TIMOCOM 23.12.2020
8

Voordelen van vrachtbeurs voor bedrijven uit industrie & handel

TIMOCOM

Vrachtbeurs voor industrie & handel

Vrachtbeurzen, ook wel bekend als laadruimtebeurzen, zijn virtuele marktplaatsen waar vraag en aanbod voor laadruimte samenkomen. Voor sommigen liggen de voordelen van een vrachtbeursnetwerk misschien wel voor de hand, maar anderen tasten mogelijk nog in het duister. Dit zijn enkele redenen waarom het gebruik van een vrachtbeursnetwerk uw bedrijf vooruit kan helpen.

Is de vrachtbeurs gebruiksvriendelijk?

Het concept van de elektronische vrachtbeurs werd geïntroduceerd in Frankrijk in 1985, dus nog vóór de komst van het internet. Dit gebeurde met het Minitel-systeem, dat als de 'voorloper' van de moderne online-vrachtbeursplatformen wordt gezien. De dienst is sindsdien steeds verder ontwikkeld en tot een volledige onlinedienst uitgegroeid.

De beurs dient als schakel tussen productiebedrijven en expediteurs en/of vrachtvervoerders, waardoor een oplossing kan worden gevonden voor een gebrek of overschot aan laadruimte. Vrachtbeurzen worden ook vaak gebruikt om orders aan te bieden (vooral voor de korte termijn), aangezien op een vrachtbeursplatform veel verschillende contacten uit de industrie binnen handbereik zijn. En met de online trackingfunctie op het vrachtbeursplatform kan een lading en de precieze locatie in real time worden gevolgd als de chauffeur onderweg is.

Sommige bedrijven staan nog sceptisch tegenover het gebruik van vrachtbeursplatformen en daarom kan het nuttig zijn om op nog een voordeel van deze technologieën te wijzen: veel betere beveiliging en informatie. Zo moet iemand die zich bij het vrachtbeursplatform wil aansluiten vaak verschillende veiligheidsstappen doorlopen, waardoor platformen zoals de vrachtbeurs van TIMOCOM heel veilig en betrouwbaar zijn.

Hoe werkt de vrachtbeurs?

Een vrachtbeurs is voornamelijk bedoeld voor optimaal beheer van laadruimte met een beperkt budget. Het doel van vrachtbeurswebsites is om vrachtaanbieders op basis van de grootte van de lading aan transportdienstverleners te koppelen. Door extra lading te zoeken voor een voertuig dat toch al een bepaalde route moet afleggen, wordt met de vrachtbeurs de beschikbare laadruimte efficiënt benut. Zo'n dienst garandeert lage prijzen voor transportdiensten, waardoor deze dienst de meest geschikte oplossing is voor bedrijven uit de industrie en handel.

De manier waarop de dienst werkt is eenvoudig: de expediteur (of vrachtvervoerder) met beschikbare laadruimte voor zijn geplande rit wordt in contact gebracht met een bedrijf uit de productie en/of handel die op dezelfde route een vracht wil laten vervoeren. Via de onlinedienst van het vrachtbeursplatform maken ze afspraken over de prijs, de precieze datums en de locaties van de lading. Door de geoptimaliseerde toewijzing van de laadruimte en de extreem transparante marktprijs leveren vrachtbeursplatformen vaak lagere prijzen op.

Wanneer het nuttig is om een vrachtbeursplatform te gebruiken:

Een vrachtbeursplatform kan in veel situaties nuttig zijn. Enkele voorbeelden:

  • de productie duurt langer dan verwacht en de gemaakte afspraken met expediteurs en/of vrachtvervoerder kunnen niet meer worden nagekomen. Door op een vrachtbeursplatform te kijken, kan er binnen enkele minuten een nieuwe vrachtvervoerder worden gevonden.
  • Een vrachtvervoerder kan door verschillende problemen vertraging oplopen: problemen met de vrachtwagen of met het laden of iemand bij het transportbedrijf meldt zich ziek. Deze situaties kunnen tot tijdverlies en onbenutte capaciteit leiden. Maar op een vrachtbeursplatform kan er al een nieuwe vrachtvervoerder beschikbaar zijn die op de gewenste route kan rijden.
  • Als er met een nieuw bedrijf wordt gestart, kan het veel werk lijken om contactinformatie over expediteurs en/of transportbedrijven te vinden. Op een vrachtbeursplatform zijn genoeg contactgegevens van vrachtvervoerders te vinden met jaren ervaring op de markt.
  • De globalisatie van de productie gaat hand in hand met de globalisatie van de handel: ze horen bij elkaar. Maar omdat internationale handel veel uitdagingen met zich meebrengt, zien bedrijven uit de industrie en handel er vaak vanaf om zich op de internationale markt te begeven. Een goed vrachtbeursnetwerk bestaat ook uit werkbare oplossingen voor internationale handel.

 Welke vrachtbeurs is het best?

Stel dat een bedrijf uit de handel of industrie overweegt een vrachtbeursplatform te gaan gebruiken. In dat geval kan het een goed idee zijn om alle verschillende transportplatformen die worden aangeboden te vergelijken om op basis van de specifieke logistieke behoeften de beste keuze te kunnen maken. Maar maak u geen zorgen – TIMOCOM heeft onderzoek voor u gedaan. Er zijn verschillende soorten vrachtbeursplatformen: privéplatformen, openbare platformen en (ogenschijnlijk) gratis vrachtbeurzen. Maar er is eigenlijk maar één oplossing die voor al deze problemen in aanmerking komt.

Aangezien het doel van elk bedrijf uit de industrie en handel is om transport sneller en efficiënter te maken met de hoogst mogelijke veiligheid, is de meest geschikte oplossing ook de meest populaire oplossing: een platform in abonnementsvorm.

