Transportmarkt 11.04.2024
11

TIMOCOM starthulp: welke verzekeringen heb ik als transportbedrijf nodig?

Verzekeringen voor transportbedrijven

man en vrouw houden handen beschermend om vrachtwagensymbool

Bij de planning en oprichting van een bedrijf zijn verzekeringen een belangrijk onderwerp. Want bij een schadegeval of een geschil kunnen de kosten die daarbij ontstaan al snel de toekomst van het bedrijf in gevaar brengen. Maar welke transportverzekering heb ik nodig – en hoe vind ik de juiste?

Een eigen bedrijf oprichten en daarmee een plaats op de markt verwerven kan een grote uitdaging zijn. In deze blogs biedt TIMOCOM hulp bij het starten als zelfstandig ondernemer voor transportondernemers, expediteurs en logistieke medewerkers. Het is niet ons doel mensen die een eigen bedrijf willen beginnen en iedereen die onlangs als zelfstandig ondernemer is begonnen klassiek advies voor het starten te geven. We willen handige tips geven uit de logistiek zodat een succesvolle start kan worden gemaakt op weg naar zelfstandigheid. 

Transportverzekeringen, u kunt er niet zonder. Goederen lopen tijdens vervoer, laden en lossen veel risico's. Zelfs met zorgvuldige verpakking en transport kunnen ze beschadigen of verdwijnen. Een transportverzekering beschermt goederen en leveringsketens, handelt schade efficiënt af en behoudt goede klantrelaties. Dit artikel geeft inzicht in het cruciale belang van de verschillende transportverzekeringen, ondersteund door tips en adviezen van TIMOCOM. Hiermee wordt u wegwijs gemaakt in het doolhof van opties en geholpen bij het veiligstellen van uw transport.

Dit artikel in 30 seconden

 • De keuze voor de juiste verzekering hangt af van het type transport, de waarde van de vervoerde goederen en specifieke risico's.
 • Er zijn doorlopende verzekeringen voor regelmatige zendingen en specifieke polissen voor eenmalige transporten.
 • Aanvullende dekkingen kunnen worden toegevoegd voor specifieke risico's zoals ladingdiefstal. Dit is ook nodig wanneer er tijdens het laden en lossen schade is ontstaan.
 • TIMOCOM biedt een transportverzekering aan. Dit doen ze in samenwerking met SCHUNCK GROUP. De verzekering is gemakkelijk af te sluiten via de TIMOCOM Marktplaats.
 • Een effectief logistiek risicomanagementplan omvat naast transportverzekeringen ook bedrijfsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering.
 • Het kiezen en afsluiten van de juiste transportverzekering vereist het bepalen van verzekeringsbehoeften, marktonderzoek, en het inwinnen van deskundig advies.
 • Transportverzekeringen binnen de EER vereisen specifieke overwegingen vanwege grensoverschrijdend transport en diverse regelgevingen.

 

Het belang van transportverzekeringen in de transportsector

Een transportverzekering biedt essentiële bescherming voor bedrijven in de transport- en logistieksector. Deze dekt schade, diefstal en verlies, waardoor het risico op financiële verliezen aanzienlijk verkleint.

Elk transport brengt unieke uitdagingen en risico's met zich mee. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is daarom verplicht. Ongeacht de aangeboden diensten. Deze verzekering beschermt tegen letselschade en materiële of vermogensschade veroorzaakt door u of uw medewerkers. Incidenten zoals een verdwenen sleutel of schade bij laden en lossen, zullen zonder de juiste verzekering tot financiële lasten leiden.

Ook voor startende transportbedrijven is het van belang om vanaf het begin een duidelijk beeld te hebben van potentiële risico's en de benodigde dekking. Het kiezen van de juiste transportverzekering is geen beslissing die lichtvaardig genomen moet worden. Het vereist een grondige afweging van de risico's en een gedegen begrip van de eigen bedrijfsvoering.

Elk transportbedrijf is anders, maar de volgende verzekeringen zijn in ieder geval aan te raden:

 • bedrijfsaansprakelijkheidverzekering
 • arbeidsongeschiktheidsverzekering
 • rechtsbijstandverzekering
 • WA-verzekering voor vrachtwagens bij eigen voertuigen
 • Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering

 

Verschillende soorten transportverzekeringen

De keuze voor de juiste transportverzekering is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan het type transport, de waarde van de goederen en de specifieke risico's die gedekt moeten worden. Transportverzekeringen variëren van doorlopende polissen voor bedrijven met regelmatige zendingen, tot specifieke polissen voor eenmalige transporten. Elk met zijn eigen dekking en voorwaarden, uiteraard.

