Transportmarkt 13.11.2020
3

Waarom ISO 22000 de weg vrijmaakt voor nieuwe markten

De belangrijkste informatie over de ISO-norm, audits, inhoud en voordelen

ISO 22000: het certificaat voor wereldwijde voedselveiligheid

Sinds de herziene versie op 19 juni 2018 in werking is getreden, zorgt de ISO 22000 in de levensmiddelensector voor meer aanzien. Zijn status als interdisciplinaire en wereldwijd geldende norm op het gebied van managementsystemen voor voedselveiligheid (afkorting FSMS voor Food Safety Management System) maakt de ISO 22000 uniek. Bedrijven die volgens de oude ISO 22000-norm zijn gecertificeerd, hebben na de publicatie van de nieuwe versie drie jaar de tijd om zich volgens de nieuwe normen opnieuw te laten certificeren.

Beknopte informatie over meer keurmerken en certificaten voor voedselveiligheid vindt u in onze TIMOCOM blog:

 

Streng gecontroleerde voedselveiligheid in elke productiefase

Van het oorspronkelijke product tot de industriële productie, het gebruik van levensmiddelenadditieven, de verpakking en de opslag tot het aansluitende transport naar de winkel – voor de vele stappen in de productieketen voor het garanderen van de voedselveiligheid bestaan een hele hoop certificaten. De ISO 22000 bundelt de verschillende normen en is omvangrijk omdat daarmee elke productiefase wordt gedekt. In de norm wordt ook rekening gehouden met indirect betrokken branches die met de levensmiddelenproductie in aanraking komen. Dat zijn naast de verpakkingsproductie bijvoorbeeld ook schoonmaakdiensten.

 

Wie overeenkomstig ISO 22000 wil worden gecertificeerd, moet twee audits doorlopen:

  • In de eerste fase wordt gekeken naar het documentatiegedrag van de kandidaat, aangezien documentatie en transparantie belangrijke onderdelen van de norm Verder worden de algemene voorwaarden voor de productie en de kennis van de norm gecontroleerd. Als er gebreken worden vastgesteld, heeft het bedrijf in kwestie nu nog de mogelijkheid om aanpassingen te doen.
  • In de tweede fase van de audit wordt er meer de diepte ingegaan. Het bedrijf wordt grondig geïnspecteerd en de processen die van essentieel belang zijn voor de voedselveiligheid worden volledig onder de loep genomen.

Het ISO 22000-certificaat heeft een geldigheid van drie jaar, waarbij er jaarlijks een controle-audit plaatsvindt.

De inhoud van de ISO 22000 kort samengevat

De TÜV SÜD heeft als een van de certificerende instanties in Duitsland op zijn website een gedetailleerde lijst van de inhoud van de herziene ISO 22000 geplaatst. Hieronder zetten we belangrijkste informatie uit deze lijst voor u op een rijtje:

  • De transparante en onafgebroken communicatie tussen het certificerende bedrijf en zijn geïnteresseerden zijn essentiële onderdelen van de norm.
  • Gecertificeerde bedrijven en bedrijven die gecertificeerd willen worden in het kader van de ISO 22000 in hun geheel gezien en niet in verschillende delen opgedeeld. Dat betekent dat hier ook de ISO 9001:2000 in is opgenomen. En ook het HACCP-keurmerk (Hazard Analysis Critical Control Points) voor de gevarenanalyse en preventieprogramma's, zoals het GMP-keurmerk (Good Manufacturing Practice) die expliciet voor een bepaald deel van de levenmiddelenketen zijn bedoeld.
  • Voor de norm zijn de intensieve controle en bewijsvoering en de goede documentatie van de maatregelen die voor voedselveiligheid moeten zorgen van essentieel belang.

Keurmerk - uithangbord voor uw onderneming

Of u nu producent of transportdienstverlener bent, keurmerken en certificaten tonen aan dat klanten met een betrouwbaar bedrijf te maken hebben. Hier worden de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen in acht genomen, waardoor de aansprakelijkheidsrisico's vanaf het begin sterk verminderen. En op basis daarvan heeft u meer kans om nieuwe markten aan te boren en uw bedrijf internationaal te laten groeien.

Bent u van een gecertificeerd bedrijf en wilt u in de wegtransport Marktplaats van TIMOCOM om samen te werken met het logistiek netwerk?

Nu informeren

 

Dit vindt u misschien ook wel interessant:


Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor de ladingsbeveiliging in vrachtwagens?

FreightTech: de digitalisering verandert de logistiek

Hoe belangrijk is kwaliteitsmanagement voor bedrijven?

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

top