Transportmarkt 28.10.2020
3

Hoe kunnen kosten worden verlaagd en processen worden geoptimaliseerd in het bedrijf?

Handige tips voor winstmaximalisatie en kostenverlaging

Zakenvrouw achter laptop die proceskosten met de rekenmachine

Om de winst van een bedrijf te maximaliseren, is het de moeite waard om de kosten eens onder de loep te nemen en deze verder te verlagen. Dit hoeft niet veel werk te kosten, in tegenstelling tot bij een omzetstijging. Ook de optimalisatie van interne processen levert aanzienlijke besparingen op, waardoor de lopende kosten op den duur kunnen worden verlaagd. Daarbij moet niet alleen naar de inkoop worden gekeken. Maar waar ligt het besparingspotentieel in uw bedrijf?

Met kleine besparingen in de inkoop grote voordelen behalen

Of het nu om de inkoop van diensten of materiaal gaat. Dat zijn meestal de posten die de winst aan het einde van een boekjaar drukken. En daarmee neemt de druk op de inkoper toe. Want dankzij goede onderhandelingen kunnen de lopende kosten verder worden verlaagd en kunnen kosten worden bespaard. Dat is bijzonder effectief, omdat elke kostenverlaging direct de winst van een bedrijf verhoogt. Meer winst behalen door de omzet te verhogen kost veel meer werk. Zo kan er bijvoorbeeld een dure campagne worden opgezet om nieuwe klanten te werven of kunnen de marketingactiviteiten worden uitgebreid.

Als het zelfs mogelijk is om beide te combineren, dan wordt maximale winst behaald.

Personeelsprocessen optimaliseren

Veel zij-instromers en een hoog verloop zorgen vooral in de transportbranche voor hogere kosten. Nieuwe collega's moeten worden ingewerkt en medewerkers uit andere sectoren hebben gekwalificeerde bijscholingen nodig. Door niet optimaal afgestemde processen wordt hier veel geld verspild: werknemers moeten dubbel worden betaald en verschillende instructies en processen moeten afzonderlijk worden afgewerkt. e-learning platformen voor transportbedrijven bieden een efficiënte oplossing. Zo kan het inwerken van nieuwe en het bijscholen van bestaande medewerkers perfect in de dagelijkse werkzaamheden worden geïntegreerd.

 

In eigenen personeel investeren

Vooral de voorgeschreven veiligheidsinstructies voor werknemers worden vaak door externe bedrijven aangeboden. Maar ook de bijscholing van medewerkers is belangrijk voor de ontwikkeling van een bedrijf. Om de kosten effectief te verlagen, kunnen meerdere maatregelen worden genomen:

  • Veiligheidsinstructies door opgeleide medewerkers laten uitvoeren;
  • Kwalificatie van bestaande medewerkers voor hogere posities verbeteren.
  • Interne processen met eigen, bijgeschoold personeel optimaliseren

Bijscholing in de dagelijkse werkzaamheden integreren

Digitale bijscholingsplatformen kunnen tijdens werktijd en met de meeste mobiele apparaten worden gebruikt. Zo kunnen leermodules in de dagelijkse werkzaamheden worden opgenomen en wordt optimaal gebruikgemaakt van de werktijd. Zo wordt bespaard op overwerktijd en externe vakmensen.

Conclusie

Voor het verhogen van de winst speelt de optimalisatie van interne processen en de verlaging van de inkoopkosten een belangrijke rol. Ook de investering in het eigen personeel loont zich op de lange termijn. Als medewerkers worden gestimuleerd en ze daardoor de mogelijkheid krijgen zich verder te ontwikkelen, versterkt dit ook de binding met de werkgever. De hoge kosten die door het hoge personeelsverloop in de transportbranche ontstaat, worden daardoor verlaagd. De waardevolle kennis en de competenties blijven zo in het bedrijf behouden.

Over de gastauteur:

Andreas Rinnhofer werkt al 20 jaar voor de transportbranche. Deze digitaliseringsfan beheert het e-learning platform Spedifort. Op deze manier helpt hij logistieke bedrijven om de opleiding van hun werknemers flexibeler en kosteneffectiever te maken. Hij is verheugd dat over zijn idee een programma van Pro7 Galileo is gemaakt en dat ook de gespecialiseerde media regelmatig artikelen aan hem wijden.

Hoe belangrijk is kwaliteitsmanagement voor bedrijven?

Turbo of drukverlies - De effecten van corona op de transportbranche kunnen zo tegengesteld zijnverboden voor vrachtwagens in Europa: Voorbijgestreefd of nog steeds actueel?

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top