Logistieke kennis 06.12.2022
5

TIMOCOM starthulp: Als Vrachtvervoerder veilig en succesvol de wintermaanden doorkomen

Een vrachtwagen rijdt op een weg door een winters bos.


Soepele leveringsketens zijn onmisbaar, maar zijn onderhevig aan externe invloeden, vooral in de koude maanden. Expediteurs en transportbedrijven kunnen zich hier echter op voorbereiden en de kans op volle orderboeken optimaal benutten.

Sterk toegenomen verkeersdrukte, grotere tijdsdruk van klanten, moeilijke weers- en wegomstandigheden: Ze creëren elk jaar weer uitdagingen. In het bericht van vandaag geven we u enkele tips om u voor te bereiden op het einde van het jaar en om te gaan met moeilijke weersomstandigheden.

Hoe beschermt u zichzelf en uw vrachtwagenpark bij ijs en sneeuw?

Sneeuwstormen en weersschommelingen zijn overmacht en zijn vaak moeilijk te voorspellen. Bereid u zo goed mogelijk voor op alle eventualiteiten om de reis veilig te laten verlopen en gebruik de rusttijden voor inspecties.


Vrachtwagen winterbanden: M+S of Alpine?

Al twee jaar lang zijn winterbanden (voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton) verplicht op alle assen (inclusief stuurassen). Wie nieuwe banden wil of moet kopen, moet meteen voor winterbanden gaan. De "modder- en sneeuwbanden" mogen namelijk maar tot 2024 worden gebruikt. Zo moeten winterbanden het Alpensymbool dragen, dat wordt aangeduid met een bergpictogram en een sneeuwvlok. Deze werden namelijk allemaal onderworpen aan een remtest op sneeuw en zorgen voor een aanzienlijk kortere remweg, met name voor vrachtwagens.


Profieldikte en bandenspanning

Volgens § 36 van het Duitse verkeersreglement (StVZO) bedraagt de wettelijke minimum profieldiepte voor winterbanden voor vrachtwagens 1,6 millimeter. Om veiligheidsredenen wordt vaak zes tot acht millimeter aanbevolen. Let vooral op ongelijke tekenen van slijtage. De ideale bandenspanning ligt tussen 7 en 9 bar, afhankelijk van het voertuig en de bandenmaat. Controleer voor elke rit de specificaties van de fabrikant en zorg voor voldoende lucht in de band. Vooral in de winter is het raadzaam de bandenspanning met ongeveer 0,1-0,2 bar te verhogen omwille van de tractie.


Motorolie, accu en antivriesmiddel

Zodat alles op rolletjes loopt, zelfs in hartje winter: Zorg ervoor dat uw motorolie zelfs bij extreem lage temperaturen optimaal stroomt. Alle motoroliën hebben hiervoor specifieke merktekens met twee waarden, waarbij het eerste getal het vloeigedrag (viscositeit) bij lage temperatuur aangeeft. All-season olie 15W-40 is geschikt tot min 10 graden, 10W-40 tot min 20 graden en volsynthetische olie 0W-40 tot min 40 graden.

Zorg er ook voor dat u antivries heeft bijgevuld voor de radiator en het ruitenwissersysteem. Ook de conditie van de accu moet worden gecontroleerd, want die moet in de winter veel beter presteren dan in de zomer. Dit moet gebeuren als onderdeel van een inspectie.


Voor het begin van de reis: doorloop de checklist

Zodra de temperatuur het vriespunt nadert, moet u een regelmatige controle uitvoeren. Controleer of alle essentiële onderdelen van het voertuig correct functioneren en veilig zijn:

 • Functiecontrole van verwarming en ontdooier
 • Rem- en koplamptest
 • Test alle afdichtingen en kabels, vooral aan de onderkant van de truck
 • Regelmatig reinigen van de koplampen, ruiten, lampen en spiegels
 • Verwijderen van eventuele ijsplaten van het dak van de vrachtwagen (als u regelmatig bij extreem koud weer op de weg zit, moet u eventueel automatische dakontdooiingssystemen installeren)


Neem ook uitrusting mee die uw dagelijks leven vergemakkelijkt en u op alle eventualiteiten voorbereidt:

 • Warme kleding (winterjas en laarzen, handschoenen, muts) en een deken
 • Plastic spatel, hamer, schroevendraaier en schop
 • Sneeuwkettingen en strooizand
 • Voedsel- en watervoorziening
 • Propaankachel en aansteker
 • Methanol (voor brandstof- en persluchtleidingen)
 • Telefoonoplader en/of powerbank

Gedragstips voor onderweg

Het allerbelangrijkste voor veilig rijden is dat u uw rijstijl aanpast aan de weersomstandigheden. De remweg is vaak twee keer zo lang, niet alleen op nat wegdek, maar ook in de sneeuw. Bovendien moet u altijd met lichten aan rijden en beide handen aan het stuur houden. Omdat ijzel en opwaaiende sneeuw niet voorspelbaar zijn, moet tegensturen van de ene seconde op de andere mogelijk zijn. Ook op bruggen en viaducten van autosnelwegen is bijzondere voorzichtigheid geboden, omdat zich daar snel ijzel kan vormen.

Niets vergeten? De belangrijkste informatie over veilig rijden in de winter vindt u in de volgende gratis PDF:

Download checklist 'veilig rijden' in de winter

Ook zakelijk veilig onderweg - met TIMOCOM

Het kerstseizoen staat voor de deur en brancheorganisaties verwachten vooral dit jaar weer een toename van de logistieke volumes. Het tekort aan chauffeurs, problemen in de toeleveringsketen, onzekerheid over betalingen en de aanhoudende boom in de elektronische handel zullen zorgen voor een maximale druk op de logistieke sector. Juist in zulke turbulente tijden is het daarom raadzaam zich optimaal te positioneren met digitale toepassingen en diensten.

Optimaliseer het gebruik van uw wagenpark met behulp van de TIMOCOM marktplaats en blijf op de hoogte van korte termijn sluitingen via de Routes & Kosten applicatie. Als u echter vast komt te zitten in de sneeuw of in een file, zullen uw klanten dankbaar zijn als uw realtime tracking informatie geeft over de geschatte aankomsttijd (ETA) via live tracking van zendingen. Bovendien heeft u de mogelijkheid om binnen 24 uur betaald te worden voor uw vervoer via de aangesloten betalingsdienst.

Bent u benieuwd naar de gebruiks- en planningsmogelijkheden van TIMOCOM?

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top