Logistieke kennis 18.08.2023
10

De rol van het Transport Management Systeem (TMS) in moderne logistiek

Transport Management Systeem

In dit artikel ontdekt u de kracht van het Transport Management Systeem en hoe deze uw logistieke processen transformeren. U ontdekt hoe TMS software helpt uw transportprocessen te stroomlijnen, de zichtbaarheid van uw supply chain te verhogen en uw operationele kosten te verlagen. Dat is de ware kracht van het TMS, indrukwekkend rendement op uw investering (ROI). De winst die het biedt, is niet alleen in termen van geld, maar ook in het meest waardevolle bezit dat u heeft – tijd.


Dit artikel in 30 seconden

 1. Een Transport Management Systeem (TMS) is een cruciale tool voor het optimaliseren van logistieke en transportprocessen, die waardevolle inzichten en automatisering biedt.
 2. Het implementeren van TMS software voor transport en logistiek leidt tot gestroomlijnde processen, verbeterde supply chain zichtbaarheid, en aanzienlijke kostenbesparingen.
 3. Het zorgvuldig selecteren en implementeren van een TMS in uw bedrijfsvoering is cruciaal om de volledige voordelen van deze krachtige technologie te benutten.
 4. TMS-oplossingen stroomlijnen transportprocessen, bieden waardevolle realtime inzichten, en helpen bij het nemen van datagestuurde beslissingen, wat leidt tot een efficiëntere bedrijfsvoering.

Het implementeren van een TMS in uw logistieke en transportprocessen is de sleutel tot een efficiëntere en winstgevendere toekomst voor uw bedrijf.


Alle voordelen van het gebruik van TMS software voor logistieke bedrijven

Het inzetten van TMS-software is als het aantrekken van een persoonlijke assistent voor uw logistieke processen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Efficiëntie: Stelt u zich een wereld voor waarin handmatige taken vanzelf gaan. Dat is de kracht van efficiëntie door een TMS. Het automatiseert processen, waardoor u waardevolle tijd bespaart.
 • Zichtbaarheid: Zie realtime de status van uw zendingen. Dat is de belofte van een TMS als het gaat om zichtbaarheid. Problemen worden hiermee snel opgespoord om aangepakt te kunnen worden.
 • Data-gedreven besluitvorming: Neem beslissingen op basis van solide gegevens. Dat is de invloed van een TMS op datagedreven besluitvorming. Het verzamelt en analyseert gegevens, zodat u altijd de meest geïnformeerde beslissingen kunt nemen.
 • Kostenbesparing: Bespaar kosten zonder kwaliteitsverlies. Dat is de impact van een TMS op uw budget. Verbeterde efficiëntie en weloverwogen besluitvorming resulteren in significante kostenbesparingen.
 • Hogere klanttevredenheid: Een blije klant is een terugkerende klant. Dat is de impact van TMS-software op klanttevredenheid. Door preciezere leveringen, betere communicatie en grotere flexibiliteit in de transportprocessen verhoogt een TMS de klanttevredenheid. Het biedt realtime tracking en efficiënte probleemoplossing, wat leidt tot meer transparantie voor de klant. En met de operationele kostenbesparingen die een TMS oplevert, kunt u voordeligere prijzen aanbieden aan uw klanten.
 • Duurzaamheid: Daarnaast kan een transport management systeem ook bijdragen aan duurzaamheidsdoelen. Door het optimaliseren van routes en het verminderen van onnodige kilometers wordt het brandstofverbruik teruggedrongen. Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee.

Kortom, het inzetten van een TMS is een slimme zet voor elk bedrijf dat streeft naar een naadloos, efficiënt en klantgericht transportproces.


De belangrijkste voordelen van TMS in transport en logistiek uitgelegd


Zie een Transport Management Systeem (TMS) niet als een luxeproduct, maar als een essentiële tool in de hectische en ingewikkelde wereld van transport en logistiek. Het nut ervan? Talloze voordelen die verder reiken dan simpelweg transportactiviteiten beheren. We behandelen hieronder een paar van de belangrijkste voordelen van het Transport Management Systeem.


