Logistieke kennis 31.05.2024
8

Logistieke processen optimaliseren in 5 stappen met TIMOCOM

Optimaliseer uw logistiek in 5 stappen met TIMOCOM

Foto voor logistieke processen optimaliseren

Ontdek hoe u logistieke processen kunt optimaliseren en uw supply chain kunt transformeren met onze vijfstappenplan.

In de transportwereld zijn snelheid en efficiëntie cruciaal. Daarom is het optimaliseren van logistieke processen essentieel. Of u nu kosten wilt verlagen, efficiëntie wilt verhogen of klanttevredenheid wilt verbeteren. Elke stap naar optimalisatie draagt bij aan uw bedrijfssucces. Optimaal ingerichte logistieke processen bieden veel voordelen. Denk aan snellere orderafhandeling, minder fouten, handmatige werkzaamheden en betere klanttevredenheid. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw logistieke processen worden geoptimaliseerd? TIMOCOM helpt u graag.

Volg ons vijfstappenplan om uw logistiek van reactief naar proactief te transformeren. Ontdek hoe de tools en applicaties van TIMOCOM u hierbij helpen. Begin vandaag nog met het verbeteren van uw supply chain. Dankzij deze tools en applicaties kunt u niet alleen beter op de huidige veranderingen inspelen, maar ook voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen.

 

Dit artikel in 30 seconden

Logistieke processen coördineren activiteiten van inkoop tot levering. Elk onderdeel van het logistiek proces wordt zorgvuldig gepland en uitgevoerd. Dit is om de efficiëntie te verhogen en klanttevredenheid te verbeteren.

Optimaliseer uw logistieke processen in 5 stappen:

Stap 1: Invloedfactoren definiëren: Vragen worden beantwoord, om het bedrijf in te schatten en te positioneren. Hoe wordt bijvoorbeeld de inkoop, of opslag, gecoördineerd?
Stap 2: De huidige logistieke processen analyseren: Hoe ziet uw huidige logistieke proces er precies uit? Wat zijn uw logistieke doelstellingen en is er sprake van goedlopend supply chain management? De organisatorische en operationele structuur van uw bedrijf wordt onderzocht.
Stap 3: Maak een concept van de gevraagde structuur.
Stap 4: Implementeer de maatregelen die nodig zijn voor verandering.
Stap 5: De resultaten worden geëvalueerd. De genomen maatregelen worden vergeleken. Het effect wordt geanalyseerd. Afhankelijk van het resultaat wordt er een tweede cyclus ontworpen.

Binnen de logistieke sector wordt er gekeken naar:

 • Bedrijven en leveranciers
 • Bedrijven en klanten
 • Bedrijven en samenwerkingspartners

TIMOCOM ondersteunt de optimalisatie van de logistieke keten. Logistieke processen worden verbeterd via onze Marktplaats. Zo stappen bedrijven gemakkelijk over van reactief, naar proactief handelen. Het behalen van logistieke doelstellingen vergemakkelijkt, doordat de logistieke processen verbeteren. De Marktplaats van TIMOCOM helpt met supply chain management van uw logistieke processen. Supply chain management (SCM) is het beheren van de gehele productie- en leveringsketen van een product of dienst, van begin tot eind. Het doel van supply chain management is om deze processen zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk te maken, terwijl de kwaliteit en klanttevredenheid worden verhoogd.

Het aanbod van TIMOCOM wordt met drie interfaces aangevuld:

 1. Interface voor vrachtuitwisseling
 2. Interface voor transportopdrachten
 3. Interface voor realtime vrachttracking

Deze interfaces zorgen ervoor dat het logistieke proces van uw organisatie soepel verloopt. Servicegerichte applicaties helpen bij het optimaliseren van de logistieke processen. Denk hierbij aan supply chain management, al is dat op zichzelf een breed begrip. Het optimaliseren van de logistieke processen, biedt de kans om zowel de concurrentiepositie als de groei van uw bedrijf te versterken. Het in kaart brengen van de supply chain processen helpt u om uw logistiek proces te verduidelijken. Dit is een essentieel onderdeel van optimalisatie.

