Logistieke kennis 27.03.2024
14

Rijverboden vrachtverkeer Europa

Truck bans - 2024

De actuele rijverboden voor vrachtverkeer in 2024. Dit artikel geeft u overzichtelijk aan welke rijverboden er voor vrachtwagens in Europa gelden. Inhoudelijk wordt er ingegaan op de rijverboden in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Zwitserland.

 

Dit artikel in 30 seconden:

 • Rijverboden Europa: Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, en Zwitserland hebben elk gedetailleerde rijverboden, gebaseerd op factoren zoals weersomstandigheden, gewicht en feestdagen.
 • Nederland: Rijverboden hangen af van weersomstandigheden, voertuiggrootte, en specifieke tijden tijdens weekenden en feestdagen, met een focus op veiligheid en milieu.
 • Duitsland: Heeft complexe en uitgebreide rijverboden, met bijzondere aandacht voor het gewicht van de vrachtwagen, aanwezigheid van een aanhanger en seizoensgebonden beperkingen.
 • België: Rijverboden lijken op de Nederlandse met aanvullende lokale spitsurenbeperkingen. Er zijn regels voor abnormale ladingen, vooral bij slecht weer.
 • Frankrijk: Algemene verboden tijdens weekenden en feestdagen, met aanvullende seizoensgebonden verboden en specifieke uitzonderingen voor bepaalde goederen.
 • Spanje: Specifieke verboden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen tijdens zon- en feestdagen, met extra regels in stedelijke milieuzones.
 • Zwitserland: Strenge rijverboden met een maximale toegestane massa (MAM) beperking, inclusief nachtelijke rijverboden en specifieke feestdagbeperkingen.

   

Europese landen met rijverboden

De specifieke Europese landen die in dit artikel worden behandeld zijn:

 1. Nederland
 2. Duitsland
 3. België
 4. Frankrijk
 5. Spanje
 6. Zwitserland

 

Rijverboden vrachtwagens Nederland 2024

De Nederlandse wegen kennen allerlei rijverboden. Van de bruisende straten van Amsterdam tot de rustige wegen in Limburg, Nederland stelt specifieke tijden vast waarop zwaar verkeer even moet pauzeren.

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden bij de Nederlandse rijverboden:

 1. De weersomstandigheden
 2. De grootte en het gewicht van de vrachtwagen
 3. Weekenden
 4. Feestdagen

Nederlandse rijverboden met betrekking tot het weer

In Nederland is er een verbod voor vrachtwagens om te rijden bij slechte zichtbaarheid. Als het glad is, of wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter is, mogen vrachtwagens in het weekend de weg niet op. Dit rijverbod is dan enkel geldig van zaterdagochtend 09:00 tot zondag 24:00. 

Wanneer mogen bepaalde vrachtwagens niet rijden?

Vrachtwagens die langer zijn dan 22 meter, breder dan 3 meter, of zwaarder dan 60 ton (60.000 kilogram) hebben vooraf toestemming nodig van het Servicebureau Ontheffingen. Dit geldt ook voor vrachtwagens met meer dan 5 assen. Meer informatie over het aanvragen van de ontheffingen vindt u op de website van het RDW. 

Deze exceptionele vrachtwagens mogen doordeweeks niet rijden tussen 07:00 en 10:00. Ze hebben dus een dagelijks rijverbod. In de randstad geldt dit verbod zelfs al eerder, van 06:00 tot 10:00. Ook tijdens de middagspits mogen ze niet rijden. Dit is tussen 16:00 en 18:00. In de randstad eindigt dit tweede verbod pas om 20:00. 

In het weekend mogen deze wagens van zaterdagochtend 09:00 tot zondagnacht 24:00 niet op de wegen rijden. 

Mogen vrachtwagens tijdens feestdagen rijden? 

Er bestaan in Nederland geen specifieke rijverboden tijdens feestdagen. Als een nationale feestdag in het weekend valt, zal de zware vrachtwagen rekening moeten houden met de algemene weekendverboden. Zo ook tijdens werkdagen. 