Stroomlijnen van transportprocessen 

TMS-software zorgt voor efficiëntie in uw transportprocessen. Het automatiseert taken die tijd kosten en vaak herhaald worden. Routeplanning, vracht inroosteren of transporttarieven beheren: een TMS maakt het makkelijk. U houdt zo meer tijd over voor wat echt telt: het nemen van strategische beslissingen die uw onderneming laten groeien. Laat de kans niet liggen om uw bedrijfsprestaties te versterken! Door uw TMS te koppelen aan TIMOCOM, profiteert u direct van extra voordelen. Waaronder toegang tot de vrachtbeurs en de mogelijkheid om uw netwerk uit te breiden naar meer dan 53.000 logistieke bedrijven. Dit levert aanzienlijke voordelen op. Zo bespaart u met de integratie van TIMOCOM tot wel 70 procent van de tijd bij het vergeven van opdrachten.  Mis deze waardevolle mogelijkheid niet, want in de logistieke wereld telt elke seconde.  


Verbeteren van de zichtbaarheid van de supply chain


Een grote uitdaging voor logistieke dienstverleners? Altijd zicht houden op uw supply chain. Met een TMS behoudt u het overzicht. Elke stap in het transportproces wordt in real-time weergegeven. Zo weet u altijd waar uw zendingen zijn, hoe de routes presteren en waar verbeterpunten liggen. Deze grip stelt u in staat om snel en precies in te spelen op veranderingen of mogelijke problemen. Ook bent u met een TMS beter beschermd tegen onbetrouwbare zakenpartners. Integratie met het systeem van TIMOCOM garandeert u bovendien om in meer dan 87% van de gevallen uw geld terug te vorderen bij uitblijven van betaling! Zelfs in situaties die anders als hopeloos of verloren zouden worden beschouwd.


Verlagen van operationele kosten


Een TMS staat niet alleen voor efficiëntie, maar ook voor kostenbesparing. Het automatiseert processen, optimaliseert routes en verbetert de zichtbaarheid, wat aanzienlijk voordeel oplevert. Een treffend voorbeeld? Door een efficiënte route verminderen de 'lege kilometers'. Het resultaat: lagere brandstofkosten, minder voertuigslijtage en een daling van de totale transportkosten.


Voor wie is een TMS syteem geschikt?


Een Transport Management Systeem (TMS) kent geen grenzen in toepassing. Het bewijst zijn waarde voor bedrijven van alle groottes en in diverse sectoren, zolang transport van goederen centraal staat. Hieronder lichten we de verschillende mogelijkheden voor diverse bedrijven toe.

 • Voor kleine transportbedrijven, met slechts een handvol voertuigen, is een TMS een uitkomst. Het helpt bij het organiseren en stroomlijnen van logistieke processen. Voordelen? Betere routeplanning, minder brandstofverbruik en makkelijker voldoen aan regelgeving.
 • Bij middelgrote transportbedrijven staat een TMS garant voor het beheer van een grotere vloot en complexere logistieke operaties. Het systeem is een steun in het coördineren van meerdere transportroutes, het beheersen van transportkosten en het verbeteren van communicatie binnen de supply chain.
 • Voor grote transportbedrijven en multinationals is een TMS onontbeerlijk. Deze bedrijven werken met complexe, wereldwijde supply chains met diverse vervoerders en leveranciers. Een TMS helpt de complexiteit te managen, de zichtbaarheid van de supply chain te verbeteren, het transportnetwerk te optimaliseren en flinke kostenbesparingen te realiseren.
 • Expediteurs, die logistieke diensten aanbieden aan andere bedrijven, hebben veel baat bij een TMS. Zo kunnen zij de complexe behoeften van hun klanten beheren en een efficiënte, effectieve service bieden.
 • Bedrijven in sectoren zoals detailhandel, productie, distributie, e-commerce en andere sectoren, die sterk afhankelijk zijn van efficiënt transport en logistiek, kunnen ook profiteren van de vele voordelen die een TMS biedt. Of u nu de levering van goederen naar klanten moet beheren of de aanvoer van grondstoffen moet volgen, een TMS doet het allemaal.

Samengevat: zonder twijfel is TMS een strategische must. Dit geldt voor elk transport- en logistiek bedrijf. De omvang van uw bedrijf speelt geen rol. Ook de sector waarin u werkt, doet er niet toe. Betrokken bij transport en logistiek? Dan zal TMS uw efficiëntie verhogen. Het verbetert ook uw zichtbaarheid. Bovendien drukt het uw kosten. Deze kans laat u toch niet voorbij gaan?