Doorlopende transportverzekering

Doorlopende transportverzekeringen zijn ideaal voor een bedrijf dat continu goederen laat vervoeren. Ze bieden een doorlopende dekking voor alle zendingen binnen de polisvoorwaarden. Zo hoeft het bedrijf niet voor elke zending een aparte polis af te sluiten.

Eenmalige transportverzekering

Specifieke polissen voor eenmalige zendingen zijn ontworpen voor bedrijven of individuen die incidenteel goederen verzenden. Deze polissen bieden dekking voor een specifieke zending. Ze hebben voorwaarden die afgestemd zijn op het unieke risicoprofiel van die verzending.

Bovendien kunnen extra dekkingen worden toegevoegd om specifieke risico's te dekken. Denk hierbij aan ladingdiefstal of schade tijdens laden en lossen. Deze extra dekkingen zorgen voor een op maat gemaakte verzekering die precies past bij de behoeften en risico's van de verzender.

Overige transportverzekeringen:

 1. De goederenverzekering. Dekking voor schade of verlies van goederen tijdens transport. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de goederen gestolen worden tijdens vervoer. Zo zijn dus ook de spullen die voor de verkoop bedoeld zijn, goed verzekerd.
 2. De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt vervoerders tegen claims als gevolg van schade of verlies van lading onder hun verantwoordelijkheid. Het is ook voor logistiek dienstverleners en transportbedrijven van belang.
 3. Containerverzekering. Specifiek gericht op de dekking van schade, of verlies van, containers tijdens vervoer.
 4. WA-verzekering voor vrachtwagens. Deze is wettelijk verplicht en biedt dekking voor schade veroorzaakt met, of door, het voertuig.
 5. Ongevallenverzekering. Deze kan worden afgesloten voor aanvullende bescherming tegen ongevallen gerelateerd aan het transportproces.
 6. Rechtsbijstandsverzekering in de logistieke sector. Deze verzekering biedt dekking voor juridische geschillen en advieskosten gerelateerd aan transportactiviteiten.

 

Een WA-verzekering voor vrachtwagens is verplicht

Het is cruciaal voor transportondernemers om te begrijpen dat niet alleen de lading, maar ook de aansprakelijkheid verzekerd moet zijn. Een WA-verzekering voor vrachtwagens is wettelijk verplicht en moet worden afgestemd op een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering. Het is vereist zodra goederen beroepsmatig worden getransporteerd tegen een bepaald tarief. De verzekeringen beschermen tegen de financiële gevolgen van schade aan of verlies van lading. Maar ook tegen aansprakelijkheidsclaims.

Bij het afstemmen van verzekeringen is deskundig advies belangrijk. Een goede adviseur controleert de vrachtopdrachten en past de dekking dienovereenkomstig aan. Zo is het zeker dat de verzekering daadwerkelijk dekt in noodsituaties.

 

Wat dekt een transportverzekering?

Een transportverzekering dekt een breed scala aan risico's, waarmee bedrijven in de logistieke sector geconfronteerd kunnen worden. Van diefstal tot materiële schade tijdens het laden en lossen. Deze verzekering staat centraal in het beschermen tegen onvoorziene financiële tegenslagen.

Niet elke situatie is gelijk. De specifieke dekking van een transportverzekering hangt af van de gekozen polis. Schade aan goederen wordt vergoed. Denk hierbij aan schade die is veroorzaakt door ongevallen tijdens het vervoer. Zo blijft een bedrijf financieel stabiel en behoud het goede relaties met klanten en partners.

Een treffend voorbeeld is het risico op ladingdiefstal. In zo'n geval biedt een transportverzekering niet alleen dekking voor de verloren gegane goederen. Het draagt ook bij aan de snelle afhandeling van schadeclaims, waardoor de operationele impact geminimaliseerd wordt. De waarde van een dergelijke verzekering komt ook sterk naar voren bij ongevallen met gevaarlijke goederen. Snelle en professionele afhandeling van dergelijke incidenten is essentieel om verdere schade te voorkomen.

 

TIMOCOM en SCHUNCK GROUP

TIMOCOM werkt samen met SCHUNCK GROUP. SCHUNCK GROUP is een wereldwijd technologiebedrijf met meer dan 60 operationele bedrijven. Ze zijn onderdeel van de Ecclesia Group, Duitsland’s grootste verzekeringsmakelaar.

TIMOCOM en SCHUNCK GROUP bieden een transportverzekering aan. Deze transportverzekering beschermt tegen schade, diefstal of vertraging tijdens het transporteren van goederen. Het biedt voordelen zoals eenvoudige polisaanmaak.

