TIMOCOM 09.02.2021
4

Zo plant u het transport van eigen producten individueel en op basis van gegevens

Wilt u het transport van uw eigen goederen graag onafhankelijk, flexibel en kostenefficiënt plannen?

Statistieken als basis van efficiënt transportmanagement

Dat wordt mogelijk gemaakt door de digitalisering van de logistiek, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het uitgebreide aanbod van logistieke IT-dienstverleners, zoals TIMOCOM. Naast de klassieke toepassingen, zoals de toepassing voor het aanbieden van transporten, leveren de dienstverleners met hun diensten waardevolle inzichten in branches en markten. Met deze diensten kunt u de ontwikkelingen op de markt in het oog houden en inschatten, veilig transportprijzen onderhandelen en transporten individueel plannen.

Wilt u meer weten over de verschillende stappen in het transportproces? Download dan hier gratis de whitepaper 'Het transportproces – beter, transparanter, digitaler' van TIMOCOM.

Marktsituatie als uitgangspositie: de TIMOCOM transportbarometer als realtime tracker

Op 15 december 2020 liet de TIMOCOM transportbarometer internationaal een verhouding van 78 procent vrachten ten opzichte van 22 procent vrije laadruimte zien. De vraag in de periode vóór kerst was in het coronajaar 2020 aanzienlijk hoger dan in 2019. Want nog vóór de kerstperiode hebben veel regeringen besloten een lockdown in te voeren om het aantal besmettingen terug te dringen. Daardoor werd er volop gehamsterd en ook het aantal online aankopen nam sterk toe.

De transportbarometer geeft dagelijks informatie over het aantal aangeboden vrachten in vergelijking met de beschikbare laadruimte voor routes in 44 Europese landen. Voor u als medewerker van een bedrijf uit de productie of handel is ook het jaaroverzicht interessant. Hiermee kunt u de ontwikkelingen van een lopend jaar vergelijken met de ontwikkelingen van de voorgaande jaren. Seizoensgebonden schommelingen worden daardoor zichtbaar. Zo kunt u voorbereidende maatregelen nemen, bijvoorbeeld voor een tekort aan laadruimte door een sterke stijging van de vraag naar bepaalde producten.

U beslist: vaste prijs met contracten of dagelijks bijgewerkte transportprijs

De goederen moeten naar de klant worden gebracht. Daarbij beslist u of u daarbij gebruik maakt van de traditionele middelen aanbesteding en kaderovereenkomst of op de spotmarkt op zoek gaat naar dienstverleners die op de korte termijn beschikbaar zijn.

Als u van het begin af aan wilt voorkomen dat u een tekort aan laadruimte krijgt, is het voor u als opdrachtgever een goed idee om met eenkaderovereenkomst een vaste opdrachtnemer aan u te binden. Uit financieel en strategisch opzicht lijkt dit misschien geen goede oplossing omdat u daardoor niet meer flexibel op onvoorspelbare ontwikkelingen kunt reageren. Maar uw klanten verwachten betrouwbaarheid van u. Betrouwbaarheid wat betreft de levering van de bestelde goederen en de overeengekomen plaats en tijd, maar ook wat betreft de prijs.

De vrachtbeurs van TIMOCOM is daarentegen dé plek om transportdienstverleners voor uw goederen te vinden voor de korte termijn. Dat geldt voor onregelmatig te transporteren deelladingen én complete ladingen. De toepassingen geven u de ruimte om flexibel op bestellingen van uw klanten te kunnen reageren. Anders dan bij aanbestedingen werkt u op de spotmarkt met variabele transportprijzen die van dag tot dag kunnen veranderen.

Zowel met een aanbesteding in het Smart Logistics System van TIMOCOM als met een vrachtaanbieding bereikt u potentieel meer dan 45.000 gecontroleerde bedrijven in heel Europa. Deze vakmensen voldoen aan uw hoge eisen voor het benodigde transport en zullen in de neutrale omgeving van het systeem eerlijke transportprijzen met u overeenkomen.

Over de transportprijs gesproken: Wat is een eerlijke en normale prijs?

Deze variabele kosten hebben de grootste invloed op transportprijzen:

  • soort goederen
  • ordervolume
  • voertuigkosten
  • kilometers
  • tolgelden
  • duur en tijd

 

 

Wie nog niet veel ervaring met het onderhandelen van transportprijzen heeft, kan het TIMOCOMsysteem gebruiken om erachter te komen wat gangbare prijzen zijn: de offertes van dienstverleners die u voor uw aanbesteding of transportaanvraag ontvangt, geven u een goede indicatie van de actuele transportprijzen.

 

Bovendien worden met de statistiek functie uw overeengekomen prijzen voor uw transportaanvragen en transportopdrachten gedocumenteerd, gefilterd op opdrachtnemer of route. Verder kunt u ook nog filteren op een bepaalde periode, zodat u kunt zien of de onderhandelde transportprijzen in deze periode zijn gedaald of gestegen. Ook hierbij kunt u de prijzen voor afzonderlijke opdrachtgevers laten weergeven. Ook uw opdrachtnemers kunnen deze functie gebruiken. Zo kunt u op basis van de beschikbare gegevens, maar ook met de actuele marktsituatie in uw achterhoofd een nieuwe transportprijs met elkaar overeenkomen.

 

 

H2: Gegevens gebruiken, veilig over prijzen onderhandelen, doelgericht plannen

Het is uw uitdaging om te bepalen wanneer een prijs rechtvaardig is. Met de transportbarometer, de zogenaamde TIMOCOM toepassingen en de functie statistieken beschikt u over alle gegevens die u hiervoor nodig heeft.

 

Zo kunt u goed inschatten wat de marktconforme prijzen zijn, optimaliseert u uw kosten op de lange termijn en stelt u uw klanten en het transportbedrijf tevreden. Zo bouwt u een netwerk van betrouwbare dienstverleners op die u helpen als u met logistieke uitdagingen te kampen heeft.

 

CTA: TIMOCOM gratis testen & op basis van gegevens plannen (link: https://www.timocom.nl/registreren)

Dit vindt u misschien ook wel interessant:

Transportconsolidatie voor industrie & handel

Zo helpen aanbestedingsplatformen om toegang te krijgen tot meer markten

Nowcasting - hoogfrequente indicatoren als basis voor de huidige economische prognoses

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top