De Marktplaats van TIMOCOM. Eén systeem voor het volledige transportproces

De Marktplaats van TIMOCOM brengt toepassingen en diensten samen voor een veiliger, sneller en eenvoudiger transportproces. Of u nu opdrachten zoekt, aanbiedt of uitvoert – in het systeem heeft u toegang tot de juiste oplossingen om uw dagelijkse uitdagingen zonder stress het hoofd te kunnen bieden. Via de geïntegreerde interface technologie kan het systeem perfect in uw bestaande processen worden geïntegreerd en worden veel stappen voor u geautomatiseerd. Door uw TMS-systeem te koppelen aan Teleroute kunt u vrachten aanbieden en vinden op onze vrachtbeurs. Het aanbod komt automatisch in uw TMS-systeem, waardoor u tijd en geld bespaart.


Overwegingen bij het kiezen van een Transport Management Systeem

Het opnemen van een Transport Management Systeem (TMS) in uw logistieke workflow is een behoorlijke onderneming, maar de beloningen zijn er ook naar. Het vraagt om een strategische aanpak en weloverwogen planning. Het selecteren van het perfecte TMS is van vitaal belang. Deze factoren zijn van belang:

 • Kosten: TMS kosten kunnen fluctueren, afhankelijk van functionaliteiten, het aantal gebruikers en de schaalbaarheid. Kies een TMS dat bij uw budget past, maar ook aansluit bij uw huidige én toekomstige behoeften.
 • Functionaliteit: Elk TMS heeft zijn eigen unieke functies. Overweeg wat u precies nodig heeft. Is geavanceerde routeplanning essentieel? Of real-time tracking? Zorg ervoor dat uw gekozen TMS deze functies ondersteunt.

Integratie met andere systemen: Het is belangrijk dat uw TMS systeem integreert met uw bestaande systemen, zoals uw Warehouse Management Systeem (WMS) of Enterprise Resource Planning (ERP) systeem. Dit zorgt voor een soepele datastroom en een efficiëntere werking.


Mogelijke uitdagingen bij de implementatie van Transport Management Systemen

De weg naar implementatie kent zijn uitdagingen, maar met de juiste voorbereiding en reacties kunnen deze beheersbaar worden. Mogelijke hobbels op de weg zijn onder andere weerstand tegen verandering, technische hobbels en uitdagingen op het gebied van opleiding. Daarbij speelt een heldere communicatiestrategie een cruciale rol. Investeer in opleidingen en zorg voor continue ondersteuning om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Het integreren van een TMS in uw bedrijfsactiviteiten kan voelen als een grote sprong. Echter, met een weloverwogen aanpak, staat u op het punt uw logistieke processen een transformatie van formaat te geven.


De voordelen van TIMOCOM


Voorbeelden van hoe bedrijven TMS hebben gebruikt om hun processen te verbeteren in combinatie met TIMOCOM

Bedrijven over de hele wereld hebben TMS met succes geïmplementeerd om hun processen te verbeteren. Ook onze klanten ervaren de vele voordelen van slimme software.


Quehenberger Logistics

Quehenberger Logistics  heeft met succes de digitale transformatie van hun transportprocessen voltooid door het implementeren van interfaces van TIMOCOM. Ze maken gebruik van drie specifieke interfaces: Vrachtbeurs, Transportopdrachten, en Tracking. De Vrachtbeurs-interface stroomlijnt het aanbod van vracht- en laadruimte en voorkomt dubbele invoer en overdrachtsfouten, terwijl de Transportopdrachten-interface het opdracht proces automatiseert en belangrijke documenten digitaal en juridisch bindend verstuurt.

De Tracking-interface biedt real-time zichtbaarheid in de transportketen door het delen van actuele GPS-gegevens. De digitalisering van deze processen heeft geleid tot aanzienlijke efficiëntiewinst en sterk vereenvoudigde processen voor zowel Quehenberger Logistics als haar partners.


Josten International B.V.


Het Nederlandse bedrijf Josten International BV is meer dan 15 jaar klant van TIMOCOM en zet zijn bedrijfspresentatie in de up- en downloadfunctie. Want: met de functie kunt u naast uw zakelijke documenten bijvoorbeeld ook uw bedrijfsportret uploaden. Een groot voordeel vindt directeur Geert Josten.

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top