 

 

Rijverboden vrachtwagens Duitsland 2024

Duitsland is één van de landen met de meest uitgebreide en ingewikkelde rijverboden voor vrachtwagens. Het is belangrijk om te weten dat de maximale toegestane massa in Duitsland 7,5 ton (7500 kilogram) is. Is uw vrachtwagen zwaarder? Let dan goed op. 

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden bij de Duitse rijverboden:

 1. Het gewicht van de voertuigen
 2. Of de vrachtwagen een aanhanger heeft
 3. Weekenden
 4. Feestdagen
 5. Vakantierijverboden

Wanneer mogen specifieke vrachtwagens in Duitsland niet rijden?

Als de vrachtwagen zwaarder is dan 7,5 ton, of een aanhanger heeft, mag hij niet op zon- en feestdagen rijden. Dit geldt zelfs als de aanhanger leeg is. Het verbod is geldig tussen 00:00 en 22:00. Er zijn enkele uitzonderingen van dit verbod. Namelijk op het vervoer van verse melk en melkproducten, vers vlees en vleesproducten, verse vis, levende vis en verse visproducten en licht bederfelijke fruit en groenten. 

Welke feestdagen in 2024?

 1. Nieuwjaarsdag (maandag 1 januari 2024)
 2. Goede Vrijdag (vrijdag 29 maart 2024)
 3. Tweede Paasdag (maandag 1 april 2024)
 4. Dag van de Arbeid (woensdag 1 mei 2024)
 5. Hemelvaartsdag (donderdag 9 mei 2024)
 6. Tweede Pinksterdag (maandag 20 mei 2024)
 7. Corpus Christi (donderdag 30 mei 2024) Let op, dit geldt alleen in de volgende Duitse deelstaten: Beieren, Hessen, Rijnland-Palts, Saarland, Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg
 8. Dag van de Duitse eenheid (3 oktober 2024)
 9. "Reformationstag" (31 oktober 2024)Let op, dit geldt alleen in de volgende Duitse deelstaten: Bremen, Hamburg, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen en Sleeswijk-Holstein
 10. Allerheiligen (01 november 2024) Let op, dit geldt alleen in de volgende Duitse deelstaten: Beieren, Noordrijn-Westfalen, Saarland, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg
 11. Eerste en Tweede kerstdag (25 en 26 december)

Welke feestdagen mag men wel rijden?

Tijdens de volgende feestdagen mag gewoon gereden worden:

 1. Driekoningen (zaterdag 06 januari 2024)
 2. Internationale Vrouwendag (08 maart 2024)
 3. Maria Hemelvaart (donderdag 15 augustus 2024)
 4. Buß- und Bettag (woensdag 20 november 2024)

Rijverboden tijdens de zomervakantie in Duitsland

In Duitsland geldt het vakantierijverbod. In het Duits wordt dit het “Ferienreise Verordnung”, genoemd. In de maanden juli en augustus mag er door vrachtwagens op zaterdagen niet gereden worden tussen 7:00 en 20:00. 

Er mag dus wel gereden worden tussen 20:00 en 00:00. Vanaf 00:00 is het namelijk zondag en op zondagen geldt een algemeen rijverbod.

 

Lees meer over de rijverboden in Duitsland 

Wilt u meer weten over rijverboden in Duitsland in 2024? In dit blogbericht van TIMOCOM vindt u allerlei belangrijke informatie met betrekking tot de rijverboden in Duitsland (én andere Europese landen). De specifieke wegen worden benoemd, de uitzonderingen besproken en zelfs de tolwegen (maut). 

 

 

Rijverboden vrachtwagens Frankrijk 2024

In Frankrijk gelden specifieke rijverboden voor voertuigen met een maximaal toegestaan massa (MAM) van 7,5 ton (75000 kilogram). 

Wanneer mogen deze zware vrachtwagens niet rijden?

In Frankrijk geldt de algemene regel dat vrachtwagens niet mogen rijden van zaterdag 22:00 tot zondag 22:00. Dit geldt ook voor dagen voorafgaand aan feestdagen, van 22:00 tot de volgende dag 22:00. 