De verzekering heeft flexibele verzekeringsmodellen zonder onderverzekering en schadeafwikkeling zonder verrassingen. Verzekeringen zijn beschikbaar tegen lage kosten, met volledige dekking inclusief overmacht en inkomstenderving.

Wilt u meer informatie over deze transportverzekering, of samenwerking? Neem dan contact op met TIMOCOM, of kijk bij TIMOCOM’s Marktplaats. U sluit de verzekering gemakkelijk af in slechts enkele stappen.

Hoe sluit ik een goederentransportverzekering af bij TIMOCOM?

U sluit de verzekering af via de volgende simpele stappen:

 1. Plaats uw vracht op de TIMOCOM Marktplaats. Daarna klikt u opnieuw op de vrachtaanbieding. Daar vindt u de optie: “vracht verzekeren”.
 2. U wordt naar een externe partnerwebsite van SCHUNCK gebracht. Hier registreert u zich eenmalig als klant. Bedrijfs- en vrachtgegevens kunnen via de interface automatisch worden doorgestuurd.
 3. Na de succesvolle registratie kiest u voor het premiemodel dat bij u en uw goederen past.
 4. Dan bent u klaar! U kunt de verzekeringpolis direct downloaden.

 

Het belang van Logistiek Risicomanagement

Transportverzekeringen zijn een belangrijk onderdeel van een uitgebreid logistiek risicomanagementplan. Ze bieden bescherming tegen directe financiële verliezen door schade of verlies van goederen. Daarbij vormen ze ook een fundament voor het waarborgen van bedrijfscontinuïteit. De risicovolle wereld van transport en logistiek zit vol gevaren. Vooruit denken en een goed plan helpen gevaren te verminderen.

Een goed risicomanagementplan omvat meer dan alleen transportverzekeringen. Zo’n plan houdt ook rekening met andere belangrijke aspecten zoals:

 1. Bedrijfsaansprakelijkheid.
 2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 3. Rechtsbijstandverzekering.

De overige transportverzekeringen bieden een vangnet voor een breed scala aan risico's. Van letselschade veroorzaakt door uw medewerkers, tot juridische geschillen met klanten of partners.

In het bijzonder verdient arbeidsongeschiktheidsverzekering de aandacht in de transportsector. Dit komt door het fysieke karakter van het werk (en de lange werkdagen!). Chauffeurs en logistieke medewerkers staan bloot aan een hoger risico op arbeidsongeschiktheid door de aard van hun werkzaamheden. Een dergelijke verzekering zorgt voor financiële ondersteuning in geval van langdurige ziekte of een ongeval. De persoonlijke en professionele gevolgen blijven zo beperkt.

Digitale risico's vormen een ander belangrijk onderdeel van modern risicomanagement. Met de toenemende afhankelijkheid van technologie in de logistieke sector (zoals tracking en tracing van zendingen) is cyberbeveiliging belangrijk geworden. Een cyberverzekering biedt bescherming tegen de gevolgen van datalekken of andere cybergerelateerde incidenten.

Het implementeren van een effectief risicomanagementplan is essentieel. Het zorgt ervoor dat uw bedrijf veerkrachtig blijft, zelfs in het gezicht van onvoorziene uitdagingen. Veerkrachtigheid draagt bij aan de langetermijnsucces en stabiliteit van uw ondernemin

 

Sluit uw transportverzekering af in 7 stappen

Het kiezen en afsluiten van de juiste transportverzekering vereist zorgvuldige overweging en planning. Toch zorgt het er ook voor dat een financiële zekerheid voor uw bedrijf. 

Stap 1: Wat zijn uw verzekeringsbehoeften?

Bekijk de aard van uw bedrijfsactiviteiten, de goederen die u vervoert, en de specifieke risico's waarmee deze gepaard gaan. Dit helpt bij het identificeren van de soorten verzekeringen die u nodig heeft. Denk hierbij aan de bedrijfsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid, of specifieke transportverzekeringen.

Stap 2: Verken de markt

Onderzoek de verschillende aanbieders van transportverzekeringen en de dekkingen die ze bieden. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de dekking en de reputatie van de verzekeraar.

Stap 3: Raadpleeg een verzekeringsadviseur

Een professionele verzekeringsadviseur voorziet u van persoonlijk advies op maat. De adviseur houdt hierbij rekening met uw specifieke situatie en wensen. Daarnaast zijn verzekeringspolissen complex. Laat u daarom adviseren om tot de juiste dekking te komen voor uw behoeften.

Stap 4: Vergelijk een aantal offertes

Maak een shortlist van mogelijke verzekeraars. Vraag vervolgens offertes op en vergelijk ze zorgvuldig. Let op de details van de dekking, uitsluitingen, eigen risico, en de premiekosten.