Werkt u met deTIMOCOM Marktplaats en gebruikt u daarbij een TMS- of ERP-systeem? Koppel dan de verschillende softwareoplossingen aan elkaar. Dit creëert duidelijk meerwaarde voor het bedrijf zelf, maar ook voor uw klanten. Wilt u uw logistieke doelstellingen bepalen? Dit is makkelijker met de digitale vrachtbeurs van TIMOCOM.

 

Wat zijn logistieke processen precies?

Logistieke processen zijn essentieel voor het efficiënt beheren van de goederenstroom vanaf de productie tot aan de levering bij de eindgebruiker.

Dit is dus bijvoorbeeld:

Het coördineren van verschillende activiteiten zoals:

 • (Afdelingen) inkoop
 • (Afdelingen) opslag
 • (Afdelingen) transport
 • (Afdelingen) Distributie

Deze activiteiten worden ook wel de 'logistieke activiteiten', genoemd. Ze zijn essentieel onderdeel van goedlopend logistiek management. Het logistiek proces zorgt ervoor dat deze activiteiten naadloos op elkaar aansluiten. Dat resulteert op zijn beurt weer in een snelle en effectieve orderafhandeling. Door elk onderdeel van het logistieke proces zorgvuldig te plannen en uit te voeren, kunnen bedrijven de efficiëntie verhogen, kosten verlagen en klanttevredenheid verbeteren.

 

Procesoptimalisatie met Digitale Tools

Optimaliseer in vijf heldere stappen, van start tot finish. Gebruik digitale tools, zoals het TIMOCOM-platform, om uw logistiek te verbeteren. Deze technologieën linken u direct aan logistieke diensten, ideaal voor urgente behoeften. Zo verwerkt u snel pieken in opdrachten. U kunt meerdere zendingen efficiënt samenvoegen tot één transport. Consolideer transporten, vind flexibele partners en verzend digitale transportorders. 

Ontvang de beste tips voor de logistieke sector direct in uw mailbox.

 

Processen Definiëren in een Concurrentiegevoelige Omgeving

Ontdek hoe u processen aanpast met het 5-stappenplan van Prof. Horst-Tilo Beyer. We zetten de vijf fasen kort uiteen:

Stap 1. Definitie van invloedsfactoren

Wat zijn de sleutels tot winstgevendheid? Hoe klantgericht zijn we nu? Welke service benchmarks zijn cruciaal voor ons bedrijf?

Stap 2. Analyse van het huidige logistieke proces

Hoe zit het logistieke proces (of de logistieke processen) momenteel in elkaar? Onderzoek de operationele en organisatorische structuur. Bepaal de doorloop-, levertijden en proceskosten. Het doel is een model te creëren van onze bedrijfsprocessen, met focus op kernprocessen en zwakke punten.

Stap 3. Concept van gewenste structuur

Ontwerp een structuur waarin flexibele (logistieke) processen centraal staan. Welke processen kunnen we optimaliseren of vereenvoudigen? Welke tools zijn hiervoor nodig?

Stap 4. Implementatie van verandering maatregelen

Outsourcen of insourcen van een logistiek proces kan een doel zijn. Gebruik gerichte interfaces of platform strategieën om meerwaarde te creëren.

Stap 5. Evaluatie van resultaten

Vergelijk de effecten van de genomen maatregelen met onze doelen. Afhankelijk van de uitkomst maken we aanpassingen of starten we een nieuwe cyclus om opnieuw de logistieke processen te beoordelen en verbeteren.

 

Procesoptimalisatie in de context van logistieke diensten

Voor bedrijven die betrokken zijn bij de leveringsketen, biedt procesoptimalisatie de kans om hun servicebeloften te verbeteren. De focus ligt voor de betrokkenen vooral op de gebieden kwaliteit, tijd en kosten. Naast het evalueren van bestaande interne processen worden ook de interacties tussen de volgende partijen bekeken:

 • Bedrijven en leveranciers
 • Bedrijven en klanten
 • Bedrijven en samenwerkingspartners
   

TIMOCOM ondersteunt bij de optimalisatie van de leveringsketen

Industrie- en handelsbedrijven moeten flexibel zijn om aan veranderende klantbehoeften te voldoen. TIMOCOM speelt hierop in met zijn marktplaats. We ondersteunen bedrijven om van reactief naar proactief te schakelen. Producenten en handelaren kunnen via ons platform direct de juiste logistieke partners vinden.

