Logistieke kennis 07.11.2023
4

7 tips voor meer veiligheid in je transportbedrijf

2023-03-meer-veiligheid-transport-900x600px-web

De veiligheidsfactor speelt bij transportbedrijven in het wegtransport een belangrijke rol – en is ook doorslaggevend voor het succes van zo'n bedrijf. Met behulp van een gps-systeem, geoptimaliseerde routeplanning of de juiste verzekeringen – er zijn veel mogelijkheden om de veiligheid van transportprocessen te verbeteren. In dit blogartikel willen we zeven tips voorstellen die je daarbij kunnen helpen.

Op zoek naar nieuwe tips & tricks voor je transportbedrijf?

1. Gebruik een gps-systeem.

Een gps-systeem maakt in de meeste transportbedrijven al deel uit van de basisuitrusting. Toch is dit geen overbodige tip, want een gps-systeem biedt veel meer mogelijkheden om de veiligheid van transportprocessen te verbeteren dan je misschien denkt.

Zo'n systeem helpt natuurlijk om de positie van voertuigen in de gaten te houden en beter op files, botsingen of slechte weersomstandigheden te reageren. Gps-systemen kunnen echter ook worden gebruikt om op snelheidsbeperkingen te letten of andere veiligheidsrichtlijnen in de gaten te houden.

Door omvangrijkere oplossingen, zoals de live tracking van zendingen van TIMOCOM, kun je niet alleen je telematicagegevens met je klanten delen zoals je dat zelf wilt, maar zijn alle transportprocessen ook transparanter.

 

2. Optimaliseer de routeplanning.

Een geoptimaliseerde routeplanning heeft meerdere voordelen. Aan de ene kant bespaart het jou of je chauffeurs een hoop stress door vermijdbare wegwerkzaamheden of slechte weersomstandigheden. Aan de andere kant verlaagt het de kosten en worden de transportprocessen milieuvriendelijker, omdat onvoorziene vertragingen geld kosten en slecht zijn voor het milieu.

Door een geoptimaliseerde routeplanning met behulp van bijvoorbeeld de toepassing route- en kostenplanning van TIMOCOM bereik je bovendien een hogere klanttevredenheid. Want je kunt de aankomsttijd nauwkeuriger en betrouwbaarder voorspellen en problemen in de communicatie kunt voorkomen.

 

3. Optimaliseer je communicatie.

Sommige genoemde tips duiden het aan: transparantie en een goede communicatie kunnen veel bijdragen aan de veiligheid van je transportprocessen. Want fouten die ontstaan door te weinig informatie of slechte afspraken, zijn vermijdbare fouten.

 

4. Werk met checklists.

Vooral in de logistieke sector gaat het er al gauw hectisch aan toe. Het kan dan geen kwaad om voor een goed overzicht hulp te zoeken. Met name bij onderhoud en inspecties is het optimaal om met checklists te werken, zodat er niets wordt vergeten.

Ook hier kan TIMOCOM helpen, bijvoorbeeld met onze checklist voor veilig rijden in de winter.

 

5. Vind de juiste verzekeringen.

Maatregelen die ongevallen en letsel voorkomen, hebben prioriteit. Maar je moet ook voorbereid zijn op wat er gebeurt als er iets misgaat. Wat gebeurt er als een van de chauffeurs een ongeluk krijgt of als een van de voertuigen ernstig beschadigd raakt? In zulke gevallen biedt een verzekering goede rugdekking, omdat er dan geen financiële last op je schouders rust.

 

6. Optimaliseer de processen.

Een andere factor die een belangrijke rol kan spelen voor de veiligheid in je transportbedrijf is flexibiliteit. Wie snel kan reageren en zich aan obstakels of moeilijke situaties kan aanpassen, maakt meer kans om die moeilijke situaties beter aan te kunnen. Het optimaliseren van bestaande processen levert vooral een bijdrage aan meer flexibiliteit. Hoe je dat het best doet, hebben we hier voor je samengevat: 'Zo werkt procesoptimalisatie in de logistiek'.  

 

7. Stel een combinatie aan veiligheidsmaatregelen samen.

De combinatie maakt het verschil. Het heeft natuurlijk geen zin als je met allerlei maatregelen tegelijkertijd het overzicht verliest. Dan bereik je waarschijnlijk het tegendeel en dat leidt zelfs tot veiligheidsrisico's. Maar als je stap voor stap steeds meer veiligheidsmaatregelen neemt, kan er (bijna) niets meer misgaan.

 

Safety first.

Het is van groot belang dat je je bewust bent van het belang van de veiligheid van de transportprocessen voor het succes van je bedrijf. Met de bovengenoemde tips kun je een grote stap in die richting zetten en je transportbedrijf naar een hoger niveau tillen. En TIMOCOM kan je daarbij helpen.

 

Vind transportopdrachten en vermijd lege ritten met deze 5 tips

Papierloze transporten: zo eenvoudig is het
 

Paula Bongers

Content Marketing Manager

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top