Logistieke kennis 30.05.2024
8

Transportbedrijf starten of eigen rijder worden met de TIMOCOM Starthulp

Transportbedrijf starten fotos - witte trucks

Denkt u erover na om een transportbedrijf te starten? Of wilt u zelfstandig transportondernemer worden? Een transportbedrijf beginnen kan uitdagend zijn. U kunt u ervoor kiezen om een carrière als eigen rijder te beginnen. Met name door het grote personeelstekort in de vervoerssector kan dit gunstiger zijn dan een arbeidsovereenkomst af te sluiten bij een werkgever.

Eigen rijder worden is echter meer dan een ritje naar de Kamer van Koophandel. Laat dit artikel uw starthulp zijn. Volg de stappen. Zo kunt u ook een transportbedrijf starten.

Dit artikel in 30 seconden

 • Om eigen rijder te worden moet u aan de volgende eisen voldoen:
 1. U heeft een eigen vrachtwagen.
 2. U beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
 3. U bent kredietwaardig en beschikt over voldoende startkapitaal: ten minste € 9.000 bij één vrachtauto. Heeft u meer wagens? Dan wordt daar per vrachtauto € 5.000 bij opgeteld.
 4. U bent vakbekwaam en beschikt over de juiste diploma’s.
 5. Financieel Management
 6. Wegvervoer Goederen – deel 1
 7. Wegvervoer Goederen – deel 2
 8. Personeelsmanagement
 9. Bedrijfsmanagement
 10. Calculatie
 • U bezit over ten minste één auto.
 • De examens worden afgelegd bij het CBR.
 • Naast de primaire vereisten heeft u nog het volgende nodig:
 1. Een bankrekeningnummer
 2. Een btw-nummer
 3. Potentiële klanten
 4. Verzekeringen, zoals de wa-verzekering

De vrachtbeurs van TIMOCOM helpt u om opdrachtgevers en transportopdrachten te komen. U heeft toegang tot een enorm netwerk en transportmogelijkheden in 46 Europese landen. De vrachtbeurs van TIMOCOM biedt u dagelijks tot wel 1 miljoen internationale vracht- en laadruimteaanbiedingen aan. Daarnaast helpt ons platform om lege ritten te vermijden en is routeplanning standaard onderdeel van uw pakket.


Een transportbedrijf beginnen: vereisten om eigen rijder te worden

Er zijn een aantal stappen die u zult moeten ondernemen voordat u zichzelf: “zelfstandig transportondernemer”, mag noemen. Een transportbedrijf beginnen vereist namelijk wat voorbereiding. Allereerst zijn er vier vereisten waar u aan moet voldoen. Doet u dit niet? Dan kunt u geen vergunning bij de NIWO aanvragen (of verlengen). NIWO is de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie. Deze stichting is verantwoordelijk voor het reguleren van het beroepsgoederenvervoer over de weg in Nederland. 

De vier vereisten zijn:

 1. U moet beschikken over een vrachtauto.
 2. Bewijs van betrouwbaarheid (VOG).
 3. Kredietwaardigheid.
 4. Last, but not least, dient u vakbekwaam te zijn.

Beschikken over een eigen wagen.

U zult over ten minste één vrachtauto moeten beschikken. De auto mag volledig van u zijn, maar een huur- of leasewagen is ook goed.

Bewijs van betrouwbaarheid

U heeft een VOG nodig. De Verklaring Omtrent Gedrag wordt enkel afgegeven door het ministerie van Veiligheid en Justitie, als u in het verleden geen relevante strafbare feiten heeft gepleegd. 

De VOG-aanvraag kan digitaal of schriftelijk worden ingediend. De verwerking van de aanvraag duurt meestal tussen de 1 en 4 weken. Bekijk de website van Justis voor meer informatie over het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag.  Let wel op dat de VOG niet ouder mag zijn dan twee maanden, wanneer u de aanvraag doet bij de NIWO. Vraag het daarom pas aan als u (bijna) al uw examens al hebt gehaald.

Kredietwaardigheid

U heeft een minimum eigen vermogen nodig. Dit moet u aantonen met officiële documenten, die door het NIWO zullen worden gecontroleerd. Het NIWO verwacht dat u ten minste € 9.000 tot uw beschikking hebt als startkapitaal. Dit dient in de vorm van risicodragend vermogen te zijn. Het risicodragend vermogen bestaat uit het eigen vermogen, eventueel aangevuld met overwaarde en/of een achtergestelde lening. Heeft u meer dan één vrachtwagen? Dan dient u per extra voertuig € 5.000 extra tot uw beschikking te hebben.

Om een voorbeeld te geven: stel, u heeft drie voertuigen. Het startkapitaal voor één voertuig is € 9.000. Voor de twee overige auto’s wordt per auto € 5.000 eigen vermogen verwacht. Dat houdt dan in dat u over € 19.000 bedrijfskapitaal beschikt.

Vakbekwaamheid

Dit houdt in dat u over een erkend vakdiploma moet beschikken. Dit wordt getoetst door een zestal examens. De examens zijn:

 • Financieel Management
 • Wegvervoer Goederen – deel 1
 • Wegvervoer Goederen – deel 2
 • Personeelsmanagement
 • Bedrijfsmanagement
 • Calculatie

De zes examens worden afgenomen door het CBR. U kunt lessen volgen, of de examens leren via e-learnings. Een klassikale opleiding kost meestal zo’n € 1.500 terwijl het online studeren voor € 500 te doen is. De examenkosten blijven echter in beide gevallen hetzelfde: € 956,00 (anno 2024). 