De benodigde diensten, zoals het vervoeren van een productieoverschot, regelt u snel en digitaal. TIMOCOM biedt hiervoor drie interfaces aan:

 • Interface voor vrachtuitwisseling
 • Interface voor transportopdrachten
 • Interface voor tracking

   

TIMOCOM-interfaces als hulpmiddelen voor optimalisatie

Succesvolle logistieke bedrijven hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in informatietechnologie. Hier vallen ook servicegerichte applicaties onder. Applicaties die meer transparantie bieden over de leveringsstatus, bijvoorbeeld.

Een ander voorbeeld hiervan is het succesverhaal van TIMOCOM-klant Quehenberger Logistics. Het bedrijf heeft alle drie de interfaces van de IT-dienstverlener geïmplementeerd. Zowel met het bestaande ERP-systeem als met de gebruikte telematica-aanbieder. Het resultaat van deze samenwerking zijn niet alleen geoptimaliseerde processen, maar ook verbeterde service.

“Vooral op het gebied van efficiëntie heeft het gebruik van het systeem veel voordelen voor ons opgeleverd. Dankzij de interface Transportopdrachten kunnen opdrachten nu volledig digitaal worden vergeven. Door de slimme implementatie in translogica kan dit in een paar muisklikken worden gedaan”, Aldus Christian Fürstaller.
 

Optimaliseer processen, verminder storingen en meer service

Procesoptimalisatie versterkt uw concurrentiepositie en bevordert groei. Dit realiseert u door waardevermeerdering na te streven, zoals ons 5-stappenplan aantoont. Een compleet beeld van de huidige situatie is cruciaal. Dit beeld verifieert u met benchmarking, zwaktepunt analyses en kostenberekeningen. Zo bepaalt u het nut van digitale toepassingen.

Bedrijven die TIMOCOM in combinatie met een TMS of ERP-systeem gebruiken, profiteren extra. Het koppelen van deze systemen creëert enorme meerwaarde, zowel voor uw bedrijf als voor uw klanten. Consolideer transporten voor efficiëntie. Vind flexibele dienstverleners die passen bij uw behoeften. Verstuur digitale, juridisch bindende transportopdrachten snel en gemakkelijk binnen het platform.

 

Veelgestelde vragen

Wat zijn interne logistieke processen?

Interne logistieke processen verwijzen naar alle activiteiten binnen een organisatie die nodig zijn voor het beheer en de beweging van goederen binnen hetzelfde bedrijf. Dit omvat:

Het ontvangen van grondstoffen:

 • Opslag
 • Voorraadbeheer
 • Productieplanning
 • Interne distributie

Van afgewerkte producten naar de juiste afdelingen of locaties binnen het bedrijf.

Wat is het logistieke proces?

Dit omvat planning, uitvoering en controle van goederenstroom. Het bevat activiteiten zoals inkoop, productieplanning, voorraadbeheer, transport, opslag en distributie.

Hoe ziet een logistiek proces eruit?

Een typisch logistiek proces volgt deze stappen:

 1. Inkoop: Het verwerven van grondstoffen en goederen.
 2. Ontvangst en opslag: Het ontvangen van goederen en het opslaan in een magazijn.
 3. Orderverwerking: Het ontvangen en verwerken van bestellingen.
 4. Productieplanning: Het plannen van de productie op basis van de vraag.
 5. Verpakking: Het verpakken van afgewerkte producten voor verzending.
 6. Transport: Het vervoeren van goederen naar klanten of tussen locaties.
 7. Distributie: Het leveren van goederen aan de eindgebruiker.

Wat is de logistieke keten (supply chain)?

De logistieke keten, vaak supply chain genoemd, omvat alle partijen betrokken bij het voldoen aan een klantvraag. Van de oorspronkelijke leverancier van materialen tot de uiteindelijke klant. Het gaat niet alleen om de fysieke beweging van goederen. Het gaat ook om de bijbehorende informatie- en financiële stromen.

Tram Trinh Thanh

Marketing Manager Northern Europe

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top