Vrachtbeurs in abonnementsvorm 

Voor onlinesystemen wordt vaak een oplossing in abonnementsvorm aangeboden. Zo kunnen professionals en bedrijven uit de industrie en handel zich op een platform abonneren. Alle partijen betalen een vergoeding voor het platform en hier vinden ze dan de nieuwste informatie over beschikbare vracht- en laadruimte aanbiedingen. Deze platformen bieden (tegen een kleine vergoeding) vaak ook de mogelijkheid om te adverteren voor specifieke transportoplossingen en/of om professioneel advies van experts te krijgen.

Elk platform is anders en er moet dan ook goed worden uitgezocht welke voordelen elk platform precies heeft. TIMOCOM biedt elke dag tot wel 750.000 internationale aanbiedingen aan bedrijven uit handel en industrie aan.

Voordelen van vrachtbeurs voor bedrijven uit industrie & handel

Het is kort gezegd heel makkelijk om de voordelen van vrachtbeursplatformen te zien, vooral voor bedrijven uit de productie en handel:

Vind transportopdrachten

Op een vrachtbeurs worden elke dag een groot aantal transportopdrachten geplaatst. Voor bedrijven zou het anders jaren duren om zo'n orderportefeuille op te bouwen. Afhankelijk van het platform kan er ook uit veel meer verschillende ladingen worden gekozen (deelladingen, volledige ladingen, lading voor koeriersdiensten en vrachtwagenladingen) om alleen de beste opdrachten te krijgen die het best bij een bepaald bedrijf passen.

Vracht in real time volgen

Elk transportplatform zou een effectief trackingsysteem moeten aanbieden, zodat bedrijven uit de industrie en handel hun vracht tijdens het transport kunnen lokaliseren en volgen. En dit geldt ook voor een vrachtbeursplatform. TIMOCOM werkt op zijn platform met een onafhankelijk trackingdienst waar telematicaproviders kunnen worden weergegeven. Gebruikers van de vrachtbeurs kunnen de voertuigen volgen en in real time zien waar hun vracht zich bevindt.

Optimalisatie van tijdsbeheer

Efficiënt tijdsbeheer is sleutel tot het succes van een bedrijf. Bedrijven die gebruikmaken van een vrachtbeursplatform, besparen veel tijd omdat ze niet meer om de haverklap hoeven rond te bellen in hun netwerk van expediteurs en transportbedrijven om erachter te komen wie laadruimte beschikbaar heeft om hun vracht te vervoeren. En bovendien moet er ook bij worden stilgestaan dat er veel tijd wordt bespaard op eindeloze onderhandelingen en eindeloos onderzoek naar wat de actuele marktprijzen zijn. Doordat bedrijven nu op één plek en in real time toegang tot veel verschillende ladingen hebben, besparen ze elke dag uren aan werk.

Langdurige zakenrelaties

Zoals eerder aangegeven levert een vrachtbeursplatform direct verschillende contacten uit de industrie op, waar het anders jaren zou duren om zo'n orderportefeuille op te bouwen. Dit is extreem waardevol voor een nieuw bedrijf, maar ook voor zeer gespecialiseerde professionals die in een niche willen werken. De mogelijkheid om met grote spelers in een bepaalde branche in contact te komen en samen te werken, is de eerste stap in de richting van langdurige zakenrelaties. En omdat een vrachtbeurs zoveel mogelijkheden biedt om als bedrijf te groeien, is het de geringe investering om lid te worden van een vrachtbeursnetwerk dubbel en dwars waard, ook al lopen de prijzen van vrachtbeurzen per aanbieder nogal uiteen.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Door de komst van vrachtbeurzen is de Europese transportmarkt in slechts enkele jaren tijd aangrijpend veranderd. En dit zijn blijvende veranderingen. Duizenden bedrijven uit de industrie en handel gebruiken de vrachtbeurs inmiddels als hun belangrijkste hulpmiddel om vrachtvervoerders te vinden en orders te beheren. Hun bedrijfsmodel heeft zich tot een op internet gebaseerd model moeten ontwikkelen, maar toch blijft de vrachtbeurs ongekend populair. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat vrachtbeurzen toegang tot duizenden klanten in heel Europa bieden.

De toekomst van smart-logistics-systemen en ook van vrachtbeursplatformen lijkt er dus goed uit te zien, vooral als er naar de gezonde groei van e-commerce wordt gekeken, zowel nationaal als internationaal. Door de globalisatie van de handel en het gebruik van internet is het aanbod van en de toegang tot transportoplossingen groter dan ooit. Vooral internationale orders leveren vaak meer winst voor handelsbedrijven op dan nationale orders. Maar factoren als vreemde talen, andere wetten in de landen van internationale contractpartijen en/of veel moeite om die internationale klanten en orders te vinden, zijn grote obstakels bij de groei van deze internationale bedrijven.

Met vrachtbeursnetwerken zijn al deze problemen verleden tijd:

  • Hier worden dagelijks veel nieuwe orders aangeboden.
  • De communicatie verloopt veilig en transparant via het platform.
  • Alle details over de route, tijd en plaats van bestemming worden van tevoren afgesproken.

Zijn er in de toekomst nog nadelen?

Door de toenemende populariteit van vrachtbeurzen zal er hoogstwaarschijnlijk meer concurrentie zijn. Maar zelfs als er meer concurrentie is, kan niet worden ontkend dat vrachtbeurzen nog steeds een positief effect zullen hebben op de handel en industrie. En de voordelen spreken voor zich: kostenoptimalisatie, verhoogde veiligheid en makkelijk nieuwe zakenrelaties aangaan.

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top