Valt een feestdag op een zaterdag of zondag? Dan geldt het verbod op deze dag van 00:00 tot 24:00

Rijverboden in Frankrijk tijdens feestdagen

Zware vrachtwagens, inclusief losse trekkers zonder oplegger, mogen niet in Frankrijk rijden op de volgende feestdagen:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 31 maart en 1 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de arbeid
 • 8 mei - Bevrijdingsdag
 • 9 mei - Hemelvaartsdag
 • 19 en 20 mei - Pinksteren
 • 14 juli - Nationale feestdag
 • 15 augustus - Maria Hemelvaart
 • 1 november - Allerheiligen
 • 11 november - Wapenstilstandsdag
 • 25 december - Kerstmis

Dit geldt dus vanaf 22:00 de voorafgaande dag tot 22:00 op die feestdag.

Uitzonderingen van de rijverboden in Frankrijk

Er zijn uitzonderingen op deze rijverboden voor het vervoer van:

 1. Levende dieren
 2. Bederfelijke waren
 3. Oogstproducten
 4. Goederen die worden gebruikt tijdens evenementen op economisch, sportief, cultureel, educatief of politiek gebied. 

In sommige gevallen kan een korteduurontheffing worden verleend aan vervoerders uit andere Europese landen.

Rijden in milieuzones met een milieusticker in stedelijke gebieden van Frankrijk

Per juli 2017 is het in meerdere stedelijke gebieden in Frankrijk verplicht om te rijden met een gekleurde milieusticker. Dit heet ook wel een ‘Ecovignette’. Zo wordt de EURO-klasse van het voertuig zichtbaar gemaakt.

Dit vignette moet worden gebruikt in:

 1. Parijs, in het gebied binnen de Périphérique
 2. In het gehele departement Ile de France
 3. Bij smog in Grenoble en Lyon
 4. In Lile, Strasbourg, Montpellier en Bordeaux

Als u op deze locaties rijdt zonder Ecovignet, krijgt u boetes van minimaal € 135. Ze zijn enkel en alleen te bestellen via de officiële website van het Franse ministerie van transport. De levertijd bedraagt ongeveer 10 werkdagen.

Specifieke rijverboden in Frankrijk 2024

Naast deze algemene rijverboden zijn er ook nog enkele speciale rijverboden in Frankrijk. Dit zijn rijverboden die je in veel andere Europese landen niet ziet. Frankrijk heeft namelijk speciale seizoensgebonden rijverboden. Dit is verdeeld in twee categorieën:

 1. Rijverboden in de zomer.
 2. Rijverboden in de winter.

In de zomerperiode heeft Frankrijk een aanvullend rijverbod op voertuigen en voertuigcombinaties. Dit extra rijverbod is op sommige extreem drukke zaterdagen (zwarte zaterdag)

In de winterperiode zijn er speciale rijverboden voor deze voertuigen in februari en op de eerste zaterdag in maart, van 7:00 tot 18:00 en van 22:00 tot 22:00 op de volgende dag. Er mag dus tussen 18:00 en 22:00 worden gereden.

Voor meer informatie over deze specifieke wegen verwijzen wij u graag door naar de website van Evofenedex.

Wilt u gemakkelijk de juiste routes plannen in Frankrijk? Zorg er dan voor dat u ze plant met TIMOCOM. Zo optimaliseert u de routes en krijgt u inzicht en advies over de wegen en tolwegen in Frankrijk. Daarnaast vindt u in onze vrachtbeurs tot wel 1 miljoen transportopdrachten per dag. Zo voorkomt u lege ritten en bespaart u tijd en geld.

 

Rijverboden vrachtwagens België 2024

De rijverboden in België lijken erg op de rijverboden in Nederland. U moet rekening houden met:

 1. De weersomstandigheden
 2. Het gewicht 
 3. Lokale rijverboden tijdens spitsuren 
 4. Rijverboden voor het vervoer van abnormale ladingen

De rijverboden gelden voor vrachtwagens die zwaarder zijn dan 7,5 ton. Tijdens harde regen, of met sneeuw, geldt er een inhaalverbod voor deze voertuigen. 

Lokale rijverboden tijdens spitsuren in België 

Op de volgende locaties in België is het verkeer tussen 06:00 - 09:00 en 16:00 - 21:00 verboden:

 1. Antwerpen R1. Dit geldt tussen n°2 (Antwerpen-Noord) en n°6. 
 2. Brussel R0.
 3. Charleroi R9.
 4. Autowegen A604 - A15 (Seraing- Hognoul). 
 5. Liège autoweg (E40/E42-E25) tussen Burenville en Tilff. 

