TIMOCOM 30.10.2020
4

TIMOCOM transportbarometer: grens van 10 miljoen doorbroken

Derde kwartaal 2020 toont duidelijk herstel – inhaalslag transportsector in heel Europa merkbaar

Totaal aantal vrachtaanbiedingen neemt toe

Erkrath, 30-10-2020 – Het Europese goederenvervoer over de weg is van juli tot september van dit jaar aanzienlijk toegenomen. Het aantal door de TIMOCOM transportbarometer geregistreerde vrachtaanbiedingen voor het derde kwartaal van 2020 maakt het tweede kwartaal van dit jaar, dat vanwege de coronapandemie erg zwak was, weer goed. En de cijfers kwamen zelfs elke maand boven de cijfers van dezelfde maanden in 2019 uit.

Als de vrachtinvoer van alle 44 Europese en door de barometer geanalyseerde landen wordt berekend, waren er 111 procent meer vrachtaanbiedingen dan in het vorige kwartaal (Q3 vergeleken met Q2 2020). Dit betekent een stijging van 17 procent meer vrachten dan in hetzelfde kwartaal in 2019 (Q3 2020 vergeleken met Q3 2019). Daarbij was september de drukste maand. Toen werd voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis de grens van 10 miljoen vrachten binnen één maand doorbroken. Daarmee zijn zelfs de beste cijfers van 2019 – ook in september – met 26 procent overtroffen. “Dat heeft zeker te maken met het relatief lage aantal besmettingen tijdens de zomermaanden en de noodzaak om de achterstand na de lockdowns in veel Europese landen weg te werken”, laat Gunnar Gburek, de woordvoerder van TIMOCOM, weten. Zo beëindigde Italië, het land dat bijzonder zwaar werd getroffen door de crisis, begin juni de strenge lockdown en ook Spanje hief eind juni de noodtoestand op. De fabrieken waren in bijna heel Europa volledig gesloten, maar zijn nu voor het grootste deel weer geopend.

Eén miljoen meer vrachten in Duitsland

Ook als er naar de Duitse markt wordt gekeken, is te zien dat er veel meer vrachten worden vervoerd. In Duitsland heeft de logistieke sector de achterstand weggewerkt en de cijfers van vorig jaar zonder uitzondering overtroffen: in het derde kwartaal van 2020 werden er meer dan één miljoen meer vrachten geplaatst dan in dezelfde periode in 2019. En er was een exponentiële stijging in het aantal aanbiedingen te zien in vergelijking met het tweede kwartaal van 2020. De stijging was elke maand als volgt: juli 3 procent, augustus 17 procent, september 73 procent. Ook op de Franse markt was in de logistieke sector herstel te zien. Het vrachtvervoer nam in het derde kwartaal van 2020 toe met meer dan 12 procent per maand.

 

Stijgende lijn in internationale transporten

Er is over het algemeen een stijgende lijn te zien in het internationale vrachtverkeer. Zo zijn het aantal vrachtaanbiedingen van Duitsland naar Frankrijk bijvoorbeeld ondanks het coronavirus sterk gestegen in vergelijking met vorig jaar en ook met Q2 2020. Tot 72 procent. Datzelfde geldt voor vrachten van Duitsland naar België. Daar waren alle drie de maanden stijgingen van minimaal 30 procent te zien. De concrete cijfers van Duitsland naar Frankrijk: juli 72 procent, augustus 35 procent, september 34 procent; van Duitsland naar België: juli 30 procent, augustus 60 procent, september 65 procent.

Zelfs de hekkensluiters tonen herstel

Traditioneel zwakkere landen zien nu ook een toename van het aantal vrachten. Hoe groot de noodzaak was om de achterstand veroorzaakt door de coronabeperkingen in heel Europa weg te werken, is zelfs te zien als er wordt gekeken naar de landen waar het aantal vrachten in vergelijking met 2019 steeds afnam. Ondanks de negatieve cijfers als 2020 met vorig jaar wordt vergeleken, is ook in deze landen in het derde kwartaal een duidelijke verbetering zichtbaar. Dat betekent bijvoorbeeld van Duitsland naar Hongarije: juli -44 procent, augustus -34 procent, september -16 procent. Of van Duitsland naar Tsjechië: juli -41 procent, augustus -8 procent, september -3 procent.

 

Met de transportbarometer analyseert het FreightTech-bedrijf TIMOCOM sinds 2009 in 44 Europese landen de ontwikkeling in vraag en aanbod van transport op de vrachtbeurs die in het Smart Logistics System is geïntegreerd. De meer dan 135.000 gebruikers genereren elke dag tot 750.000 internationale vracht- en laadruimteaanbiedingen. Het systeem helpt de meer dan 45.000 klanten van TIMOCOM hun logistieke doelen slim, veilig en eenvoudig te bereiken.

Meer informatie over TIMOCOM vindt u op www.timocom.nl.

Over TIMOCOM

TIMOCOM GmbH is een middelgroot FreightTech-bedrijf. De IT- en dataspecialist helpt zijn klanten met slimme, veilige en eenvoudige oplossingen om hun logistieke doelen te behalen. Er maken maar liefst 45.000 gecontroleerde bedrijven gebruik van dit systeem en ze plaatsen samen tot wel 750.000 internationale vracht- en laadruimte aanbiedingen per dag.

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top