TIMOCOM starthulp: welke verzekeringen heb ik als transportbedrijf nodig?
Verzekeringen voor transportbedrijven
Bij de planning en oprichting van een bedrijf zijn verzekeringen een belangrijk onderwerp. Want bij een schadegeval of een geschil kunnen de kosten die daarbij ontstaan al snel de toekomst van het bedrijf in gevaar brengen. Maar welke transportverzekering heb ik nodig – en hoe vind ik de juiste?
Een eigen bedrijf oprichten en daarmee een plaats op de markt verwerven kan een grote uitdaging zijn. In deze blogserie biedt TIMOCOM hulp bij het starten als zelfstandig ondernemer voor transportondernemers, expediteurs en logistieke medewerkers. Het is niet ons doel mensen die een eigen bedrijf willen beginnen en iedereen die onlangs als zelfstandig ondernemer is begonnen klassiek advies voor het starten te geven. We willen handige tips geven uit de logistiek zodat een succesvolle start kan worden gemaakt op weg naar zelfstandigheid. In het tweede deel hebben we uitgelegd hoe transportkosten optimaal worden berekend om kostendekkend te werken. In dit deel houden we ons bezig met het onderwerp verzekeringen.
Bedrijfsaansprakelijkheidverzekering voor expeditiebedrijven en transportbedrijven
U heeft om te beginnen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig, welke diensten uw transportbedrijf ook aanbiedt. Deze verzekering biedt de nodige bescherming als door u of uw medewerkers letsel, materiële schade of vermogensschade is veroorzaakt. Daarbij kan het bijvoorbeeld om een verdwenen sleutel van een klant gaan, schade die bij het laden of lossen op uw terrein is ontstaan – of om de schending van de wetgeving inzake gegevensbescherming. Als pas opgericht bedrijf is het belangrijk om er al van tevoren over na te denken welke mogelijke risico's en kosten moeten worden gedekt.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor oprichter
Er is niemand gewapend tegen arbeidsongeschiktheid omdat ziektes lang niet altijd verbonden zijn met het uitoefenen van een beroep en omdat ongevallen ook in de vrije tijd kunnen gebeuren. Daarom is het in elk geval aan te raden een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, zodat gederfde inkomsten worden vergoed. Als u door ziekte of een ongeval uw werk niet meer volledig kunt doen, heeft dit niet alleen gevolgen voor u en uw gezin. Ook uw medewerkers en klanten kunnen daardoor worden getroffen. Bij chauffeurs of bestuurders is het risico veel groter dat ze op een bepaald moment arbeidsongeschikt worden: ze zitten urenlang, ondervinden stress door tijdsdruk, verrichten fysiek zwaar werk bij het laden en lossen en hebben te maken met gevaarlijke situaties – en dat elke dag opnieuw. Daarom is het beroep van chauffeur ook ingedeeld in risicogroep 4, de zogenaamde 'Groep met verhoogd risico'. Hier kan het aan te raden zijn een extra ongevallenverzekering af te sluiten. Maar wat deze verzekering precies dekt, verschilt van aanbieder tot aanbieder. Daarom moet u goed uitzoeken en eventueel navragen welk soort ongevallen en welke diensten zijn inbegrepen.
Rechtsbijstandverzekering in de logistieke sectorEen logistieke medewerker werkt elke dag met veel verschillende partijen, waardoor vroeg of laat meningsverschillen kunnen ontstaan. Er worden kantoorruimtes gehuurd en overeenkomsten met klanten en partners gesloten. En ook bij problemen met de eigen medewerkers kan een geschil ontstaan. Een rechtsbijstandverzekering dekt normaal gesproken de kosten voor juridisch advies en advocaten, rechtszittingen, rapporten en deskundigen.
De volgende soorten verzekeringen zijn speciaal bedoeld voor de transportbranche. Als de goederen bij het transport beschadigd raken of er
gevolgschade ontstaat, kan het bedrag van de geleden schade al snel oplopen tot in de zes of zelfs zeven cijfers.
Vrachtwagen- en vervoersaansprakelijkheidsverzekering
Net als bij elke auto is allereerst een WA-verzekering voor vrachtwagens verplicht en deze moet op de vervoersaansprakelijkheidsverzekering zijn afgestemd. Dat laatste is wettelijk verplicht zodra goederen beroepsmatig worden getransporteerd en daarvoor een bepaald vast bedrag is overeengekomen. Als de waarde van de goederen van een transportopdracht hoger is dan het overeengekomen bedrag, moet er een extra verzekering voor precies deze waarde worden afgesloten.
Klaus Schäfer van KRAVAG heeft ons in een eerder interview uitgelegd waar bij het afsluiten van deze verzekeringen op moet worden gelet.
Vrachtopdrachten laten controleren, verzekeringen op elkaar afstemmen
“Het is enorm belangrijk om ook goed na te denken over de details, zoals 'Waar zet ik mijn voertuig 's nachts neer' en of het een bewaakte parkeerplaats is of niet”, zegt Schäfer. Verder moet een goede adviseur de vrachtopdrachten controleren en de dekking overeenkomstig aanpassen. Het is immers niet voldoende om een verzekering af te sluiten als deze in noodsituaties schade niet dekt omdat deze niet in de overeenkomst is opgenomen.
Op snelle en professionele afhandeling van schadeclaims bij ongevallen letten
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo ontstaan ook in de 'beste' bedrijven ongevallen en raken ook daar goederen beschadigd. Vaak moet er meteen en op een uiterst professionele manier worden gehandeld, of er nu een ongeval is gebeurd met gevaarlijke goederen of er sprake is van ladingdiefstal. Hoe sneller er contact wordt opgenomen met de verzekeraar, des te sneller er maatregelen kunnen worden genomen om de schade te beperken.
Premiestelsel aan ontwikkeling van schade aanpassen
Hier geldt: hoe meer vrachtwagens een bedrijf heeft en hoe lager het percentage veroorzaakte schade is, des te hoger de premierestituties zullen zijn. Volgens Schäfer moet een ervaren verzekeringsadviseur verder in staat zijn om te analyseren welke ongevallen het vaakst voorkomen bij welke chauffeurs en hoe deze kunnen worden voorkomen.
Dekking steeds actueel houden
Nog een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste verzekering is verder de administratie die daarbij komt kijken. Veel aanbieders bieden hiervoor digitale oplossingen aan waar eventuele veranderingen direct in kunnen worden doorgevoerd en de dekking zo snel wordt aangepast. Bij jonge ondernemers is het vooral in het begin aan te raden om direct met de eigen adviseur te overleggen. Vaak wijken de opdrachten van het oorspronkelijke plan af. Dan moet er worden uitgezocht of deze opdrachten nog wel bij de gekozen dekking passen.
Conclusie
Elk transportbedrijf is anders, maar de volgende verzekeringen zijn in ieder geval een must:
- bedrijfsaansprakelijkheidverzekering
- arbeidsongeschiktheidsverzekering
- rechtsbijstandverzekering
- WA-verzekering voor vrachtwagens bij eigen voertuigen
- vervoersaansprakelijkheidsverzekering
De opdrachten en oorspronkelijke gegevens moeten regelmatig worden gecontroleerd om te kijken of de dekking nog wel toereikend is.
Meer interessante artikelen:
TIMOCOM-starthulp: Hoe richt u een transportonderneming op?
Hoe kunnen kosten worden verlaagd en processen worden geoptimaliseerd in het bedrijf?