdekt en opgelost. Wat betekent dat voor de logistiek?

Logistiek betekent niet alleen goederenvervoer, maar ook het beheer van veelzijdige activiteiten zoals de aanschaf van grondstoffen en producten, de opslag van de goederen en de verpakking. Het transport van de goederen door het distributienetwerk is het belangrijkste aspect. Doel van integrated logistics is alle bovengenoemde processen en alle spelers in de volledige productieketen, d.w.z. fabrikanten, leveranciers en transporteurs, beter te coördineren, te verbinden en overzichtelijk weer te geven. Om dit mogelijk te maken is een zeer goede samenwerking en communicatie tussen alle deelnemers essentieel, en dat is belangrijker dan wat voor technologie dan ook.

Pas als dat gewaarborgd is, kan het gebruik van digitale innovatie een uitstekend instrument zijn voor de optimalisatie van logistieke processen. Er zijn minder middelen nodig, waar zowel het bedrijf als de eindgebruiker van profiteert. De bedrijven verlagen hun kosten, terwijl de eindgebruikers hun goederen sneller geleverd krijgen. Met de TIMOCOM Marktplaats kan alles in één systeem worden weergegeven en kunnen al bestaande systemen worden gekoppeld, zodat dubbel werk wordt voorkomen en informatie niet verloren gaat in de papier- of documentenchaos.

Hoe werkt geïntegreerde logistiek?

Alles begint met de ontvangst van een klantaanvraag, die door de technologische systemen en medewerkers in het CRM (Customer Relationship Management) wordt beheerd. Het gebruik van ERP systemen (Enterprise Resource Planning) is een van de belangrijkste technologische aspecten van integrated logistics.  Maar wat is het eigenlijk? Een ERP systeem is software voor het beheer van alle bedrijfsactiviteiten, van vervaardiging tot distributie. Alle afdelingen zijn met elkaar verbonden. Een ERP systeem biedt een duidelijk en transparant overzicht van alle bedrijfsprocessen en maakt het eenvoudig om mogelijke tekortkomingen in de gehele supply chain te herkennen. Nadat de klantaanvraag of de bestelling is binnengekomen, controleert het CRM systeem via het ERP of aan de voorwaarden voor het begin van de vervaardiging is voldaan. Als niet aan de voorwaarden is voldaan, kan het CRM via het ERP een inkoopaanvraag aan de inkoopafdeling versturen, die vervolgens de noodzakelijke documenten naar de leverancier verstuurt. Het ERP systeem fungeert als digitale hub die alle partijen van de supply chain met elkaar verbindt en eenvoudig met elkaar laat communiceren.

De volgende stap na de klantaanvraag is de opslagfase. Zodra de pakketten in het magazijn aankomen, worden ze gescand en worden de gegevens in realtime aan het distributiecentrum verzonden. Het ERP actualiseert het event log en de voorraad. Het integrated logistics proces eindigt met de opslag in het magazijn en de verzending naar de klant, processen die door het systeem overeenkomstig worden opgeslagen. De voorraad is hierdoor altijd actueel.

De basis van geïntegreerde logistiek is dus gegevensverzameling en -analyse. Door deze monitoring is het mogelijk om in verschillende fasen van de bevoorradingsketen effectief in te grijpen. Met voortschrijdende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning kunnen ook aan de hand van forecasting prognosemodellen worden opgesteld die de supply chain optimaliseren en uitval en onderbrekingen in de productieketen kunnen voorspellen en onmiddellijk kunnen melden.

Supply chain management: de toekomst van de logistiek

Integrated logistics en supply chain management zijn nauw met elkaar verbonden. Professor Mentzen van de University of Maryland definieert dit als "een systematische coördinatie van traditionele bedrijfsfuncties en -tactieken in elk  bedrijf en langs de volledige supply chain, met als doel de prestaties op lange termijn van de verschillende spelers langs de supply chain te verbeteren."

Bedrijven handelen op de markt niet meer als "guerillastrijders", maar stemmen zich af met andere spelers in de supply chain, vooral met de leveranciers. De door supply chain management gestimuleerde trend zet dus een positieve kringloop in gang, die voor alle spelers van de sector voordelen met zich meebrengt, en vooral de behoeften van de eindgebruiker centraal stelt.

De voordelen die supply chain management en integrated logistics met zich meebrengen, vervullen niet alleen de behoeften van bedrijven en consumenten, maar zorgen ook voor betere omgang met het milieu. Supply chain optimalisatie betekent ook het energieverbruik verlagen en het transport door vrachtwagens, die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de CO2-uitstoot, efficiënt in te zetten en lege ritten te vermijden. Er wordt minder papier gebruikt en ook de noodzaak van postverzending vermindert. Pakbonnen, bestelbonnen en voorraadlijsten zijn digitaal beschikbaar. Het is geen toeval dat de nieuwe technologieën ook als een van de beste bondgenoten worden genoemd voor het besparen van energie op weg naar duurzame logistiek.

Net als in de geïntegreerde logistiek is samenwerking een van de kernwaarden van TIMOCOM en vormt het de basis van de TIMOCOM marktplaats. Elke dag vinden duizenden bedrijven hier vracht- en laadruimte aanbiedingen voor heel Europa, waardoor ze efficiënte en veilige transportritten kunnen plannen, en daardoor extra ladingen kunnen verkrijgen en hun kosten kunnen verlagen. Ook opslagruimte wordt aangeboden en verhuurd.

Technologie is nog zo'n belangrijk aspect voor TIMOCOM. De marktplaats stelt een reeks digitale diensten ter beschikking waarmee u veel taken eenvoudig kunt uitvoeren, zoals het volgen van ladingen via de live zendingstracking.

Word ook lid van de TIMOCOM-wereld en ontdek alle mogelijkheden van onze marktplaats. Logistiek was nog nooit zo eenvoudig!

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top