Voor meer gedetailleerde informatie over specifieke, lokale verboden, kunt u kijken op de website van Truckban.eu.

Rijverboden in België tijdens een nationale feestdag 

Deze zware vrachtwagens mogen tijdens feestdagen niet rijden. Zo geldt het in de meeste Europese landen. Dit verbod geldt van 16:00 de dag voorafgaande aan de feestdag, tot 24:00 op de dag zelf. 

Dit geldt voor de volgende feestdagen in 2024:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 31 maart en 1 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 9 mei - Hemelvaartsdag
 • 19 en 20 mei - Pinksteren
 • 21 juli - Nationale feestdag
 • 15 augustus - Maria-Hemelvaart
 • 1 november - Allerheiligen
 • 11 november - Wapenstilstandsdag
 • 25 december - Kerstmis

Algemeen rijverbod voor groot transport in België

In België geldt een algemeen rijverbod op alle wegen van 06:00 tot 21:00 voor het transport van goederen met een breedte van meer dan 4 meter. Dit geldt ook voor transport dat een lengte heeft van meer dan 30 meter. 

Op de snelwegen met minder dan 3 rijstroken in dezelfde richting gaat dit verbod al in bij een breedte van meer dan 3,5 meter. 

Exceptioneel transport dat deze afmetingen overschrijdt, geldt ook een weekendrijverbod van zaterdag 12:00 tot zondag 24:00. 

De Liefkenshoektunnel tolheffing 

De Liefkenshoektunnel, gelegen tussen Antwerpen en Beveren, is een tolweg. Vrachtwagens, of ander transport, dan hoger is dan 3 meter, betaalt meer dan andere voertuigen. Kijk op de website van de Liefkenshoektunnel voor de actuele tarieven. 

 

 

Rijverboden vrachtwagens Zwitserland 2024

De rijverboden gaan in Zwitserland eerder in dan in de andere landen. Zij hebben namelijk een toegestaan totaalgewicht (MAM) van 3,5 ton (3500 kilogram). Op zon- en feestdagen is er voor deze wagens een verbod van 00:00 tot 24:00. Op gewone dagen is er een verbod tussen 22:00 en 05:00.

Rijverboden in Zwitserland tijdens feestdagen

Zwitserland kent de volgende feestdagen die van toepassing zijn op dit verbod:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 31 maart en 1 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de arbeid
 • 9 mei - Hemelvaartsdag
 • 19 en 20 mei - Pinksteren
 • 21 juli - Nationale feestdag
 • 15 augustus - Maria Hemelvaart
 • 1 november - Allerheiligen
 • 11 november - Wapenstilstandsdag
 • 25 december - Kerstmis

Uitzonderingen van de rijverboden in Zwitserland

Men kan ontheffing aanvragen in Zwitserland. Dit kan alleen voor het vervoeren van specifieke producten. 

 1. Licht bederfelijke goederen (groente, fruit en snijbloemen). 
 2. Slachtvarkens en slachtpluimvee.
 3. Verse melk en melkproducten.
 4. Circusmateriaal, muziekinstrumenten en theaterbenodigdheden.
 5. Dagbladen en poststukken. 

Men kan de ontheffing aanvragen bij het Bundesamt für Strassen

Ook belangrijk om te vermelden is dat in Zwitserland vanaf 31-12-2024 een aanpassing van werk-, rij-en rusttijden voor chauffeurs ingaat. Hierdoor is onder andere verplicht om inlegbladen van de tachograaf van de afgelopen 56 dagen aanwezig te hebben. Dat was voorheen van de afgelopen 28 dagen voorafgaand aan de rit.

 

 

Rijverboden vrachtwagens Spanje 2024

Rijverbod in Spanje voor het vervoer van gevaarlijke stoffen

Tijdens zon- en feestdagen geldt er een rijverbod op het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Dit is zo in de meeste Europese landen. Dit verbod geldt zelfs voor vrachtwagens die leeg zijn én schoongemaakt. Als ze bestemd zijn voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen, mogen ze niet tussen 08:00 en 24:00 op de wegen rijden. 