Het is mogelijk lessen te volgen via scholen zoals de VerkeersAcademie, of Beroepsvervoercollege.

Ik voldoe aan de 4 vereisten. Wat nu?

Gefeliciteerd, u bent al flink op weg! De vier vereisten zijn echter niet alles wat nodig is voor u werkelijk als eigen rijder wordt gezien. Naderhand heeft u:

 1. Een bankrekening nodig voor uw bedrijf
 2. Een btw-nummer nodig
 3. Potentiële klanten nodig
 4. Een verzekering nodig

Let ook op dat ondernemers die goederen vervoeren, zich aan de Wet wegvervoer goederen (WWG) moeten houden. Deze wet regelt het beroepsgoederenvervoer over de weg in Nederland en zorgt voor de juiste vergunningen en regelgeving voor transportbedrijven.

Verzekering

Wie is verantwoordelijk bij schade of ladingdiefstal? Om hier geen zorgen over te hebben, is een verzekering essentieel. De wet verplicht transportbedrijven om een wa-verzekering af te sluiten die schade aan goederen en vertraging dekt. Wat u moet overwegen bij het kiezen van een verzekering, leest u in dit artikel van TIMOCOM over "Transportverzekeringen".

Eerste opdrachten vinden

Als u aan alle eisen voldoet en uw licenties hebt ontvangen, kunt u beginnen. Maar waar begint u? Hoe vindt u transportopdrachten?  Vracht zoeken en laadruimte aanbieden kan digitaal en bij verschillende aanbieders van een zogenaamde vrachtbeurs. Een vrachtbeurs gebruiken biedt u twee voordelen:

 • Met vrachtbeurzen kunt u snel opdrachten vinden en krijgen.
 • Ze bieden een groot netwerk aan potentiële zakenpartners.

Volgens het logistiek sectorrapport van de Sparkassen Finanzgruppe is een van de grootste uitdagingen voor kleine en middelgrote bedrijven, economisch afhankelijk zijn van individuele klanten. Deze afhankelijkheid is erg riskant. U heeft minder onderhandelingsmacht en zult sneller concessies doen in prijsstelling (minder geld vragen dan u zou moeten verdienen.)

Voorkom economische afhankelijkheid met de Vrachtbeurzen van TIMOCOM

Om te voorkomen dat dit u overkomt, kunt u via een vrachtbeurs naar meer klanten zoeken. Zo breidt u continu uw kring van zakenpartners uit. Hoe groter het netwerk van bedrijven op een vrachtbeurs, hoe hoger uw kans om nieuwe klanten te vinden. Houd dit goed in gedachten.

De transport- en logistieksector blijft groeien, waardoor het voor zelfstandigen een steeds aantrekkelijkere keuze wordt om een eigen bedrijf te starten. Het opzetten van een transportonderneming is een logische stap, maar het regelen van de benodigde documenten en licenties is slechts het begin. Eenmaal opgericht, begint de echte uitdaging van het zelfstandig ondernemen. Het vinden van opdrachten is cruciaal en vereist dat u de juiste prijzen kent om uw transportdiensten winstgevend te maken. In een volgend artikel zullen we dieper ingaan op hoe u prijzen voor vrachtwagenritten kunt berekenen en geven we tips om deze effectief vast te stellen.

Conclusie

Overweegt u de overstap naar zelfstandig transportondernemer? Dit artikel biedt een gedetailleerd stappenplan dat van chauffeur of vervoerder naar eigen rijder leidt. Nadat u de primaire en secundaire vereisten hebt gehaald, helpt de vrachtbeurs van TIMOCOM u met nieuwe klussen. Zo zit u nooit zonder werk en geniet u van de voordelen van uw nieuwe titel: transportondernemer!

 

Veelgestelde vragen

Wat is de NIWO (Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie)?

De NIWO reguleert het beroepsgoederenvervoer over de weg in Nederland. Zij verstrekt de vereiste vergunningen aan transportbedrijven die goederen willen vervoeren, zowel nationaal als internationaal. Deze vergunningen zijn nodig om professionaliteit en betrouwbaarheid in de sector te waarborgen. De NIWO beoordeelt ook de kredietwaardigheid, betrouwbaarheid en vakbekwaamheid van de vervoerders.

Heb ik vergunningen nodig bij nationaal en internationaal vervoer?

Ja, voor zowel internationaal als nationaal vervoer van goederen over de weg heb je specifieke vergunningen nodig. Voor nationaal transport binnen Nederland heb je een vergunning beroepsgoederenvervoer nodig. Voor internationaal transport is een Eurovergunning vereist. Deze worden verstrekt door de NIWO.

Wat is een communautaire vergunning?

Dit is een document dat transportbedrijven toestaat om goederenvervoer te verrichten binnen de hele Europese Unie. Deze vergunning, uitgegeven door de NIWO in Nederland, is essentieel voor bedrijven die internationaal actief zijn in het transport van goederen over de weg.

Heb je extra vergunningen nodig bij het vervoeren van gevaarlijke stoffen?

Ja, voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen heb je aanvullende vergunningen nodig, zoals een ADR-certificaat. Dit certificaat is vereist voor chauffeurs die gevaarlijke goederen over de weg vervoeren. Bedrijven moeten ook voldoen aan specifieke veiligheidseisen.

Tram Trinh Thanh

Marketing Manager Northern Europe

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top