TIMOCOM 31.01.2021
4

Succes in de niche: hoe kan de effectiviteit met een dubbele laadvloer worden verhoogd?

Goederenstromen in automotive-sector weer op gang

Succes in de niche: hoe kan de effectiviteit met een dubbele laadvloer worden verhoogd?

De autobranche werd in het voorjaar hard getroffen door de coronacrisis. De fabrieken lagen stil, de toeleveringsketens waren onderbroken, opdrachten werden geannuleerd. Ook voor Nico Mooij van Mooij Forwarding uit Milsbeek betekende dat in eerste instantie: afwachten.

 

Met de juiste beslissingen door de crisis

Wat veel logistieke bedrijven hielp om deze lastige tijden succesvol te doorstaan, is een goede organisatie. Zo ook bij Mooij Forwarding. De strategisch gekozen locaties en de slimme distributiecentra zijn nu belangrijker dan ooit. Ze bevinden zich allemaal in de buurt van de snelweg – en in het geval van Legnica in Neder-Silezië in een economisch belangrijk industriegebied. De vestigingsdirecteur is overtuigd van de strategie van Mooij: “De afstanden tussen de vestigingen zijn perfect gekozen. Zo kunnen onze chauffeurs in 10 uur bij het volgende distributiecentrum aankomen en daar laden en lossen.” Dagelijks vertrekken er vijf tot tien opleggers vanuit Legnica naar Nederland. En als ze in het distributiecentrum in Milsbeek zijn aangekomen, worden de goederen vanuit de grote voertuigen verladen naar kleinere voertuigen en in de omgeving afgeleverd. “Zo zijn we veel flexibeler en de goederen worden sneller bij de klant geleverd”, legt Teklak uit.

 

Dubbele laadvloer, drievoudige winst

Nog een bijzondere troef van het bedrijf: alle Mooij-voertuigen hebben een dubbele laadvloer. Met de looprails (C-profiel) van staal en de uittrekbare ladingzekeringsbalken van aluminium kan snel een tweede laadoppervlak worden gerealiseerd. Het maximale laadvermogen bedraagt hier tot 12.000 kg. De extra vloer biedt ruimte voor 33 Europallets en verdubbelt zo het aantal palletplaatsen. “Voor een grote klant hebben we het aantal wekelijkse transporten van 75 ladingen kunnen terugbrengen naar 30 tot 35 ladingen per week”, laat Mooij weten. Maar zo kan niet alleen tijd en geld worden bespaard. Dit levert vooral ook felbegeerde capaciteit op, aangezien op de transportmarkt een tekort aan voertuigen en chauffeurs is.

 

Goed systeem zorgt voor goede arbeidsomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs

De goede bedrijfsorganisatie levert ook gunstige arbeidsvoorwaarden voor de chauffeurs van Mooij op. Net als bij een estafette kunnen beladen

aanhangers gewoon bij het volgende distributiecentrum aan de volgende chauffeur worden doorgegeven, die de goederen dan verder naar de plaats van bestemming brengt. Dat is niet alleen efficiënt, maar daardoor kunnen de chauffeurs ook op tijd stoppen met werken. Hun rijtijden worden niet overschreden en ze zijn nooit ver weg van huis. In Legnica is er zelfs een 'chauffeurhuis' waar kan worden overnacht, gedoucht, gekookt en gewassen. Teklak maakt vooral graag gebruik van het Smart Logistics System als er anders overuren of nachtritten moeten worden gemaakt om de opdrachten uit te voeren: “Zo'n 25 procent van onze gedeeltelijke ladingen handelen we via TIMOCOM af”, aldus Teklak.

Strategisch steeds twee stappen voor

Met zijn drie vestigingen voert Mooij Forwarding zo'n 3.000 transportopdrachten per maand uit. Bij nieuwe projecten zet het logistieke bedrijf in eerste instantie graag transportpartners van TIMOCOM in. Zo komen ze er bij Mooij beter achter wat de klant concreet nodig heeft. En zo kan er per maand zo'n 200.000 euro extra worden gegenereerd. Naast de dubbele vloer is er nu ook veel vraag naar de grote laadoppervlakken van Mooij: “Veel collega's moeten tijdens de coronacrisis hun goederen opslaan en vragen of wij nog opslagruimte hebben.” Dat het zo goed gaat met het bedrijf, is vooral te danken aan de oprichter Nico en zijn vooruitziende blik: “Onze directeur is de concurrentie strategisch gezien steeds minstens twee stappen voor. Soms worden er ook wel eens vraagtekens bij de ene of andere beslissing gezet. Maar dan blijkt na een half jaar weer dat het een schot in de roos was”, zegt Teklak met een lach.

Nu wil Nico Mooij zijn netwerk van transportpartners en klanten nog verder uitbreiden. Welke middelen en manieren hij hier naast het Smart Logistics Systeem voor gebruikt, zorgt zeker weer voor positieve verwondering bij zijn medewerkers.

Breid ook u uw logistieke netwerk uit.

Meer informatie vindt u onder: https://www.nicomooij.com/

 

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top