De dagen voorafgaande aan feestdagen geldt ook een verbod voor deze voertuigen. Dit is tussen 13:00 en 24:00, met een uitzondering op de zaterdagen. 

Rijverboden in Spanje tijdens feestdagen

Spanje kent de volgende feestdagen die van toepassing zijn op dit verbod:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 6 januari - Driekoningen
 • 28 maart - Witte Donderdag
 • 29 maart - Goede Vrijdag
 • 31 maart en 1 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 15 augustus - Maria-Hemelvaart
 • 12 oktober - Nationale feestdag
 • 1 november - Allerheiligen
 • 6 december - Grondwetsdag
 • 8 december - Maria Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 december - Kerstmis

Speciale rijverboden in Madrid

In de binnenstad van Madrid geldt er een rijverbod voor voertuigen met een totaal gewicht van 12 ton (12000 kilogram). Dit verbod is geldig op werkdagen van 09:00 tot 21:00 en op feestdagen van 00:00 tot 24:00. 

Er worden uitzonderingen gemaakt voor verhuizingen. 

Tussen 12:00 en 21:00 uur is het centrum van Madrid ontoegankelijk voor voertuigen die breder zijn dan 2 meter en langer dan 5,5 meter.

Rijverboden vrachtwagens Europa 2024

Rijverboden in Europese landen zijn voor vrachtwagens niet uniform; ze variëren sterk per land. Over het algemeen gelden er in veel Europese landen beperkingen tijdens weekends, feestdagen, en specifieke tijden om de verkeersstroom en milieu-impact te beheren.

Sommige Europese landen hanteren ook seizoensgebonden verboden, vooral in vakantieperiodes of in gebieden met bijzondere milieu- of verkeersveiligheidsuitdagingen. 

Voor het meest actuele overzicht van deze regels en eventuele uitzonderingen, is het raadzaam de officiële verkeersinformatiebronnen van elk land te raadplegen.

 

Conclusie

Het navigeren door de rijverboden voor vrachtwagens in Europese landen in 2024 vergt voorbereiding en inzicht in lokale regelgevingen.

Het is cruciaal voor internationale transporteurs om up-to-date te blijven met lokale regelgeving om boetes en vertragingen te vermijden. De TIMOCOM Marktplaats heeft handige modules waarmee u bijvoorbeeld Routes & Kosten berekend. Ook vindt u hier Europa’s grootste vrachtbeurs met tot wel 1 miljoen transportopdrachten per dag verdeeld over ruim 46 landen. Ervaar zelf het voordeel en gemak van TIMOCOM en maak vrijblijvend een account aan.

 

Veelgestelde vragen

Wat is het toegestaan totaalgewicht van een vrachtwagen?

Antwoord: Het toegestane totaalgewicht van een vrachtwagen verschilt per land. Zware vrachtwagens zijn vaak wel toegestaan, maar onder voorwaarden.

Waarom rijden vrachtwagens niet in het weekend?

Antwoord: Vrachtwagens rijden vaak niet in het weekend om de verkeersdrukte te verminderen, de verkeersveiligheid te verhogen en milieu-impact te minimaliseren.

Is er op zaterdag vrachtverkeer in Duitsland?

Antwoord: In Duitsland is er op zaterdag beperkt vrachtverkeer toegestaan, afhankelijk van het seizoen en specifieke regelgeving.

Waarom mogen er geen vrachtwagens op zondag rijden in Duitsland?

Antwoord: Vrachtwagens mogen op zondag in Duitsland rijden vanaf 22:00 uur, om redenen van verkeersmanagement en milieuoverwegingen.

Waarom zijn er rijverboden voor vrachtwagens?

Antwoord: Rijverboden zijn er niet zonder reden. Ze zijn er om wegen veiliger te maken, de verkeersdrukte te verminderen en de impact op het milieu te verkleinen. Ze zorgen ervoor dat zware vrachtwagens niet tijdens piekuren of bepaalde milieugevoelige perioden op de weg zijn. Dit betekent minder files tijdens uw vakanties en een schonere lucht in onze steden. 

Tram Trinh Thanh

Marketing Manager Northern Europe

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top