Stap 5: Lees (en begrijp!) de polisvoorwaarden

Voordat u een verzekering afsluit, is het cruciaal dat u de polisvoorwaarden volledig begrijpt. Dit omvat de dekking, uitsluitingen, en procedures in geval van een claim. Wees er zeker van dat u goed verzekerd bent. Aarzel niet om vragen te stellen of om verduidelijking te vragen aan uw adviseur.

Stap 6: De transportverzekering afsluiten

Heeft u de beste verzekeraar gekozen? Zorg dan dat u alle benodigde gegevens bij de hand heeft om de aanvraag soepel af te ronden.

Stap 7: Houd uw dekking actueel

De logistieke wereld is altijd in beweging, en zo ook de risico's. Houdt uw verzekeringen up-to-date. Herzie uw dekking bij veranderende bedrijfactiviteiten. Zo blijft u altijd goed beschermd en voorkomt u onaangename verrassingen. 


Transportverzekeringen binnen de Europese Economische Ruimte (EER)

Het transporteren van goederen binnen de Europese Economische Ruimte (EER) brengt specifieke regelgeving en uitdagingen met zich mee. Ze hebben invloed op transportverzekeringen. Maar hoe?

Grensoverschrijdend transport

Binnen de EER genieten transportondernemingen van vrij verkeer van goederen. Dit brengt natuurlijk ook verantwoordelijkheden met zich mee. Het is belangrijk om te weten dat de regelgeving rond transport en verzekering kan variëren tussen de lidstaten. Een transportverzekering die voldoet aan de regelgeving in het ene land, biedt mogelijk niet dezelfde dekking in een ander land.

Specifieke risico's en reguleringen

De EER kent specifieke reguleringen die betrekking hebben op transportveiligheidmilieubescherming en douaneprocedures. Deze factoren kunnen van invloed zijn op de risico's die verzekerd moeten worden. Het is daarom cruciaal om een transportverzekering af te sluiten die rekening houdt met deze specifieke risico's en eisen.

Algemene vervoerscondities (AVC)

Bij het vervoeren van goederen binnen de EER zijn vaak de Algemene Vervoerscondities (AVC) van toepassing. Deze voorwaarden definiëren de aansprakelijkheid van de vervoerder voor schade aan of verlies van goederen tijdens het transport. Een grondig begrip van deze voorwaarden helpt bij het kiezen van de juiste transportverzekering die eventuele tekortkomingen in de dekking opvult.

Aanvullende verzekeringen

Gezien de complexiteit en diversiteit van intern transport binnen de EER, kan het nodig zijn om naast een standaard transportverzekering ook aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld een extra verzekering zijn voor goederen met een hogere waarde dan gebruikelijk gedekt wordt. Of specifieke polissen die dekking bieden voor unieke risico's gerelateerd aan bepaalde soorten goederen of transportroutes.

Samenwerking met Verzekeringsadviseurs

Wilt u zeker zijn van de beste bescherming bij grensoverschrijdend transport binnen de EER? Dan is samenwerken met een verzekeringsadviseur van onschatbare waarde. Zij kunnen adviseren over specifieke vereisten en helpen bij het navigeren door de complexiteit van internationale transportregelgeving. Ook zijn ze op de hoogte van de lokale risico’s waar u misschien nooit aan had gedacht. 

Het transporteren van goederen binnen de EER vereist een zorgvuldige benadering van transportverzekeringen. Besteed aandacht aan de specifieke regels en risico’s van vervoer in deze regio. Zo zorgt u ervoor dat uw onderneming goed beschermd is tegen potentiële verliezen, of schades. Het kiezen van de juiste verzekering, in samenspraak met een deskundige adviseur, is hierbij cruciaal.

 

Conclusie

In de dynamische transport- en logistieksector vormen transportverzekeringen een onmisbare veiligheidsmaatregel. Ze bieden bescherming tegen een breed spectrum aan risico's zoals diefstal, schade en verlies. Een goede transportverzekering waarborgt niet alleen financiële stabiliteit, maar ook bedrijfscontinuïteit. Zo’n verzekering is belangrijk voor elke onderneming. Van start-up tot gevestigd bedrijf. 

Het afsluiten van de juiste transportverzekering vereist grondige kennis. Kennis van zowel de eigen bedrijfsvoering als de beschikbare verzekeringsproducten. Samenwerking met deskundige adviseurs en verzekeraars zoals TIMOCOM en SCHUNCK GROUP zorgt voor een verzekering op maat. Zo kan elk bedrijf, ongeacht grootte of specialisatie, met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Tram Trinh Thanh

Marketing Manager Northern Europe

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top